wisnia023 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Witam kolegów! Byłem dzisiaj chwilkę pospiningować i zamiast po rybkach wrócić zrelaksowany to wróciłęm zły A to dlatego, że urwałem kilka swoich ulubionych wobków kleniowo jaziowych... I teraz chciałbym jakoś zminimalizować straty przynęt i mam zamiar wymienić żyłkę na plecionkę, może ktoś podpowie jaka będzie ok do woblerków od 2 do 5 cm? Jaka śrdenica, wytrzymałość i firma? A może ktoś poleci jakąś porządną żyłkę? Z góry dzięki, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=151& start=0& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czez Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Czyli chodzi Ci o możliwość uwalniania przynęt? Moim skromnym zdaniem, ani żyłka, ani plecionka nie służą generalnie do minimalizowania strat przynęt, choć faktem jest, że mocna linka w wielu wypadkach pozwala na uwolnienie przynęty z zaczepu. Innymi słowy zaopatrz się w jeden z wielu uwalniaczy przynęt. Ja mam V-free. Koszt z tego co pamiętam 15 zł. + linka za kilka złociszy. Jest niezły, choć ma oczywiście i wady np. mały zasięg. Był już na j.pl obeszrny wątek na temat uwalniaczy, gdzie charakteryzowano całą masę róznych modeli. Poszukaj na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Jeżeli chodzi o żyłki to używam tylko Sufix Duraflex i P-LINE-innych już nie chcę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia023 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Mam v-free ale w żadnym przypadku mi dziś nie pomógł, na żyłce 0,16 i delikatnym kiju są duże problemy żeby dotarł do agrafki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czez Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Mam v-free ale w żadnym przypadku mi dziś nie pomógł, na żyłce 0,16 i delikatnym kiju są duże problemy żeby dotarł do agrafki To prawda, mam to samo Dlatego napisałem też o wadach w tym małym zasięgu. Z ponad 15m na takim zestawie V-free nie sięga, a efekt jest taki, że wędka idzie w pałąk, a zyłka w literę V i jest przybijana do dna.Nie piszesz jakim kijem łowisz, ale pisząc delikatny przyjmuję, że jest ca. do 15g. Moja propozycja to plecionka 8 lbs. Co do marki to napiszę tylko tyle, że uzywam PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Z delikatnych plecionek mogę polecić Sufix Performance Braid 8lbs, od początku sezonu do klenio-jaziowania i póki co same pozytywy. P.SUżywał ktoś z kolegów pletke Stren Microfuse, konkretnie grubsze wersje jakies 20lbs, prosze o opinie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 P.SUżywał ktoś z kolegów pletke Stren Microfuse, konkretnie grubsze wersje jakies 20lbs, prosze o opinie.pozdrawiam Niewidzialna plecionka która po pierwszych 2 wyjazdach na ryby staje się bardziej widzialna niż zwykła zielona.Jak Stren to SONIC BRAID.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Straty przynęt to ryzyko zawodowe , zwłaszcza przy polowaniu na klenio jazie na napływach, odczepiacz czasami pomaga. Ja nie daje sobie rady z kleniami na plecionkę- zbyt dużo spadów, może za wolny jestem . No i zawsze na pierwszy ogień mozna porzucać jakimś badziewiem, co go nie szkoda, żeby obadać miejscówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zanderek2343 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Jeżeli chodzi o żyłki to używam tylko Sufix Duraflex i P-LINE-innych już nie chcę . A któego P-Line używasz? Zastanawiam się nad zakupem żyłki na jesienne okonie i sandacze. Szukam użytkowników tego: http://www.fishing-test.pl/yki-i-plecionki/25/237 Brzmi kusząco, szczególnie to świecenie. Tylko nikt go na oczy nie widział. Pewnie jakaś ściema . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Wszystkie wyrobu P-LINE trzymają wysoki poziom.Używam Original,Premium i Etrusion.Wszystkie doskonałe.PZDR! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zanderek2343 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 A czy Premium rzeczywiście świeci jak piszą? Na forum fishing-test znalazłem informację że pod wodą nie świeci i wygląda jak przeźroczysta żyłka. Prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Takie właśnie sprawia wrażenie,ale nie jest to mocna żarówa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureki Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Mam ją jeszcze na szpulce (kupiona gdzieś w IV-V br) jakoś specjalnie mnie nie olśniła , ale może nie zwróciłem uwagi.Ponawijałem inne P-Line tzn. Extrusion i Original - świetne , świerze żyłki o bardzo dobrych parametrach (średnica/wytrzymałość/cena)Sprawdzę po pracy to dam znać czy świeci mam świecącą karpiową (jakąś USA) ok 0,4mm i świeci już z trzy lata (szczególnie fajnie widać jak jest mocno pochmurno) to będę miał porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zanderek2343 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Czy sprawdzał Pan tą żyłkę? Świeci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureki Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 WitamŻyłka na szpulce wygląda rzeczywiście jakby była fluoroscencyjna (trochę świeci) ale nad wodą jej nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Od siebie dodam że na szpulce nie widać tego dobrze, ale po rozwinięciu żyłka jest bardzo dobrze widoczna i rzeczywiście jakby nieco świeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Jeśli chodzi o moc to polecę Stren Sonic Braid 8 LB.Wczoraj testowałem i zamiast deklarowanych 3,6 kg ma grubo ponad 4 . Co do parametrów użytkowych to wypowiedzieć się mogę po sezonie, ale inni już co nieco pisali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Jeśli chodzi o moc to polecę Stren Sonic Braid 8 LB.Wczoraj testowałem i zamiast deklarowanych 3,6 kg ma grubo ponad 4 . Co do parametrów użytkowych to wypowiedzieć się mogę po sezonie, ale inni już co nieco pisali.Zamówiłem u @Stachu, dla siebie dwie szpulki Stren Sonic Braid 14lb(zielona), myślę, że dobry zakup dokonałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leslaw Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 -@barwena1977 ! Ta zylka jest tylko w takim kolorze: SMOKE BLUE.Czy ten kolor dobry jest na sandacze ?. Leslaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leslaw Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 - Czy moze Ktos uzywal P-Line Voltage ? http://www.p-line.com/product_detail.php?id=628 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Ja ze swej strony polecam żyłkę P-LINE PF original, używam do boleniowych woblerów 6LB, bardzo wytrzymała, nie strzela na węźle, po którymś tam z kolei rzucie , tak jak to poprzednie moje potrafiły. Nie przeciera się tak szybko, na kamieniach, nie trzeba odcinać, co jakiś czas, postrzępionej żyłki (odcinek blisko przynęty). Kupiłem 300yds, około polowy żyłki nawinąłem na szpule kołowrotka, a reszta czeka, leżakując sobie w lodówce. jeśli ktoś ma dylemat w wyborze żyłki to szczerze polecam ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi