Skocz do zawartości
  • 0

Jak prawidłowo dbać o akumulator i silnik elektryczny?

Czoper

Pytanie

Panowie mam pytanie -jak prawidło obchodzić się z akumatorem 100aH sznajder kwasówka oraz silnikiem?

Kupiłem nówkę sztukę z silnikiem minn kota 55lb z maximizerem. Aku nowiutkie, nigdy nie używane.Jak zabezpieczyć akumulator na zimę, długi czas wegetacji w ocieplanym garażu. Co jaki czas powinienem go ładować? Jest to mój pierwszy silnik elekt z akumulatorem ,nie mam doświadczenia w tym temacie. Czy powinienem po każdym wędkowaniu ładować silnik?Czy rozładowywać go maksymalnie czy zostawiać zawsze lekki zapas baterii? Będę wdzięczny za podstawowe info o prawidłowym sposobie użytkowania aku by mógł posłużyć mi kilka sezonów. 

Ostatnie pytanie tyczy się silnika- czy jest on całkowicie bezobsługowy? czy należy jakieś elementy smarować?przygotować przed pływaniem?ew. zabezpieczyć po sezonie?

Z góry wielkie dzięki

Czoper 

Edytowane przez Czoper

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chciałem się poradzić, ale prawdopodobnie zarżnąłem właśnie swój aku 75 Ah AGM. :( Zakupiłem używany jakoś na jesieni i co 2 miesiące był doładowywany i dobrze trzymał napięcie 13,2V. W niedzielę miał pierwszą próbę na wodzie z silnikiem 36 lbs neraus z maximizerem. Pływałem jakieś 4 h (wędkowanie + praca silnika) nie pływałem na maksymalnej mocy i pod koniec wyraźnie osłabł, ale jeszcze nie mam miernika i nie wiem jak mocno go wyjechałem. Po przjechaniu z ryb w niedziele o 12 podłączyłem go do ładowarki (wersja mocno ekono dedykowana do AGM z lidla prąd ładowania 3,8 A ) i do dzisiaj dalej się ładuje, czyli jakieś 30 h. Co myślicie złom? I czy czas pracy silnika jakieś 2 h na pontonie 3 m w 2 osoby miało prawo rozładować sprawny aku?

• 0

Wróżenie z fusów. Szkoda że nie skorzystałeś z rad kolegów i nie kupiłeś najtańszego voltomierza za 2-3 dyszki który by pozwolił na kontrolę napiecia pod obciążeniem.

Moim zdaniem nic się nie powinno stać. Zaczekaj jeszcze trochę. Te 3,8 to max. 

Podłącz voltomierz podczas ładowania i podaj wartość napięcia.

• 0

Fakt, mój błąd, następne pływanie będzie na pewno z voltomierzem, jutro pomierzę napięcie i zobaczę jak to wygląda, człowiek się podpalił i koniecznie chciał pierwszy raz zwodować nową zabawkę :)

A ja to bym wpierw zmienił ladowarke na coś bardziej zaufanego niż Lidl. .. takimi wynalazkami można najlepsze aku zabic

Ze spokojem mam prostownik z Lidla i on naprawdę potrafi długo ładować 3,8A to jest maksymalny prąd ładowania jak włączysz gwiazdkę ładuje jeszcze mniejszym prądem. nawet 0,8A tak więc wymaga to sporo czasu. A co do zmiany ładowarki na inną to warto o tym pomyśleć jak chcesz mieć sprzęt gotowy z dnia na dzień.

Edytowane przez Wiciu 1982

• 0

Aku sprawdziłem specjalnym przyrządem i pokazuje po 12 h od przestania ładowania 13,2 V więc wszystko z nim ok, albo doładowuje przy końcu bardzo małym prądem i dlatego pokazuje, że ładowanie trwa, albo ładowarkę szlag trafił, w końcu to tylko sprzęt z lidla za 70 zł...

• 0

Aku sprawdziłem specjalnym przyrządem i pokazuje po 12 h od przestania ładowania 13,2 V więc wszystko z nim ok, albo doładowuje przy końcu bardzo małym prądem i dlatego pokazuje, że ładowanie trwa, albo ładowarkę szlag trafił, w końcu to tylko sprzęt z lidla za 70 zł...

pomiar napiecia aku nawet miernikiem prosto z NASA nic nie mowi o jego stanie, zlomowalem zelowki 100ah ,ktore mialy 13,5V po pol roku stania i 2ah pojemnosci...

Zgadza się. Mój SSB AGM też tak miał.

• 0

Ok pokazuje co pokazuje. Ale powiedz mi wyłączył się w końcu sam ??? Jeśli tak to oki a sprawność akumulatora sprawdzisz przy kolejnym pływaniu :)

• 0

Witam. przepraszam ale nigdzie nie moglem znaleźć. Zwracam się z prośbą o udzielnie informacji odnośnie ładowania aku   Minn Kota 80Ah Deep Cycle post-61415-0-69469200-1496051462_thumb.jpg ( wklejony link nie jest reklamą - po prostu mam takie Aku http://www.sonarsklep.pl/akumulator-minn-kota-80ah-deep-cycle-p-1414.html ) i posiadam taka ładowarkę post-61415-0-45063800-1496051369_thumb.jpg , moje jeziorka na ktorych pływam nie są duże ( małe leśne jeziorka). Jako ,że jestem swieży odnosnie pływania na elektryku to mam kilka pytań :

1) ten akumulator jest głebokiego rozładowania - jaka jest bezpieczna wartosć dla akumulatora ( wyczerpania) , czy mogę go rozładować maksymalnie ( tak mi powiedzieli w sklepie, że mogę )

2) sprawdzając naładowanie wyszło mi 12,6 V ( juz po wędkowaniu ) - czy musze doładowywać aku każdorazowo po powrocie.

3) czy ten prostownik obsługuje taki akumulator ( w sklepie powiedzieli ze tak ) ,

4) jakie wartości ustawić na prostowniku podczas ładowania ,żeby nie sp...... nowego akumulatora

Bardzo wdzięczny będę za podpowiedz . Pozdrawiam

• 0

1) ten akumulator jest głebokiego rozładowania - jaka jest bezpieczna wartosć dla akumulatora ( wyczerpania) , czy mogę go rozładować maksymalnie ( tak mi powiedzieli w sklepie, że mogę )

2) sprawdzając naładowanie wyszło mi 12,6 V ( juz po wędkowaniu ) - czy musze doładowywać aku każdorazowo po powrocie.

3) czy ten prostownik obsługuje taki akumulator ( w sklepie powiedzieli ze tak ) ,

4) jakie wartości ustawić na prostowniku podczas ładowania ,żeby nie sp...... nowego akumulatora

Bardzo wdzięczny będę za podpowiedz . Pozdrawiam

1. 11,00 Volt mierzone pod obciążeniem silnika a nie po odpięciu go. Niektóre źródła podają 10 volt

2. Doładowywać.

3. Tak, aku to kwasiak.

4. Napięcie 14,9 V , natężenie na początku nie większe niż 8 A. Lepiej mniej jak mamy czas.

Jeszcze uwaga odnośnie prostownika. Po naładowaniu nie przechodzi w napięcie spoczynkowe 13,2-13,3 V więc powinno sie go niezwłocznie odłączyć.

Dlatego u mnie przeszedł do rezerwy.

• 0

1. 11,00 Volt mierzone pod obciążeniem silnika a nie po odpięciu go. Niektóre źródła podają 10 volt

2. Doładowywać.

3. Tak, aku to kwasiak.

4. Napięcie 14,9 V , natężenie na początku nie większe niż 8 A. Lepiej mniej jak mamy czas.

Jeszcze uwaga odnośnie prostownika. Po naładowaniu nie przechodzi w napięcie spoczynkowe 13,2-13,3 V więc powinno sie go niezwłocznie odłączyć.

Dlatego u mnie przeszedł do rezerwy.

dziękuje bardzo za tak szybką odpowiedz . To jaki prostownik poleci Pan do tego Aku ??

• 0

Pełen automat. Na przyklad Yato 8303 czy też Schumacher 10 do 15A.

To z tańszych. Z droższych CTEK 7-10 A.

Kurde zgłupiałem . na stronach internetowych pisze ze to ładowarka automatyczna :wacko:  

http://e-battery.pl/ladowarki/204-ladowarka-est-516-12v-15a.html

• 0

To regulacja prądu. Przy tym aku tak max 8 A

Witam . Piszę bo nie wiem czy wartość naładowanego Aku 13,3 V jest prawidłowa ? (  bez obciążenia - aku naładowane i odłączone od prostownika ) Ma ktos może instrukcje obsługi  prostownika ( stef-pol est 516) z wcześniejszego wpisu który dałem. Bardzo bym prosił o inf. odnośnie kontrolki ,, końcowa faza ,,

1. jak przekręcę pokrętło w lewo ( tak jakby najmniejszy Amp to kontrolka gaśnie a jak troszkę podkręcę w prawo to się zapala - wskazówka niewiele drgnie )

2. ładowałem Aku ponad 12 godzin na tak mniej więcej na 2,5-4  Amp.- czy to jest za mało ???( akumulator Minn kota 80 Ah)

Bardzo proszę jak ktoś ma doświadczenie z tym prostownikiem o opisanie jak to prawidłowo zrobić . Nie ukrywam ,że nie mam pojęcia a nie chce rozwalić nowego akumulatora :(

• 0

Jest dobrze. Ładowałem takim prostownikiem dokładnie takie same dwa akumulatory (no prawie bo po 100 Ah) przez jakieś 5-6 lat. Przyznam, że nie dbałem o nie wyłączając prostownik zaraz po naładowaniu i nic się złego nie stało. Z kwasiakami nie trzeba się aż tak cackać jak z żelowymi. jeśli po naładowaniu i odłączeniu aku ma 13,3 V to nic nie kombinuj, tak powinno być.

• 0

Jest dobrze. Ładowałem takim prostownikiem dokładnie takie same dwa akumulatory (no prawie bo po 100 Ah) przez jakieś 5-6 lat. Przyznam, że nie dbałem o nie wyłączając prostownik zaraz po naładowaniu i nic się złego nie stało. Z kwasiakami nie trzeba się aż tak cackać jak z żelowymi. jeśli po naładowaniu i odłączeniu aku ma 13,3 V to nic nie kombinuj, tak powinno być.

dziękuje bardzo kolego. 

• 0

Panowie mam jeszcze jedno pytanie odnośnie prostownika Stef pol Est 516 . nie wiem czy tak powinno być , ale mi sie zdaje że nie .

1. jak podłącze akumulator pod prostownik i włącze do sieci to wskazówka amperomierza podskoczy do 5 AM i spada do zera ( tak wiec nie wiem jakim natężeniem ładuje) tak mi sie zdaje ze nie powinno byc ???? na wwoltomierzu osobnym pokazuje mi prąd ładowania 14,9 V  tyle ile ustawione a ampery nie wiem . :(

2. czy jest tam jakis bezpiecznik czy cos takiego ??? aby to funkcjonowało .

post-61415-0-42226500-1496291397_thumb.jpg

• Like 1