wuran Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 mam pytanie o uchwały ZO PZW i Prezydium ZO PZW:kiedy faktycznie wchodzą w życie skoro nigdzie nie są publikowane (tak, wiem niby jest obowiązek publikacji Uchwała nr 97 Prezydium ZG PZW z dnia 25 stycznia 2013 ) ale różne okręgi różnie to wykonują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Uchwały wchodzą w życie w zależności od ich treści. To podejmujący uchwałę decydują o tym, w tekście każdej jest określony termin. Może być z dniem podjęcia, może być późniejszy. Zarząd ma prawo zatwierdzić lub uchylić każdą uchwałę Prezydium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) czy coś grozi za nieprzestrzeganie Uchwał Prezydium ZG czy tez uchwał Krajowego Zjazdu PZW? coś oprócz paragrafu 16 Statutu PZW? Edytowane 22 Grudnia 2015 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Konsekwencje organizacyjne, tzn sprawa może zostać skierowana do rzecznika dyscyplinarnego i ewentualnie do Sądu Koleżeńskiego. Rzecznik jest swego rodzaju prokuratorem, jeśli uzna, że sprawy nie ma, to umorzy. W przeciwnym wypadku przygotowuje dokumenty do rozpoznania sprawy przez Sąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwadziesciaszesc Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 witam Tylko informacyjnie.Od przyszłego sezonu PZW ma na pewno o jeden okręg mniej.Decyzją Nadzwyczajnego Zjazdu Delegatów Okręgu PZW Leszno z 20.12.2015r. Okręg PZW Leszno połączył się z Okręgiem PZW Poznań. Jeszcze nawiązując do mojego wcześniejszego pytania o przeniesieniu praw i obowiązków wynikających z różnych umów.Zastosowanie będzie miała w tym przypadku "Sukcesja uniwersalna". PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Ciekawostka ZG wprowadził obowiązek wypełniania kart ewidencyjnych.http://www.pzw.org.pl/56/wiadomosci/123739/60/uwaga_zmiany_podczas_oplacania_skladek_wedkarskich__elektronicznKarta ewidencyjna ma posłużyć do stworzenia okręgowych baz danych. Czy przyczyni się do większego chaosu przy opłacaniu składek? Pożyjemy zobaczmy. Nie zagłębiałem się w ten temat za bardzo, ale chciałbym wiedzieć na jakiej podstawie została wybrana firma Aquarius Corp. Edytowane 23 Grudnia 2015 przez gringo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Ciekawostka ZG wprowadził obowiązek wypełniania kart ewidencyjnych.http://www.pzw.org.pl/56/wiadomosci/123739/60/uwaga_zmiany_podczas_oplacania_skladek_wedkarskich__elektronicznKarta ewidencyjna ma posłużyć do stworzenia okręgowych baz danych. Czy przyczyni się do większego chaosu przy opłacaniu składek? Pożyjemy zobaczmy. Nie zagłębiałem się w ten temat za bardzo, ale chciałbym wiedzieć na jakiej podstawie została wybrana firma Aquarius Corp.Też się zastanawiam do czego ma to służyć? Może ktoś wie? A z kartami to jak zwykle biurokratyczne żarty są - przecież te dane są w naszych kartotekach - jedynie poza zgodą na przetwarzanie danych a to też można było załatwić inaczej. No ale w sumie nie jest to duży problem wypełnić mały formularz Wybór firmy też mnie zastanawia - poszperałem w sieci - firma co prawda istnieje od kilku lat, ale głucho o niej... Żeby znowu nie byli to amatorzy, którzy za grubą kasę udostępnią nasze dane światu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Karta ma służyć stworzeniu ogólnopolskiej bazy danych członków PZW. Kartoteki są w wielu przypadkach mało aktualne.Z tego, co mi wiadomo, baza ma służyć przede wszystkim celom statystycznym. Dlaczego Aquarius? Nie mam pojęcia, mogę się tylko domyślać. Jeśli pamięć mnie nie myli, to oni stworzyli system e-okoń, czyli możliwość zakupienia zezwoleń okresowych w niektórych okręgach oraz zezwoleń u innych dzierżawców wód. Może jest chęć zmuszenia wszystkich okręgów do wprowadzenia takich rozwiązań? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Z tego, co mi wiadomo, baza ma służyć przede wszystkim celom statystycznym. Dzięki Bartku za odpowiedź! Cele statystyczne, ale adres zamieszkania dokładny... A już miałem nadzieję że będzie to coś na kształt CEPiK co pomoże np. strażnikom zweryfikować nasze uprawnienia... Co do wykonawcy - tak, to chyba Ci od e-Okonia - dla mnie nie wygląda to poważnie (firma zarejestrowana w prywatnym mieszkaniu, kapitał zakładowy mizeria jakaś...), ale święta zaraz... może powinienem zdjąć te czarne okulary... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Choć na Święta załóż różowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Do celów statystycznych są lepsze dane dla PZW - listy wpłat skarbików. Mamy czarno na białym wszystkie dane statystyczne. Z wzoru karty ewidencyjnej wyraźnie wynika, że chodzi o dane osobowe członków. Dane takie zbierane są od lat w kartotekach Kół. Więc chodzi to raczej o obowiązek Ustawowy. Rozumiem, że obowiązek wypełnienia Kart Ewidencyjnej występuje tylko tam, gdzie opłacam Składkę Członkowską. Wnoszenie opłat za połów ryb w innych Okręgach raczej nie powinno skutkować wypełnieniem kolejnej Karty Ewidencyjnej. Funkcje pełni się tylko tam, gdzie jest się członkiem, a nie wyłącznie wpłacającym opłatę na połów ryb. Czy tak to będzie wyglądało w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Dokładnie tak, kartę wypełnia się przy opłacie członkowskiej, czyli u skarbnika macierzystego koła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Witam mam pytanie do kolegów jaki jest cel wprowadzenia rejestru połowów?.Pierwszy raz w naszym kraju opłaciłem składki i dostałem taki prezent,w postaci książeczki.???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Rejestr połowów jest po to by wypełnić zobowiązania użytkownika rybackiego w zakresie dokumentacji rybackiej, a także po to, by użytkownik rybacki mógł ocenić presję połowową, oraz strukturę poławianych ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siarq Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Formalnie zapewne tak jest . W rzeczywistości pic na wodę. Tworzenie papierologi i nic poza tym. Odłowy kontrolne zobrazuja stan rybostanu. Aby filozofia rejestru się sprawdziła, należało by :ogrodzic akwen płotem na wysokość 5m ,zrobić jedno wejście z wartownikiem wyposażonym w pale ,wagę i umiejętność liczenia. W tedy owszem ma to sens. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Czy jest to obowiązkowe wpisywanie ryb?pytam ponieważ wypuszczam wszystkie złowione ryby???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Czy jest to obowiązkowe wpisywanie ryb?pytam ponieważ wypuszczam wszystkie złowione ryby Wpisujesz tylko te co zabierasz. Te co wypuszczasz nie podlegają rejestrowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Więc nie muszę wypełniać?.Bardzo dziękuje koledzy za informacje???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Powinna być jakaś instrukcja do rejestru, albo zapisy w regulaminie dołączanym do zezwolenia. Zazwyczaj minimalnym wymganiem jest wpisanie daty i miejsca dokonywania połowu przed jego rozpoczęciem. Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Więc nie muszę wypełniać?.Bardzo dziękuje koledzy za informacjeInstrukcję wypełniania znajdziesz w rejestrze - warto przeczytać... Każdy okręg ma swoje zasady, zwykle wypuszczonych ryb nie trzeba wpisywać, ale np okręg Piotrkowski prosi grzecznie o wpisywanie również wypuszczanych ryb konkretnych gatunków.Mój okręg Wrocławski w tym roku zniósł obowiązek wpisywania obecności na łowisku - trzeba wpisać dopiero jak ktoś zabiera rybę. Edit: @Jerzy Kowalski wyprzedził mnie chwilkę Edytowane 15 Stycznia 2016 przez peekol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Bardzo dziękuję za odpowiedzi,więc muszę zapytać w kole do którego przynależę jak to funkcjonuje???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Hmmm... naprawdę wystarczy zajrzeć do rejestru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djpablox Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Witam. A ja mam takie pytanie: Koło wędkarskie, jak to przeważnie bywa, pobiera składki na zarybienie oraz drugi rodzaj pieniędzy z odpisu ze składki członkowskiej i tu zależy od tego czy jest np straż itd nawet do 40% i pytanie dotyczy własnie tych pieniędzy, na co mogą być wykorzystywane przez Koło oprócz działalności sportowej i administracyjnej? Druga część pytania to: z jakich pieniędzy Koła można przeprowadzać działania takie jak: umocnienia brzegów czy pogłębianie zbiornika, koszenie brzegów lub wynajem gruntu od osoby prywatnej pod parking dla wędkarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Witam. A ja mam takie pytanie: Koło wędkarskie, jak to przeważnie bywa, pobiera składki na zarybienie oraz drugi rodzaj pieniędzy z odpisu ze składki członkowskiej i tu zależy od tego czy jest np straż itd nawet do 40% i pytanie dotyczy własnie tych pieniędzy, na co mogą być wykorzystywane przez Koło oprócz działalności sportowej i administracyjnej? Druga część pytania to: z jakich pieniędzy Koła można przeprowadzać działania takie jak: umocnienia brzegów czy pogłębianie zbiornika, koszenie brzegów lub wynajem gruntu od osoby prywatnej pod parking dla wędkarzy? ad. pyt. 1 - na nic więcejad. pyt. 2 - z własnych, dobrowolnych składek członków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Dziwna sprawa...Patrząc jak funkcjonuje moje koło wędkarskie,zadaje sobie takie samo pytanie,na co idą te pieniądze?moje koło znajduje się w piwnicy,są tylko dwa stoły i cztery krzesła..Dziwna sprawa..idąc tym tropem,co jakiś czas słyszę o odłowach kontrolowanych,a na jednym z jezior Kociewia usłyszałem w kole że jest za dużo sandacza i po trzepaniu jeziora obecnie ciężko złapać 30+.Na bazarze w moim mieście patrzę....ale numer pani sprzedaje żywe (część padnięta)sandacze,szczupaki,więc pytam z ciekawości skąd ma rybki,a pani na to...z martwej wisły od rybaków...jest styczeń okres ochronny...Dziwna sprawa Edytowane 17 Stycznia 2016 przez Marioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi