Skocz do zawartości

Savage Gear Finezze + citica 201

Rejant

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak pisze Robert, doprowadź do tego, żeby docisk szpuli był tuż przy odczuwalnym luzie poprzecznym - tylko podkręć sobie magnetyka powiedzmy na połowę, żeby się nie zdziwić. Teraz powinieneś zobaczyć różnicę pomiędzy poszczególnymi ustawieniami hamulca magnetycznego. Daj znać jak poszło.

• Like 3

Chyba ze chodzi o pokrętło od ośrodkowego hamulca svs infinity - ma skale do 6 (chyba ) i to przesuwa albo odsuwa bieżnie po której bloczki chodzą :) wiec ogólnie citica ma 24 ustawienia - dla każdego kolejnego bloczku po 6:-)

• Like 2

Przepraszam ale o jakim magnetyku mowa ? Bo ja chyba nie jestem na czasie i wydawało mi sie ze citica ma odśrodkowy hamulec :)

Jedna osoba zauważyła, sprawdzałem was Panowie  :P a tak na poważnie tak jak mówiłem jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o budowę multiplikatorów. Nie mam hamulca magnetycznego, sprawdziłem i nie jest to jakaś tajna produkcja Shimano porostu zasugerowałem się tym, że pokrętło które mam na obudowie multiplikatora to hamulec magnetyczny a pod pokrywą są bloczki od hamulca odśrodkowego. @Meme ma w 100% rację i dzięki za darmową naukę  ;)

Cholerka rzeczywiście, a ja jak młody pelikan łyknąłem:) czyli wychodzi na to, że @Rejant bawiłeś się dociskiem szpuli:)

Bawiłem się tym systemem SVS, ale myślałem, że to magnetyk, dociskiem szpuli również się bawiłem, ale to wiedziałem do czego służy :D

ogólnie citica ma 24 ustawienia - dla każdego kolejnego bloczku po 6:-)

Dużo tego, jednak chyba tak łatwo nie będzie, czy mam rozumieć, że to podobnie jak z magnetyczne z czasem jak będę wchodził na wyższy level to pokrętło zmniejszam z 6 na 1 a bloczki z pozycji on na off. 

W czwartek może pójdę na lekcję nr 3, zdam relację jak poszło. Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie wskazówki. 

• Like 1

Rozum to w ten sposób - gdy będziesz miał już trochę praktyki to hamulec będziesz miał w 80-90 % ustawiony tak samo - to pomoc na początku i przy przybetach nie lotnych np lowisz na zwykle gumy z główka jigowa lata jako ta lala masz włączone 2 bloczki i pokrętło ustawione na 2 i nagle bam ryby wychodzą do powierzchni - zakładasz wobka które z natury słabiej latają i teraz zamiast odkrywać panel i dołączać kolejne bloczki to pokrętłem przerzucasz np na 5-6 i lowisz dalej - bez stresu nerwów i straconych cennych chwil na otwieranie i zamykanie prawego panelu multika :)

• Like 3

• 1 miesiąc temu...

Witajcie ponownie

Długo tutaj nie zaglądałem, ale nie miałem czasu kiedy wyskoczyć na ryby (naukę rzucania ), ostatnio zrobiło się luźniej i mogłem dalej ćwiczyć. Coraz lepiej idzie, tym razem docisk szpuli odkręciłem bardzo mocno i przynęty zaczęły latać naprawdę daleko, zauważyłem, że kluczowe jest naładowanie kija, jeśli w odpowiednim momencie zrobię wyrzut przynętą leci hen hen jeśli chwilę się spóźnię przynęta zdecydowanie skraca dystans. Jeśli chodzi o celność to jeszcze przynęty nie lecą tam gdzie chcę, ale to wszytko przede mną. 

Strasznie zaczęły strzelać mi przynęty głowinie do nauk używałem kogutów i pikerów (20-25 gr) i od dwóch dni tracę przynęty gdzie wcześniej tego nie było. Rzucam trochę mocniej, docisk szpuli odkręcony bardzo mocno a przynęty zrywają się z plecionki używam Sufix Performance Pro 8 co może być przyczyną, jakieś dodatkowe wskazówki ? 

post-60435-0-33770600-1452938220_thumb.jpg

Przyczyną może być minusowa temperatura i przymarzanie plecionki na szpulce multiplikatora, lub masz zbyt luźno nawiniętą plecionkę, i gdzieś tam w głębi linka wlazła i zakleszczyła się pomiędzy luźnymi zwojami. Gwałtowne zatrzymanie rozpędzonej szpulki przeważnie kończy sie odstrzeleniem przynęty. po następnym takim odstrzale odwiń trochę linki i nawiń ją ciaśniej.

• Like 1

lub masz zbyt luźno nawiniętą plecionkę, i gdzieś tam w głębi linka wlazła i zakleszczyła się pomiędzy luźnymi zwojami. Gwałtowne zatrzymanie rozpędzonej szpulki przeważnie kończy sie odstrzeleniem przynęty. po następnym takim odstrzale odwiń trochę linki i nawiń ją ciaśniej.

Wielkie podziękowania, właśnie przewinąłem plecionkę na inną szpulę i okazała się za luźna co jakiś czas wchodziła w zwoje i robił się opór. Przewinięta ciaśniej zobaczymy czy problem zniwelowany na następnej lekcji :) 

• Like 2