pezet Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Poproszę o jeden przykład. "Uderz w stół"?Krócej i łatwiej będzie: podaj JEDEN przyklad, gdzie przed planowanym zniszczeniem rzeki, matecznika, przed regulacją czy melioracją - nastąpiły oficjalnie konsultacje i ekspertyzy PZW, które zablokowały dewastację wody.......No dobra... Nie podawaj... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 "Uderz w stół"?Krócej i łatwiej będzie: podaj JEDEN przyklad, gdzie przed planowanym zniszczeniem rzeki, matecznika, przed regulacją czy melioracją - nastąpiły oficjalnie konsultacje i ekspertyzy PZW, które zablokowały dewastację wody.......No dobra... Nie podawaj...Słabe to.Skoro rzucasz tak poważne oskarżenia to warto abyś w jednym zdaniu podał jeden przykład. Kto, gdzie i za co wziął łapówkę?I nie odbijaj piłki bo to nie pomoże zachować twarzy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Słabe to.Skoro rzucasz tak poważne oskarżenia to warto abyś w jednym zdaniu podał jeden przykład. Kto, gdzie i za co wziął łapówkę?I nie odbijaj piłki bo to nie pomoże zachować twarzy. Nooo... oczekujesz, że to jest wiedza powszechna? Kto, co i ile dostał? Natomiast związek nic nie zrobił przez te 30 lat ot choćby w zmianie sposobu użytkowania wód - z rybacko wędkarskiego na rekreacyjne. Nie ma żadnego centralnego lobby wędkarskiego. Jest walka o stołki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 (...) GORZEJ JUŻ NIE BĘDZIE.Widzę, że jesteś pesymistą. Ja na odwrót, jestem optymistą i powiem - OJ BĘDZIE, BĘDZIE.Wskazują na to takie komentarze:Słabe to.Skoro rzucasz tak poważne oskarżenia to warto abyś w jednym zdaniu podał jeden przykład. Kto, gdzie i za co wziął łapówkę?I nie odbijaj piłki bo to nie pomoże zachować twarzy.Zapytam - masz rodzinę we władzach PZW, że tak ich bronisz? O zachowanie twarzy niech się martwią Ci którzy przed wyborami obiecują, a później jest jak zwykle. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Z punktu widzenia tzw członka, taki właśnie jest obraz stowarzyszenia.. które sam tworzy Fragment większej całości.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Alex - ten wątek należy traktować w kategoriach rozrywkowych.Tak jak z uśmiechem (czasem zażenowania) ogląda się kroniki PRL z czasów stalinowskich, czy dzisiejsze TVP.Funkcjonariusze aparatu zawsze będą bronili swoich pozycji. Do samego końca. Czy będzie gorzej? A może być?Wydaje się, że (rybo)stan polskich wód państwowych osiągnął już dno Rowu Mariańskiego.Zacznie się teraz wkopywać w muł? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Alex - ten wątek należy traktować w kategoriach rozrywkowych.(...)Ale to śmiech przez łzy Piotrze, bo to nie żenujące wspomnienia, ale bieżąca smutna rzeczywistość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Płochocki Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 (edytowane) Widzę, że jesteś pesymistą. Ja na odwrót, jestem optymistą i powiem - OJ BĘDZIE, BĘDZIE.Wskazują na to takie komentarze: Zapytam - masz rodzinę we władzach PZW, że tak ich bronisz? O zachowanie twarzy niech się martwią Ci którzy przed wyborami obiecują, a później jest jak zwykle. Idę o zakład że nie zrobiłeś 1/100 tego co rybarak dla wód i ryb.Również w kwestii walki z meliorantami,zatruciami,MEW. Edytowane 23 Września 2021 przez Darek P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Idę o zakład że nie zrobiłeś 1/100 tego co rybarak dla wód i ryb.Również w kwestii walki z meliorantami,zatruciami,MEW.Ciężko - wręcz niemożliwe po nicku ocenić kto i co zrobił - nie uważasz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Płochocki Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Ciężko - wręcz niemożliwe po nicku ocenić kto i co zrobił - nie uważasz?Za to niektórym łatwo rzucać błotem na prawo i lewo.Można się wkurzyć-nie uważasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Nooo... oczekujesz, że to jest wiedza powszechna? Kto, co i ile dostał? Natomiast związek nic nie zrobił przez te 30 lat ot choćby w zmianie sposobu użytkowania wód - z rybacko wędkarskiego na rekreacyjne. Nie ma żadnego centralnego lobby wędkarskiego. Jest walka o stołki... Bo "wędkarstwo" to JEST rekreacja. To jest kwintesencja rekreacji. Jak chcę pojeździć na nartach, to wybieram miejsce, jadę, płacę i oczekuję, że stok będzie naśnieżony, wyrównany, oświetlony, bez kamieni, że będzie gdzie zaparkować, że wyciąg jest sprawny, że jest gdzie usiąść i zjeść, itd. Nie interesuje mnie, od kogo i za ile właściciel dzierżawi stok, ile płaci za prąd, ile płaci pracownikom, czy jego ratraki mają ważny przegląd, jaką armatką naśnieżał stok, etc. NIC mnie te rzeczy nie obchodzą. A gdyby było jak z PZW: - każdy kto chce parę razy w roku pojeździć na nartach, musiałby się zapisać do Polskiego Związku Narciarstwa Ludu Pracujacego Miast i Wsi. - musiałby opłacić roczną składkę na utrzymanie Związku, razem z pierdylionem działaczy poutykanych w zarządzie głównym, zarządach regionalnych, kołach, okręgach, skłądkę na sfinansowanie ruchomości i nieruchomości, wraz z ich utrzymaniem, wyposażeniem, ogrzewaniem,... - musiałby zapłacić dodatkowo składkę na zaśnieżanie, składkę na odśnieżanie, składkę na wyciągi, składkę na ratraki, składkę na oświetlenie, ..... A jakby chciał po opłaceniu tych wszystkich danin w końcu przejechać się na nartach, to by się okazało, że wyciag nie działa, na stoku same kamienie (bo armatki ktoś ukradł, a ratraki zepsute), a z upchniętego w krzakach samochodu ktoś ukradł koła. TAKIM właśnie absurdem jest państwowa organizacja zajmująca się wędkarstwem.Ktoś, kto tego broni, to albo głupi i ślepy, że tego absurdu nie dostrzega, albo świnia i łajdak, który z tego systemu doi kasę i dobrze żyje.Tertium non datur... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Aha! Co jest jeszcze mega-hiper-absurdem? Stwierdzenie, że wędkarstwo to jest... uwaga - SPORT!Tylko ciężki idiota może tak stwierdzić.Owszem, można sobie urządzać zawody np. w jedzeniu pączków czy pluciu na odległość, ale nie można tego nazywać "sportem"! Tymczasem... Przed chwilą wszedłem na stronę główną PZW i co widzę? "sport, zawody, eliminacje, miszczostfa, treningi, puchary"...(załącznik) Być może w PZW siedzą złodzieje i cwaniacy, ale pewnie nie idioci.To dlaczego z każdego zakamarka wyziera ten kuriozalny "sport"? Pewnie dlatego, że na tym można skręcić najwięcej KASY!Treningi, zawody, wyjazdy, diety, sponsoringi... I w każdym miejscu można wydawać na prawo i lewo, no bo przecież "to kosztuje".Jak to było w Misiu?"Nikt nie wie po co to jest, więc nikt nie zapyta!" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Tak się przyjęło, taka była praktyka i tradycja - dziś niechętnie widziana i znienawidzona - że nasze stowarzyszenie dostawało za symboliczną opłatą, pod własny zarząd, do własnej dyspozycji wodę - czyli tzw dobro wspólne. I jak każde opierało swoja działalność na pracy społecznej, co jest wyraźnie wyłuszczone na samym początku statutu. Dla inteligentnych inaczej wszystko to jest przysłowiowe "pi...nie o szopenie, Niezrozumiałe. O kant doopy potłuc. Ma być Biedronka - Biedronka i wszystko jasne!! Bilet do lasu.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 (edytowane) Sorry.Żadne spazmy i zaklęcia nie zmienią ponurej rzeczywistości. Dobrze, że COKOLWIEK się dzieje w kierunku likwidacji PZW.Cokolwiek lub NIC będzie lepsze niż to co jest.Oczywiście - bez złudzeń - władzy ludowej chodzi tylko o zagarnięcie 200 milionów, o nic więcej. A że trochę milicjantów i ubeków straci dopływ świeżej gotówki? Trudno. Niech oszczędnie gospodarują tym, co sobie nakradli przez 70 lat. Edytowane 24 Września 2021 przez pezet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Pewnie, jednych "onych" zastąpią inni "oni".. którzy nas urządzą.. Może nawet opiekuńcze państwo, bo skomlenie rośnie. Bo wędkarski świat to same sieroty obrzygane, niemoty i skończone fujary. Dobrze, że chociaż myśliwy potrafią się samoorganizowć My tradycyjnie pokibicujemy - na chybił trafił popluwając.. z braku innych zdolności und kompetencji.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Kiedyś stowarzyszenie dostawało za symboliczną opłatę, a teraz prawdopodobnie wędkarze będą łowić za symboliczną opłatą. Określenie dobro wspólne nabierze nowego, szerszego znaczenia i niezrzeszony przestanie być praktycznie lepszym uczestnikiem łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Aha! Co jest jeszcze mega-hiper-absurdem? Stwierdzenie, że wędkarstwo to jest... uwaga - SPORT!Tylko ciężki idiota może tak stwierdzić.Owszem, można sobie urządzać zawody np. w jedzeniu pączków czy pluciu na odległość, ale nie można tego nazywać "sportem"! Tymczasem... Przed chwilą wszedłem na stronę główną PZW i co widzę? "sport, zawody, eliminacje, miszczostfa, treningi, puchary"...(załącznik) Być może w PZW siedzą złodzieje i cwaniacy, ale pewnie nie idioci.To dlaczego z każdego zakamarka wyziera ten kuriozalny "sport"? Pewnie dlatego, że na tym można skręcić najwięcej KASY!Treningi, zawody, wyjazdy, diety, sponsoringi... I w każdym miejscu można wydawać na prawo i lewo, no bo przecież "to kosztuje".Jak to było w Misiu?"Nikt nie wie po co to jest, więc nikt nie zapyta!" Owszem - wędkarstwo to sport. Jak inne sporty z wykorzystaniem zwierząt. Jeździectwo, wyścigi psich zaprzęgów, wyścigi hartów....inne ...I coraz więcej zawodów organizowanych jest poza związkiem.Jeśli kwestionujesz, że wędkarstwo to sport, to skąd mistrzostwa świata w spinningu, wędkarstwie spławikowym. A Bob Nuud(?) dostał tytuł szlachecki od brytyjskiej królowej za czterokrotne zdobycie mistrzostwa świata.W Anglii funkcjonują ligi wędkarskie - tak jak piłkarskie. Trochę się pogubiłeś. Skoro oczekujesz naśnieżonego stoku i wody pełnej ryb, to i zysk z zawodów dla organizatorów nie powinien cię dziwić. Skoro są chętni by za to płacić - najwyższa stawka za zawody komercyjne jaką widziałem(w Polsce) to bodajże 1300 zł od teamu. I zapisy trwały godzinę. Skoro są chętni to w czym problem? Przymusu nie ma...Ja chętnie jeśli tylko mogę w zawodach udział biorę - bez względu kto jest organizatorem. Z całą reszta zasadniczo się zgadzam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Zawody poza związkiem, o skrzynkę złota i z wpisowym po choćby 1300 dolarów niech sobie będą. Oczywiście zawody, rywalizacja sportowa, zawsze w PZW były, ale tak jak obecnie to nie wyglądało. Przypomnę, że już nie jesteśmy związkiem sportowym i grosza nie dostajemy z ministerialnych pieniędzy, a więc to wszystko z naszych składek plus to, co ewentualnie dorzucą sponsorzy i startujący. Jak Romku prześledzisz ilość zawodów na szczeblu centralnym, to żaden inny związek, organizacja PZW nie przebije. Do tego należy dodać pomniejsze, okręgowe, kołowe, ku czci i pod wezwaniem, z okazji, dla strażników, dla sędziów i całą resztę. Przecież to jest chore. Dopóki ostania rybka w wodzie, bo maszynka do mielenia pieniędzy musi się kręcić. https://www.zpw.pl/pzw/terminarz-imprez-pzw-2021/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Zawody poza związkiem, o skrzynkę złota i z wpisowym po choćby 1300 dolarów niech sobie będą. Oczywiście zawody, rywalizacja sportowa, zawsze w PZW były, ale tak jak obecnie to nie wyglądało. Przypomnę, że już nie jesteśmy związkiem sportowym i grosza nie dostajemy z ministerialnych pieniędzy, a więc to wszystko z naszych składek plus to, co ewentualnie dorzucą sponsorzy i startujący. Jak Romku prześledzisz ilość zawodów na szczeblu centralnym, to żaden inny związek, organizacja PZW nie przebije. Do tego należy dodać pomniejsze, okręgowe, kołowe, ku czci i pod wezwaniem, z okazji, dla strażników, dla sędziów i całą resztę. Przecież to jest chore. Dopóki ostania rybka w wodzie, bo maszynka do mielenia pieniędzy musi się kręcić. https://www.zpw.pl/pzw/terminarz-imprez-pzw-2021/ Ja nie bronię związku. Ale porównaj choćby ligi piłkarskie.I to jest dobre porównanie. Boiska, stadiony, hale sportowe budowanej z naszych pieniędzy. Szkółki wędkarskie - podobnie. Nie znam w Polsce klubu piłkarskiego który by wybudował boisko za własne pieniądze. Więc - całe społeczeństwo zrzuca się w formie podatków na zarobki działaczy PZPN.Oczywiście popularność piłki jest większa niż wędkarstwa, ale mamy podobny problem. Bo mnie piłka nożna średnio interesuje i te pieniądze przeznaczył bym na zawody wędkarskie hahahaha Startujący jeśli jest zapewniona odpowiednia frekwencja są w stanie finansować każde zawody wędkarskie. Udział w zawodach wyższego szczebla opłaca oczywiście delegujący. Koło na okręgowe okręg na centralne. Ale z tymi delegacjami to całkiem różnie bywa. Prócz szczebla centralnego to udział w zasadzie jest dla chętnych. A moje koło od kilkunastu lat nie dało mi ani grosza, chociaż bywam w miarę regularnie. Ale ja się nie upominam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Skoro są chętni to w czym problem? Przymusu nie ma... 1. Ale przepraszam - JAK TO NIE MA??Każdy, kto chce sobie wypocząć z wędką nad wodą - choćby raz w roku, MUSI zapłacić wszystkie podatki/składki, które już dalej, bez wiedzy i zgody płacącego są przeznaczane na jakieś idiotyzmy i fanaberie "działaczy", albo zwyczajnie kradzione.Argumentu - że jak ktoś chce, to niech se idzie na komercyjny kurwidołek, albo do Makro po fileta - nie przyjmuję. 2. Sport? No nie...Od biedy można jeszcze nazwać sportem rzuty na odległość lub do celu. Przez analogię do oszczepu czy strzelectwa.Oczywiście, jak napisałem - jeżeli ktoś chce sobie robić zawody w czymkolwiek (łowieniu ryb, robieniu głupich min, sikaniu pod wiatr) - to niech SOBIE robi! Niech się chętni skrzykną i robią sobie imprezę.Ja kiedyś bawiłem się w off-road, robiliśmy różne imprezy i zawody, ale za WŁASNE pieniądze. Nie zmuszaliśmy wszystkich posiadaczy terenówek w Polsce, żeby się zrzucali na nasze zabawy i rozrywki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 1. Ale przepraszam - JAK TO NIE MA??Każdy, kto chce sobie wypocząć z wędką nad wodą - choćby raz w roku, MUSI zapłacić wszystkie podatki/składki, które już dalej, bez wiedzy i zgody płacącego są przeznaczane na jakieś idiotyzmy i fanaberie "działaczy", albo zwyczajnie kradzione.Argumentu - że jak ktoś chce, to niech se idzie na komercyjny kurwidołek, albo do Makro po fileta - nie przyjmuję. 2. Sport? No nie...Od biedy można jeszcze nazwać sportem rzuty na odległość lub do celu. Przez analogię do oszczepu czy strzelectwa.Oczywiście, jak napisałem - jeżeli ktoś chce sobie robić zawody w czymkolwiek (łowieniu ryb, robieniu głupich min, sikaniu pod wiatr) - to niech SOBIE robi! Niech się chętni skrzykną i robią sobie imprezę.Ja kiedyś bawiłem się w off-road, robiliśmy różne imprezy i zawody, ale za WŁASNE pieniądze. Nie zmuszaliśmy wszystkich posiadaczy terenówek w Polsce, żeby się zrzucali na nasze zabawy i rozrywki.Nie ma przymusu udziału w zawodach - to tak dla uściślenia. Tak ten świat funkcjonuje, że nie o wszystkim możesz decydować, jeśli się nie angażujesz w to co Cię interesuje. A i to nie daje gwarancji, że zostaną spełnione Twoje życzenia. Demokracja Panie demokracja. Jak pisałem wyżej - mało mnie interesuje piłka nożna, ale z moich podatków są budowane stadiony. Ale nie będę wymagał od posła na którego mam zamiar głosować, aby nie godził się na takie wydatki. A co to za sport jak za kawałkiem okrągłej skóry gania 22 facetów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Nie ma przymusu udziału w zawodach - to tak dla uściślenia. Udziału - nie.Płacenia za to - TAK. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 25 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 http://jerkbait.pl/topic/28547-wisła-koło-krakowa/?p=2952514http://wedkarskiewakacje.pl/2021/09/23/dlaczego-jest-jak-jest-z-ostatniej-chwili/ "sąd" oczywiście nie nad tymi co kradną, tylko tymi co zadają niewygodne pytania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 25 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 http://jerkbait.pl/topic/28547-wisła-koło-krakowa/?p=2952514http://wedkarskiewakacje.pl/2021/09/23/dlaczego-jest-jak-jest-z-ostatniej-chwili/ "sąd" oczywiście nie nad tymi co kradną, tylko tymi co zadają niewygodne pytania.. Kolego - przeczytaj post 402 w tym temacie. Od zawsze jestem krytycznie nastawiony do działalności związku, a sport jest chyba jedyną dziedziną w której aktywnie biorę udział. Mnie to bawi i mało ważne, ze masz inne zdanie. Szachy, czy brydż to też sport. Więc jak widzisz nie tylko lekkoatletyka sportem jest. Podnosiłem na forum zmniejszenie limitów zabieranych z łowisk ryb. To jest problem którego nie chcą dostrzec działacze ale także członkowie. Baa... jacyś działacze wręcz udowadniali że racji nie mam. Mam - woda to nie guma i więcej niż może w niej nie urośnie. A kilkaset drapieżników czy dwie tony białej ryby które pozwalano i pozwala sie nadal zabierać z łowiska doprowadziły do tego co mamy aktualnie - bo wy łapać nie umita. Afery finansowe - jak ta w podanym linku to zupełnie nic nowego. Jeszcze śp. Wiesław Dębicki - naczelny Wędkarza Polskiego podobne ujawniał. I coś się zmieniło? Nic... Co najwyżej - związek nie zgodził się na audyty finansowe zewnętrznych jednostek w wyniku czego stracił formalną możliwość bycia związkiem sportowym i ewentualne dotacje z MS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 27 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 Fantastyczne są wywody członków.. bezlitosne dla własnego wizerunku Za tzw ludowej komuny, za PRL- u, wędkarskie stowarzyszenia scentralizowano i en bloc poddano władzy państwowej biurokracji. Miało to złe i dobre strony - z jednej strony zdejmowało z człowieków wszelka odpowiedzialność, z drugiej gwarantowało w miarę równy i tani dostęp wody do wody i mięsa.O dziwo, po transformacji ustrojowej, pierwsze pokolenie awansu społecznego wcale nie chciało powrotu do wcześniejszych, tradycyjnych form organizacyjnych. Zapragnęło mieć firmę świadczącą usługi swoim własnym udziałowcom. Zgodnie z duchem czasów - płacę i wymagam, dużotaniotesco Tu pojawiły się dwie koncepcje, reprezentowane przez kultowych kultrednaczy..WŚ kreował, optował.. i żerował, odwołując się do skrajnie populistycznej percepcji - oni nic nam nie dajom, nie zarybiajom, kradnom, chooye precz.. no i stąd wędkarstwo śledcze WP, w osobie nieżyjącego p. Dębickiego, w pierwszej fazie długo i usilnie próbował przywrócić ducha dawnych stowarzyszeń. Ale ludzki materiał był kiepskiej jakości - zdegenerowany - tu też samo się nie chciało zrobić, a zaangażowanie było chwilowe oraz pozorne. Popadały prawie wszystkie zawiązki, a rozgoryczony Dębicki przystąpił do frontu walki z tzw Twardą. Rozmieniając się na drobne Tym niemniej do dziś w statucie kołacze myśl i błąka się duch dawnych towarzystw, tych wszystkich naszych byłych wspólnot.. Kompletnie nieczytelny dla tzw członków.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi