MRTNZ Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Tak jak pisze Robert, doprowadź do tego, żeby docisk szpuli był tuż przy odczuwalnym luzie poprzecznym - tylko podkręć sobie magnetyka powiedzmy na połowę, żeby się nie zdziwić. Teraz powinieneś zobaczyć różnicę pomiędzy poszczególnymi ustawieniami hamulca magnetycznego. Daj znać jak poszło. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Przepraszam ale o jakim magnetyku mowa ? Bo ja chyba nie jestem na czasie i wydawało mi sie ze citica ma odśrodkowy hamulec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 No też tak coś czytam i drapie się po głowie...może jakąś nową wersję z magnetykiem zrobili 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Cholerka rzeczywiście, a ja jak młody pelikan łyknąłem:) czyli wychodzi na to, że @Rejant bawiłeś się dociskiem szpuli:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Chyba ze chodzi o pokrętło od ośrodkowego hamulca svs infinity - ma skale do 6 (chyba ) i to przesuwa albo odsuwa bieżnie po której bloczki chodzą wiec ogólnie citica ma 24 ustawienia - dla każdego kolejnego bloczku po 6:-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rejant Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Przepraszam ale o jakim magnetyku mowa ? Bo ja chyba nie jestem na czasie i wydawało mi sie ze citica ma odśrodkowy hamulec Jedna osoba zauważyła, sprawdzałem was Panowie a tak na poważnie tak jak mówiłem jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o budowę multiplikatorów. Nie mam hamulca magnetycznego, sprawdziłem i nie jest to jakaś tajna produkcja Shimano porostu zasugerowałem się tym, że pokrętło które mam na obudowie multiplikatora to hamulec magnetyczny a pod pokrywą są bloczki od hamulca odśrodkowego. @Meme ma w 100% rację i dzięki za darmową naukę Cholerka rzeczywiście, a ja jak młody pelikan łyknąłem:) czyli wychodzi na to, że @Rejant bawiłeś się dociskiem szpuli:) Bawiłem się tym systemem SVS, ale myślałem, że to magnetyk, dociskiem szpuli również się bawiłem, ale to wiedziałem do czego służy ogólnie citica ma 24 ustawienia - dla każdego kolejnego bloczku po 6:-) Dużo tego, jednak chyba tak łatwo nie będzie, czy mam rozumieć, że to podobnie jak z magnetyczne z czasem jak będę wchodził na wyższy level to pokrętło zmniejszam z 6 na 1 a bloczki z pozycji on na off. W czwartek może pójdę na lekcję nr 3, zdam relację jak poszło. Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie wskazówki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Rozum to w ten sposób - gdy będziesz miał już trochę praktyki to hamulec będziesz miał w 80-90 % ustawiony tak samo - to pomoc na początku i przy przybetach nie lotnych np lowisz na zwykle gumy z główka jigowa lata jako ta lala masz włączone 2 bloczki i pokrętło ustawione na 2 i nagle bam ryby wychodzą do powierzchni - zakładasz wobka które z natury słabiej latają i teraz zamiast odkrywać panel i dołączać kolejne bloczki to pokrętłem przerzucasz np na 5-6 i lowisz dalej - bez stresu nerwów i straconych cennych chwil na otwieranie i zamykanie prawego panelu multika 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rejant Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Witajcie ponownie Długo tutaj nie zaglądałem, ale nie miałem czasu kiedy wyskoczyć na ryby (naukę rzucania ), ostatnio zrobiło się luźniej i mogłem dalej ćwiczyć. Coraz lepiej idzie, tym razem docisk szpuli odkręciłem bardzo mocno i przynęty zaczęły latać naprawdę daleko, zauważyłem, że kluczowe jest naładowanie kija, jeśli w odpowiednim momencie zrobię wyrzut przynętą leci hen hen jeśli chwilę się spóźnię przynęta zdecydowanie skraca dystans. Jeśli chodzi o celność to jeszcze przynęty nie lecą tam gdzie chcę, ale to wszytko przede mną. Strasznie zaczęły strzelać mi przynęty głowinie do nauk używałem kogutów i pikerów (20-25 gr) i od dwóch dni tracę przynęty gdzie wcześniej tego nie było. Rzucam trochę mocniej, docisk szpuli odkręcony bardzo mocno a przynęty zrywają się z plecionki używam Sufix Performance Pro 8 co może być przyczyną, jakieś dodatkowe wskazówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolo807 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Specem nie jestem ale może plecionka jest zbyt cienka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Miałem ten sam kłopot straciłem kilka sliderów(oj bolało).... poczytałem troszkę na JB.wymieniłem plecionkę na grubszą+łącznik bezwęzłowy i po problemie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Przyczyną może być minusowa temperatura i przymarzanie plecionki na szpulce multiplikatora, lub masz zbyt luźno nawiniętą plecionkę, i gdzieś tam w głębi linka wlazła i zakleszczyła się pomiędzy luźnymi zwojami. Gwałtowne zatrzymanie rozpędzonej szpulki przeważnie kończy sie odstrzeleniem przynęty. po następnym takim odstrzale odwiń trochę linki i nawiń ją ciaśniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 (edytowane) a ja proponuje odkrecic docisk na tyle zeby nie bylo luzu bocznego na szpuli i wlaczyc jeszcze jeden/ew.dwa bloczki,korzystaj bardziej z hamulca vbs jak z docisku Edytowane 16 Stycznia 2016 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rejant Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 lub masz zbyt luźno nawiniętą plecionkę, i gdzieś tam w głębi linka wlazła i zakleszczyła się pomiędzy luźnymi zwojami. Gwałtowne zatrzymanie rozpędzonej szpulki przeważnie kończy sie odstrzeleniem przynęty. po następnym takim odstrzale odwiń trochę linki i nawiń ją ciaśniej. Wielkie podziękowania, właśnie przewinąłem plecionkę na inną szpulę i okazała się za luźna co jakiś czas wchodziła w zwoje i robił się opór. Przewinięta ciaśniej zobaczymy czy problem zniwelowany na następnej lekcji 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi