Alexspin Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Członkiem to jesteś PZW, ale zezwolenia na wędkowanie możesz wykupić równocześnie we wszystkich okręgach jakie Ci się marzą, tylko czy warto? I tak ryb jest jak na lekarstwo... Edytowane 11 Stycznia 2019 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Członkiem koła stajesz się z chwilą opłacenia składki członkowskiej, więc odpowiedź brzmi nie.Jeśli chcesz wędkować na wodach różnych okręgów, to możesz opłacić składkę na zagospodarowanie i ochronę wód w dowolnej liczbie okręgów. Nie oznacza to, że jesteś członkiem kilku kół w różnych okręgach, pozostajesz członkiem koła, w którym opłaciłeś składkę członkowską. Drugi raz nikt nie przyjmie od Ciebie składki członkowskiej w danym roku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Wychodzi na to samo co ja napisałem, tylko bardziej wyraźnie i naukowo. Rozeznaj się który okręg ma najwięcej i najkorzystniejszych porozumień i zapisz się do koła w tym okręgu. To chyba najbardziej ekonomiczne wyjście. Poza tym zastanów się jak daleko i jak często będziesz dojeżdżał do innych okręgów i przekalkuluj sobie koszty. Zawsze możesz np. w czasie urlopu dokupić zezwolenie okresowe. Edytowane 11 Stycznia 2019 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) No tak prawie Alex.Jesteś członkiem PZW ale i przypisanym do macierzystego koła w konkretnym Okręgu.Jesteś więc członkiem jednego Okręgu PZW...To akurat powoduje, ze możesz korzystać z porozumien tegoz okręgu... Edytowane 11 Stycznia 2019 przez venom_666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) WitamMam pytanie dla osób bardziej zorientowanych, a mianowicie - czy można być członkiem kilku okręgów w jednym czasie? Pozdro(26)[/quote Na swoje pytanie odpowiedź znajdziesz w Statucie PZW §14 pkt. 6 Ale kto by się takimi głupstwami przejmował jak Statut Edytowane 11 Stycznia 2019 przez guma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwadziesciaszesc Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Na swoje pytanie odpowiedź znajdziesz w Statucie PZW §14 pkt. 6 Ale kto by się takimi głupstwami przejmował jak Statut Oby co drugi wędkarz nad wodą przejmował się statutem tak jak ja, było by o niebo lepiej. Zapytałem zwyczajnie, koleżeńsko, ale mimo już udzielonej odpowiedzi trzeba było dopiec. Polak potrafi - smutne to niestety.Sory za OFF'a Miłego dnia życzę wszystkim. Pozdrawiam (26) PS. Tylko słowo wyjaśnienia - z sentymentu nie chcę opuszczać "swojego" Koła w Okręgu Poznań, a większość roku łowię na Odrze okręgów Legnickiego i Wrocławskiego, wcześniejsze porozumienia choćby 50/50 pozwalały jakoś to ogarniać, teraz brak porozumienia w Poznaniu z sąsiadami i opłata znacząco urosła. Stąd moje pytanie, bo uciec za taniością jest łatwo, ale jak już pisałem - sentyment mnie raczej zatrzyma wśród kolegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 No więc zezwolenia, czy też składkę, na ochronę i zagospodarowanie możesz opłacić w dowolnym okręgu w którym wędkujesz, jednak jesli członkowską opłacasz w innym, to porozumienia okręgu w którym masz opłacone łowienie Ciebie nie dotyczą. Dlatego czasem lepiej przenieśc się z całym "dobrodziejstwem".Ja tak zrobiłem, i to nie ze względu na porozumienia, ale wolę swoją członkowską pozostawić w Okręgu w którym łowię i który dba o swoje wody. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwadziesciaszesc Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Jestem świadom mechanizmu uznawania porozumień. Bezpośrednio z niego wyniknęło moje pytanie - lepiej byłoby mi opłacić członkowską w swoim pierwotnym kole, oraz członkowską w sąsiednim okręgu + składka na zagospodarowanie wód, będę wtedy objęty porozumieniami. Kupując samą składkę „okręgową” już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwadziesciaszesc Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Z jednej strony jesteśmy członkami PZW, z drugiej jednak okręgi traktują wędkarzy raczej jak klientów i taki mechanizm byłby lepszy. Płacisz za wodę, na której wędkujesz, ale członkiem organizacji być nie musisz. Temat wałkowany już nie raz wiec na tym zakończę. Pozdrawiam raz jeszcze. I powodzenia nad wodą ???? Edytowane 11 Stycznia 2019 przez dwadziesciaszesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 (…) powodzenia nad wodą Wzajemnie, "połamania"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwadziesciaszesc Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 witam Pytanie dla orientujących się bardziej w temacie. W jakim trybie następuje uzupełnienie składów organów związku ( chodzi mi o Komisję Rewizyjną Koła), czy można uzupełnić skład przez dobranie członka w dowolnym momencie kadencji organu? Czy przez wybory na corocznym walnym zgromadzeniu członków koła z powołaniem wszystkich statutowych komisji? Ani w statucie, ani w regulaminach organizacyjnym koła i Komisji rewizyjnych odpowiedzi nie znalazłem - chyba że źle szukałem. Proszę o podpowiedź, jak należy, żeby było zgodnie ze "sztuką". PozdrawiamMarcin (26) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Jeśli w trakcie walnego wyborczego byli inni kandydaci, którzy dostali mniejszą liczbę głosów, to uzupełnienie następuje spośród nich, w kolejności większej liczby głosów.Jeśli takich kandydatów nie było, to KR może uzupełnić swój skład o dowolnego członka koła do czasu następnego walnego wyborczego. Formalnie trzeba to zatwierdzić uchwałą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Jeśli w trakcie walnego wyborczego byli inni kandydaci, którzy dostali mniejszą liczbę głosów, to uzupełnienie następuje spośród nich, w kolejności większej liczby głosów.Jeśli takich kandydatów nie było, to KR może uzupełnić swój skład o dowolnego członka koła do czasu następnego walnego wyborczego. Formalnie trzeba to zatwierdzić uchwałą.Dokładnie precyzuje to Statut PZW § 20 W przypadku rezygnacji lub śmierci : Prezesa, przewodniczącego komisji Rewizyjnej lub Przewodniczącego Sądu Koleżeńskiego musi się odbyć Nadzwyczajne Zebranie Wyborcze w terminie 3 miesięcy Zjazd zajmuje się tylko jednym punktem zebrania tzn.wyborami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Dzięki za uzupełnienie, pisałem z pamięci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwadziesciaszesc Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Dziękuję bardzo. faktycznie § 20 jak byk wszystko wyjaśnia, sorki za zawracanie głowy. Chodzi w tym przypadku o członka KR nie piastującego żadnej funkcji( być może nie byłem precyzyjny w pytaniu ), więc uzupełnienie składu potwierdzone uchwałą. PozdrawiamMarcin (26) Edytowane 22 Stycznia 2019 przez dwadziesciaszesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 witam Pytanie dla orientujących się bardziej w temacie. W jakim trybie następuje uzupełnienie składów organów związku ( chodzi mi o Komisję Rewizyjną Koła), czy można uzupełnić skład przez dobranie członka w dowolnym momencie kadencji organu? Czy przez wybory na corocznym walnym zgromadzeniu członków koła z powołaniem wszystkich statutowych komisji? Ani w statucie, ani w regulaminach organizacyjnym koła i Komisji rewizyjnych odpowiedzi nie znalazłem - chyba że źle szukałem. Proszę o podpowiedź, jak należy, żeby było zgodnie ze "sztuką". PozdrawiamMarcin (26)Jeśli nie nastąpiło zdekompletowanie składu komisji większe niż 50%, to komisja może wybrać/uzupełnić swój skład w drodze własnej uchwały(fachowo nazywa się to kooptacją). Może to nastąpić w dowolnym momencie sprawowanej kadencji. Uchwała ta zatwierdzana jest na najbliższym Walnym Zgromadzeniu danego koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Dokładnie precyzuje to Statut PZW § 20 W przypadku rezygnacji lub śmierci : Prezesa, przewodniczącego komisji Rewizyjnej lub Przewodniczącego Sądu Koleżeńskiego musi się odbyć Nadzwyczajne Zebranie Wyborcze w terminie 3 miesięcy Zjazd zajmuje się tylko jednym punktem zebrania tzn.wyboramiTak jest na szczeblu od okręgu wzwyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Nie ma to jak prężnie działający okręg ( który powinien chyba być jednym z najbogatszych):http://www.1479.pzw.org.pl/wiadomosci/186249/60/wladze_okregu_odebraly_naszemu_kolu_siedzibeCzyżby zabrakło na pensje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 27 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Chciałbym wesprzeć finansowo swoje koło.Pytanie brzmi czy wolno mi i w jaki sposób mogę to uczynić? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 27 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Wolno Tobie to uczynić, jest to dobrowolna wpłata na rzecz koła. Wpłacasz na konto koła lub bezpośrednio u skarbnika(tu powinieneś otrzymać potwierdzenie KP z pieczątką koła i podpisem skarbnika). Dodatkowo możesz też dopisać na jaki cel pieniądze mają być wydatkowane/przeznaczone. Cel ten musi być zgodny z przepisami obowiązującymi koło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 A rzuciłeś już obrzydłą legitymację - pezet - czy tak tylko werbalnie się brzydzisz organizacją, która dewastuje/rujnuje/ likwiduje polskie wody - czyli ty i reszta członków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) Nie prosiłem o głupie komentarze a o podpowiedz.Masz problem to się lecz.Kasa jest moja i chcę tylko by było to legalne.Koło jest małe i prawdopodobnie nie ma swojego konta tylko korzysta z usług okręgu.Tam stawiałem pierwsze kroki i tak po prostu czuję sentyment.Jeszcze raz proszę o podpowiedz jak zrobić to legalnie Edytowane 28 Maja 2019 przez bartsiedlce 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Proszę o powstrzymanie się od komentowania intencji, jeśli chcecie skrytykować, zróbcie to w wiadomości prywatnej 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gapn Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 No po prostu szlag mnie trafia. Facet chce w jakiś sposób wesprzeć swoje koło, które najwyraźniej leży mu na sercu. Swoją małą ojczyznę, z którą jest emocjonalnie związany. Wpłacić pieniądze, które mogą trafić na zarybienia, sprzątanie, dopilnowanie wody. Edukację młodzieży, która bedzie opiekować się naszymi wodami, kiedy nas zabraknie. "Góra" PZW ma zapewne w nosie takie małe koło. No i z jakim odzewem się spotyka? "Lecz się". "Lepiej spalić te pieniądze". "To pewnie sposób na pranie pieniędzy" (tak, wiem, wy "tylko żartowaliście").Czy da się znaleźć bardziej efektywny sposób na wykorzystanie tej kasy, niż wpłacenie dla PZW? No, pewnie się da. Ale może z różnych przyczyn ten sposób jest jedynym dostępnym sposobem, a może jednak w kole siedzą ludzie, którzy najlepiej wiedzą, czego ich wodzie potrzeba. Może tak, może nie. Nie wiem. Efekty mogą być niewielkie, albo nieproporcjonalne do poniesionych środków. Na serio, nie wiem. Wiem jednak na pewno, że jeżeli nic nie zrobimy, to efektów nie będzie żadnych. Na 100%.Pojawia się jakaś mała inicjatywa, jakiś promyczek nadziei i co z nim robimy? Krytykujemy i dusimy w zarodku. Czytam forum od dawna i próbuję sobie odpowiedzieć na pytanie, dlaczego z naszymi wodami jest jak jest. Odpowiedzi pada wiele. Mięsiarze, rybacy, kłusownicy. Ale ja, cholera, coraz częściej myślę, że to nie ten mityczny "związek" jest odpowiedzialny za stan naszych wód. To nie "oni", "tamci", "cykliści" czy "masoni". To chyba jednak MY. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi