Skocz do zawartości

PZW od kuchni

Rekomendowane odpowiedzi

A mnie ciekawi jedna kwestia. Mam opłacone same członkostwo w Siedleckim okręgu, i chcąc skorzystać ze zniżki na okręgówkę w tymże okręgu, opłacam wpierw okręgówkę w Mazowieckim. Czy mając te dwie opłaty (bez okręgowej Siedleckiej) wolno mi już łowić na Mazowieckich wodach, czy muszę mieć jednak zrobione wszystkie opłaty w kole macierzystym. Od poniedziałku znajdę się w takiej sytuacji i bardzo mnie to ciekawi, bo nad wodę ciągnie jak diabli. Potwierdzi lub zaprzeczy ktoś? ;)

Zezwolenie na wędkowanie w okręgu mazowieckim dostałeś, więc możesz tam łowić. Jeśli zechcesz łowić w okręgu siedleckim, wówczas musisz opłacić tutaj składkę okręgową, podobnie jak w każdym innym okręgu.

Obniżona składka okręgowa w siedleckim przysługuje każdemu członkowi koła okręgu siedleckiego, który opłaci składkę okręgową gdzie indziej (nie tylko w mazowieckim). 

• Like 1

Robercie, zgodnie z Twoją sugestią wpisy na temat zmian w RAPR zostały przeniesione do wątku Zmiany w Regulaminie 2016.

Tam zapraszam wszystkich uczestników do dyskusji i wskazywania kolejnych błędów naszych prawodawców.

Bartek - bartsiedlce

• Like 1

Witaj Bartku

Czy mógł byś przedstawić jak wygląda to z puntu formalnego przeniesienie się do innego koła w innym Okręgu ???

Czy to jest standardowa procedura jak w przypadku zmiany koła w granicach macierzystego okręgu zgodnie z § 10 ust. 3 Statutu PZW

Ciekawe jak wygląda wówczas sprawa opłaconych już składek na 2016r - rozumiem że wiąze się to z opłatą okręgową w nowym okregu.

Okręg do , którego mam zamiar się przenieść ( takie są plany )  posiada z obecnym moim okręgiem pełne porozumienie...

Edytowane przez Karol Krause

Ciekawe jak wygląda wówczas sprawa opłaconych już składek na 2016r - rozumiem że wiąze się to z opłatą okręgową w nowym okregu.

Okręg do , którego mam zamiar się przenieść ( takie są plany )  posiada z obecnym moim okręgiem pełne porozumienie...

Jeśli zamierzasz się przenieść z uwagi na to że Twój okręg z innym pożądanym nie ma porozumień a ten do którego chcesz się przenieść ma z pożądanym porozumienie to i tak musisz opłacić składkę okręgową w tym okręgu do jakiego chcesz przejść mimo porozumień bez dopłat pomiędzy Twoim obecnym okręgiem a tym do jakiego planujesz się przenieść.

W bieżącym roku nie możesz się przenieść. Opłacenie składki członkowskiej (ogólnokrajowej 75 zł) w Kole skutkuje Twoim członkostwem w tymże. Składki okręgowe możesz opłacić w dowolnej liczbie Okręgów w kraju, to nie powoduje zmiany Twojej przynależności do Koła.

Jeśli zamierzasz się przenieść z uwagi na to że Twój okręg z innym pożądanym nie ma porozumień a ten do którego chcesz się przenieść ma z pożądanym porozumienie to i tak musisz opłacić składkę okręgową w tym okręgu do jakiego chcesz przejść mimo porozumień bez dopłat pomiędzy Twoim obecnym okręgiem a tym do jakiego planujesz się przenieść.

Wybacz, nic nie zrozumiałem, ubierz to w interpunkcję.   :)

Wybacz, nic nie zrozumiałem, ubierz to w interpunkcję.   :)

Jeśli zamierzasz się przenieść z uwagi na to, że Twój okręg z innym pożądanym nie ma porozumień a ten do którego chcesz się przenieść ma z pożądanym porozumienie to i tak musisz opłacić składkę okręgową w tym okręgu do jakiego chcesz przejść, mimo porozumień bez dopłat pomiędzy Twoim obecnym okręgiem a tym do jakiego planujesz się przenieść.

Dla mnie logiczne wystarczy wczytać się w tekst. 

Czyli rozumiem zmiana przynależności do koła , okręgu jest możliwa w danym roku kalendarzowym tylko przed fizycznym faktem opłacenia składek w dotychczasowym okręgu.

Jak to się ma do faktu zmiany warunków tak jak by ''umowy'' czyli po fakcie opłacenia składki zmieniają się istotnie zapisy zawarte we wcześniejszych ustaleniach i warunkach połowu ???

Czyli rozumiem zmiana przynależności do koła , okręgu jest możliwa w danym roku kalendarzowym tylko przed fizycznym faktem opłacenia składek w dotychczasowym okręgu.

Jak to się ma do faktu zmiany warunków tak jak by ''umowy'' czyli po fakcie opłacenia składki zmieniają się istotnie zapisy zawarte we wcześniejszych ustaleniach i warunkach połowu ???

Zmiana okręgu czy koła jest możliwa przed opłaceniem składki podstawowej członkowskiej, wówczas wybierasz sobie zarówno koło jak i okręg do jakiego chcesz przynależeć, możesz też opłacić sobie w innych okręgach opłatę okręgową by mieć więcej wód w okręgach z jakimi Twój nie ma np. porozumień. 

Zawsze możesz zażądać zwrotu składek choć w praktyce nie oddadzą Ci pewnie, wszystko zależy od tego jaka sytuacja, w okręgu rzeszowskim ponoć zwracają składki, poczytaj temat http://jerkbait.pl/topic/68974-pzw-okr%C4%99g-rzesz%C3%B3w-zakaz-brodzenia-zerwane-porozumienia/

Edytowane przez Hunter_pike
  • Like 2

Dzięki za info .... to nie chodzi już o zwrot składek , a o zasady  ;) panujące w moim okręgu  :angry:

Nie mam zamiaru więcej finansować swoimi składkami  i kilkunastu moich kolegów również , Okręgu który nie wywiązuje się z swoich zadań itp... ogólnie dłuższa historia 

• Like 1

Można należeć tylko do jednego koła, równocześnie wnosząc składki w wielu okręgach współuczestnicząc w kosztach zagospodarowania wód, można się do woli przenosić w trakcie roku składkowego bez dodatkowych opłat jeśli odbywa się to w ramach tego samego okręgu.  Składki członkowskie okręgowe i ogólnozwiązkowe są bezzwrotne, albowiem nie jest to opłata za usługę albo niedostarczony towar, tylko prawnie przewidziany - prócz pracy społecznej - trybut finansowy uczestnika. 

Statut mamy jak widać doskonały, tylko percepcja ani nasze uczynki za nim nie nadążają.. :)