Skocz do zawartości

Salmo Fatso i grzechotka.

Rekomendowane odpowiedzi

Patrząć na Fatsiaka wywierciłbym otwór na głowie, pomiędzy oczami i osią w kierunku oczka do mocowania dolnej kotwicy. Tak po skosie w dół. Metalowa grzechotka do woblerów z All za 3zł, średnica ok.5mm, klej i heja!

Obciązenie pozostałoby wciaż w maxymalnie przedniej części i co ważne w osi jerka. Fatsiak waha sie z prawej na lewą i już sama zmiana kotwic na grubsze zmienia jego pracę, także z numer z okiem może nie przejść. Zwłaszcza przy 10cm wersji kiedy kulka będzie za ciężka.

Ale to takie tam moje pitolenie nie poparte wiedzą praktyczną.

Podaj proszę linka do tych metalowych grzechotek.

Andrzej, te starczą Ci na miliony lat :D

http://allegro.pl/militaria-253062?string=%C5%9Brut+salowy&search_scope=category-253062&bmatch=s0-spo-1-4-1202

Jeżeli chodzi o patent Melanżyka to zrobiłbym to trochę inaczej.

1. Przede wszystkim dwa piwa.

2. Jedno wypijasz i ścinasz denko i wierzch żeby otrzymać to amelinium.

3. Drugie już tylko wypijasz.

4. Wycinasz pasek i sklejasz go w tuleję o średnicy 7-8 mm i długości ok 3-5 mm cm mniejszej z każdej strony niż szerokość jerka w miejscu w którym będzie instalowana grzechotka.

post-50550-0-69184200-1449742104_thumb.jpg

5. Wycinasz 2 koła o średnicy tulei (7-8 mm) i podklejasz jedno na wylotach tulejki klejem termicznym z 1 strony. 

6. Wrzucasz do środka kulki asg (2-3 szt, aby nie za dużo) i zaklejasz drugi wylot tulei. ważne, żeby przy każdym klejeniu odczekać aż klej ostygnie bo kulki lubią się przykleić do spoiny.

7. Miejsce instalacji tulei/grzechotki

- Fatso układa się w wodzie tak:

post-50550-0-87834600-1449742252_thumb.png

- Żeby nie zaburzyć akcji przynęty wstawiłbym grzechotkę tak:

post-50550-0-37609800-1449742368_thumb.jpg

Wydaje się, że miejsce gdzie skupia się siła wyporu przynęty będzie najbardziej neutralne dla jej pracy, ewentualnie wzmocni siłę wyporu ale tez nie przesadnie bo kulki też odrobinę ważą. tutaj na obrazku jest przybliżona sugestia bo najlepiej samemu zobaczyć jak korpus układa się w wodzie i określić punkt wyporu.

- Potem już tylko zaklejasz czym dusza zapragnie- ja dałbym poxipol/poxilinę żeby się nie pierdzelić jak matka z łobuzem, malujesz (np. czarną kropę z każdej strony) warstwa lakieru i ogień ;)

Ed. Znaczy ogień... trzecie piwo, o którym wcześniej zapomniałem wspomnieć B)

Edytowane przez Piotrek Sukingaad
  • Like 4

Ja bym zrobił tak.

Wiercę otwór 8mm na wylot,dorabiam 2  pasowne   dekielki z poliwęglanu 2,0 mm (taki jak na stery) ,wkładam jedną lub 2 kulki 7 mm i zatykam otwór dekielkami .Stukot kulek znacznie lepszy niż z  melaminium,moim zdaniem.Szpachluję szpachlą Novol i przecieram do równego papierkiem.Jak jest ok, to na jasną szpachlę czarną kropkę jak np. w Rapali. potem lakier.

Co do lokalizacji to dałbym tak jak to Piotr fajnie przedstawił.

No i właśnie w kwestii materiału na tuleję i grzechotkę pies pogrzebany. Amelinium ma prędkość przenoszenia fal podłużnych ok 5100 m/s, więcej niż większość rodzajów drewna rezonansowego, stal pewnie też ma zbliżoną wartość. Jakie właściwości dźwiękowe ma poliwęglan? Jak się złamie ster to zwykle dobrze słychać "kurwymacie", tyle wiem ;)

• Like 2