Skocz do zawartości

Savage Gear Finezze + citica 201

Rejant

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

Zaczynam swoją przygodę z castingiem i skompletowałem sobie na początek niezbyt wygórowany sprzęt, chcę porostu zobaczyć czy to czuję  i czy ta metoda jest dla mnie. Wędkę jaką zakupiłem to Savage Gear Finezze cast 6,8" 7-25 w jedno składzie do tego kręciołek Shimano Citica 201 HG. Będę głownie łowił na jeziorach. Powiedzcie czy kołowrotek da radę ogarnąć przynęty od 10 - 30 gr, bardziej chodzi o ten dolny zakres o wędkę się nie boję gdyż kolega ma Finezzke tylko, że zwykły spining  i szczerze mówiąc zapas mocy ma spory i wędka naprawdę świetnie pracuje.  Czy taki zestaw dla świeżaka sprawdzi się na początek ? 

Jeśli chodzi o multiplikatory totalnie jestem zielony, proszę powiedzcie czy warto bawić się i wymieniać łożyska szpuli, czy warto bawić się w taki tuning ? 

Teoria obcykana ? :D

To się okaże w praktyce czy wszytko do głowy wbite. Mam nadzieję, że nie taki wilk straszny jak go malują. Na sucho to wygląda tak, poprawcie mnie jeśli się mylę 

Docisk szpuli ustawiam tak, żeby przynęta opadała swobodnie, ale powoli. Hamulec magnetyczny ma 6 położeń na początku ustawiana na najwyższy z czasem zmniejszam. Wodzik w czasie wyrzutu najlepiej jak by był na środku w czasie rzutu paluchem kontroluję szpulę, przed wpadnięciem do wody przynęty kciukiem dociskam plecionkę żeby plecionka się nie rozwijała i nie tworzyła brud. 

Pomóżcie mi w jednym do czego służą te bloczki ? Mam ich 4 i nie wiem czy maja być włączone czy wyłączone ?

Zobaczymy już niebawem ile kilometrów plecionki pójdzie do śmieci :)

Edytowane przez Rejant

No po prostu jesteś PRYMYS! 

Teoria zdana :)

Bloczki to hamulec odśrodkowy. Ustawiasz na zewnątrz - zwiększasz siłę hamowania (czy więcej sztuk tak ustawisz tym siła większa) i szpulka wolniej zap... obraca się. I na odwrót- bloczki kliknięte do środka - szpulka osiąga większe prędkości obrotowe.

Teraz zdajesz praktyką...powodzenia :D

Dziękuję za rady, w tym tygodniu nauka rzucania, zobaczymy jak pójdzie i czy się nie zrażę.  

Mariusz, w przyszłym roku będziesz myślał  już o Steez-ie lub o Ryodze :D

Ta choroba nie wybacza i żaden antybiotyk nie pomaga :P :)

ps.wiem co mówię ;)

Edytowane przez maniek1972

Pierwszy dzień nauki już za mną, nie jest łatwo, ale na pewno się nie zrażam. Rzuty nie były imponujące, jeśli chodzi o odległość jakieś  15 metrów i bardzo ciężko było mi rzucić dalej, gdzie normalnym kręciołkiem dystans dwa razy dłuższy nie sanowi żadnego wysiłku. Do swojej makówki wbiłem wszystkie podstawowe zasady i nie miałem ani jednej brody  :clappinghands:. Najlepszym zwieńczeniem treningu okazało się wyholowanie dorsza na brzeg . Brawo Ja !  ;)  Idę lulu, weekend trzeba wykorzystać do maksimum i nauk część druga dzisiaj. 

post-60435-0-03415900-1449976101_thumb.jpg

• Like 4

No i wróciłem z lekcji nr 2 :) Dzisiaj ponownie jak wczoraj szału nie było jeśli chodzi o dystans rzutów, ale lepiej, progres jest i to się liczy. Dzisiaj zacząłem bawić się hamulcem magnetycznym (odśrodkowego jeszcze nie ruszałem) i powiem wam szczerze, że nie widziałem różnicy w odległości rzutu, tak samo leciał jak miałem na położeniu 6 ( to jest najwyższa wartość) i jak stopniowo zmniejszałem aż do 1, czy on nie powinien odpowiadać miedzy innymi za odległość ?

Powiedzie jeszcze proszę jak to się ma do zwykłego kołowrotka jeśli będziemy mieli dwie identyczne przynęty, plecionki i kija czy odległości rzutowe  będą takie same ?  Daleka droga jeszcze przede mną, ale kto nie trenuje ten nie żałuje. ;)