Skocz do zawartości
  • 0

Jak prawidłowo dbać o akumulator i silnik elektryczny?

Czoper

Pytanie

Panowie mam pytanie -jak prawidło obchodzić się z akumatorem 100aH sznajder kwasówka oraz silnikiem?

Kupiłem nówkę sztukę z silnikiem minn kota 55lb z maximizerem. Aku nowiutkie, nigdy nie używane.Jak zabezpieczyć akumulator na zimę, długi czas wegetacji w ocieplanym garażu. Co jaki czas powinienem go ładować? Jest to mój pierwszy silnik elekt z akumulatorem ,nie mam doświadczenia w tym temacie. Czy powinienem po każdym wędkowaniu ładować silnik?Czy rozładowywać go maksymalnie czy zostawiać zawsze lekki zapas baterii? Będę wdzięczny za podstawowe info o prawidłowym sposobie użytkowania aku by mógł posłużyć mi kilka sezonów. 

Ostatnie pytanie tyczy się silnika- czy jest on całkowicie bezobsługowy? czy należy jakieś elementy smarować?przygotować przed pływaniem?ew. zabezpieczyć po sezonie?

Z góry wielkie dzięki

Czoper 

Edytowane przez Czoper

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Właśnie Tuborg'a Hobby polecił mi znajomy, sam używa do dziobówki. A Zapa poleca riverfox. W tej kwocie 400-600zł jeśli chodzi o pojemności ok 80-100Ah raczej nie ważne firma a sposób jak dbamy, ładowanie po wędkowaniu + w zimie chociaż raz. Ja od początku źle ładowałem Zapa+zdarzyło się, że w środku nie było płynu :D Ale był to mój pierwszy aku. 
Włąśnię stoję przed wyborem Tuborg vs Zap, pewnie zdecyduje jak już dojdzie silnik.

• 0

Siarg , co powiesz na temat tego aku

Akumulator żelowy HAZE HZY EV 12V 162Ah

Kupiłem w zeszłym roku ale tylko raz użytkowany  . Oczywiście rogal na gębie bo coś nowego z podpiętym silnikiem 70 lbs też nowy ale jakoś mam dziwne myśli że cosiko źle kupiłem

• 0

niemialem z tym stycznosci , takze niewiem coz warte. ktos tu juz kiedys chwalil chyba ta firme, przy takiej pojemnosci powinien posluzyc kilka lat. nawet jak odkrecisz manetke na full to pewnie Npaiecie drastycznie nie spada za szybko

Edytowane przez siarq

• 0

I wykrakałem , mój ZAP dostał zadyszki , przy oczku co pokazuje czy jest aku naładowane pokazał się wyciek kwasu  , napięcie ma 12.8  . Teraz zostaje mi reklamacja , myślę że wymienią na nowy . Kasy raczej nie oddadzą na kupno drugiego  np Tuborg  hobby  .  Chyba tym sposobem będę miał TRZECI   ZAP    :o  :o  :o

• 0

I wykrakałem , mój ZAP dostał zadyszki , przy oczku co pokazuje czy jest aku naładowane pokazał się wyciek kwasu  , napięcie ma 12.8  . Teraz zostaje mi reklamacja , myślę że wymienią na nowy . Kasy raczej nie oddadzą na kupno drugiego  np Tuborg  hobby  .  Chyba tym sposobem będę miał TRZECI   ZAP    :o  :o  :o

A co się stało z nr. 1

• 0

Mam pecha inaczej tego nazwać nie mogę . pierwsze moje aku były używki samochodowe , wiadomo padły  , no to sobie kupiłem nowego ZAP i pojechałem na 10 dni na ryby , na łowisko było 3 km do przepłynięcia no to sobie szybciej popływałem , wiadomo rano lepiej rybki biorą   :)  w czwartym dniu stanołem na środku jeziora . Między 3 a 4 celą nastąpiło zwarcie , na  resztę  dni zostały mi tylko  wiosła  :(  . W serwisie dowiedziałem się że zrobili słabe i wadliwe aku które nie lubią dużego poboru prądu . Nowy Zap energy Plus 110Ah  ponoć wzmocniony , ale temu zaczeło z oka lecieć   , dobrze że teraz dostrzegłem 

• 0

Zap energy Plus 110Ah  naprawiony   :D   W Piastowie co jest fabryka akumulatorów  jest serwis   który zlikwidował wyciek kwasu z mojego aku  , nawet nie spytali o gwarancję , a właśnie się skończyła   ;)  , zostało wymienione oczko na miejscu  . Duży plus za obsługę z mojej strony 

post-68034-0-31793900-1582150111_thumb.jpg