Skocz do zawartości

PZW od kuchni

Rekomendowane odpowiedzi

Może któryś z Kolegów ma konstruktywne pomysły? ZG PZW zaprasza do konsultacji - https://www.pzw.org.pl/zgpzw/wiadomosci/233876/60/konsultacje_projektu_nowego_statutu_pzw

Mam (miałem), wciąż aktualne kilkanaście punktów, przed laty przekazane delegatom na zjazd obradujący nad zmianami w statucie, za pośrednictwem grupy tychże delegatów w tym obecnie ustępującego Prezesa, który był wtedy delegatem. ;-) Dotyczyły  demokratyzacji organizacji, ograniczenia liczby kadencji pełnienia funkcji, przygotowywania sukcesji, angażowania członków w działania stowarzyszenia, wolontariatu i zwrotu kosztów, kwestii finansowania, zewnętrznej aktywności itp.  Główne zmartwienie większości sprowadzało się do tego czy nie jest to "zamach na wypłacanie diet działaczom". ;-) Przypuszczam, że i "członkom stojącym w oczekiwaniu" też nie w smak byłyby zmiany oczekujące uczestniczenia w działanaiach stowarzyszenia albo adekwatnego finansowania działań czy pracy najemnej potrzebnej wobec braku zainteresowania uczestniczeniem. A Czesi, Słowacy, Słoweńcy (żeby przywołać kilka przykładów) potrafią aktywnie realizować konstytucyjne prawo do zrzeszania się (to z preambuły do prawa o stowarzyszeniach)... 

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

• Like 1

W trakcie wyborów do władz i organów PZW część delegatów opuściła salę. Pozostali delegaci wybrali członków Zarządu Głównego PZW, Głównej Komisji Rewizyjnej oraz Głównego Sądu Koleżeńskiego):"

(część)Pięćdziesięciu niezadowolonych z prowadzenia obrad...

W trakcie wyborów do władz i organów PZW część delegatów opuściła salę. Pozostali delegaci wybrali członków Zarządu Głównego PZW, Głównej Komisji Rewizyjnej oraz Głównego Sądu Koleżeńskiego):"

(część)Pięćdziesięciu niezadowolonych z prowadzenia obrad...

Tutaj całość - https://www.pzw.org.pl/zgpzw/wiadomosci/234874/60/oswiadczenie_przewodniczacego_xxxii_krajowego_zjazdu_delegatow_p

Podejrzewam, że to była dobrze przemyślana strategia, formalnie nie do podważenia. Tylko, czy to naprawdę było potrzebne? 

• Like 1

Strategia jaka? W którą stronę?

Rzuciłem okiem na Zarząd, Komisję itp, nie ma nikogo z Mazowieckiego/Warszawy. Jak to interpretować?

https://www.pzw.org.pl/home/wiadomosci/234929/60/xxxii_krajowy_zjazd_delegatow_pzw__analiza_geograficzna

Za to jest Kol. Tomczak z Pzw Chełm, który mi kartę wypisywał jak mialem 14 lat :D

Edytowane przez ASAPfishing

Tutaj całość - https://www.pzw.org.pl/zgpzw/wiadomosci/234874/60/oswiadczenie_przewodniczacego_xxxii_krajowego_zjazdu_delegatow_p

Podejrzewam, że to była dobrze przemyślana strategia, formalnie nie do podważenia. Tylko, czy to naprawdę było potrzebne? 

No tak. Tylko co to ma wspólnego z wędkarstwem? Toć to polityka prima sort jak by Gienek z Plutycz powiedział:)

• Like 1

Chcieliście firmy świadczącej wam usługi, zamiast oddolnego stowarzyszenia, to i dyrekcję macie.. mieć musicie  :)  Pełna projekcja postkomunistycznego kanonu umysłowego. Czyli my - oni.. Oni zawsze niedobrzy  :D   

• Like 1

Chcieliście firmy świadczącej wam usługi, zamiast oddolnego stowarzyszenia, to i dyrekcję macie.. mieć musicie  :)  Pełna projekcja postkomunistycznego kanonu umysłowego. Czyli my - oni.. Oni zawsze niedobrzy  :D   

A gdzie w tym zwyczajna uczciwość?

• Like 1

Chodzi Ci o uczciwość członka? Zwyczajnego członka ?

Nie - chodzi mi o uczciwość tych wybranych przez szeregowych członków działaczy.

Przez kruczki prawne zablokowali możliwość udziału w zarządzaniu związkiem wszystkim "niepokornym"

A odnośnie Twojego poprzedniego posta taka refleksja się nasuwa... Firma ma dyrektorów - no to są dyrektorzy biur okręgu, a wszyscy z zarządu to jak kiedyś komitet zakładowy hahaha

Koledzy przepis na który się powołują jest nie aktualny orzeczenie Najwyższego Sądu Administracyjnego z 5.06.2011r brzmi sobota jest dniem równorzędnym z dniem ustawowo wolnym od pracy w rozumieniu 57 paragraf 4 k.p.a ,więc łowimy 30 kwietnia.

• Like 1

@SALMOO, nie mylisz przypadkiem praw, kodeksów itp? Tam nie chodziło o administracyjne terminy 14dniowe na odwołanie itp? Jedni w soboty pracują inni nie, jedni maja otwarta poczte w swoim mieści inni nie w swojej wsi.

@eRKa, a tu nie chodzi o ryby? Czy tylko wedkarze są w tej układance :D jak słyszę "majówka" to widzę % :D a poza tym co to za majówka 30 kwietnia ;) nie musisz opłacać karty i dobrowaolnie przystępować do stowarzyszenia, którego zasady/regulaminy Ci się nie podobają.

Udanych połowów od 1 mają :D

Edytowane przez ASAPfishing
  • Like 1

@SALMOO, nie mylisz przypadkiem praw, kodeksów itp? Tam nie chodziło o administracyjne terminy 14dniowe na odwołanie itp? Jedni w soboty pracują inni nie, jedni maja otwarta poczte w swoim mieści inni nie w swojej wsi.

@eRKa, a tu nie chodzi o ryby? Czy tylko wedkarze są w tej układance :D jak słyszę "majówka" to widzę % :D a poza tym co to za majówka 30 kwietnia ;) nie musisz opłacać karty i dobrowaolnie przystępować do stowarzyszenia, którego zasady/regulaminy Ci się nie podobają.

Udanych połowów od 1 mają :D

Jeśli chodzi o mnie to zupełnie nie interesują mnie ryby jako pożywienie. Mam co jeść, głodny nie chodzę... Nie interesują mnie też %...

I gdzieś wspomniałem, że dobrze byłoby wprowadzić zakaz wędkowania na pół roku. Od 1 stycznia do 30 czerwca. 

Uważam, że nie ma ryb "szlachetnych" pospolitych, chwastu rybnego. Każdy gatunek powinien mieć możliwość odbycia rozrodu w spokoju.

Tak jest w Anglii która jest kolebką wędkarstwa sportowego, Chyba podobnie jest w Czechach.

Ale w sytuacji jaka jest dzisiaj - co tak realnie daje ten jeden dzień???? Ochrona ryb? Czy też irytacja wędkarzy?

Nie mam wyboru - chcąc wędkować muszę opłacić, jako, że związek jest monopolistą w użytkowaniu wód w mojej okolicy... A stawy z karpikami zasadniczo mnie nie interesują.

Aż sobie przeczytałem i wyrok i uzasadnienie... Akurat uzasadnienie jest wyraźnie napisane i w konkluzji zaznaczone iż w POSTĘPOWANIACH SĄDOWYCH WYŁACZONO przepisy o upływie terminów w soboty...

Nijak ma sie to do końca okresu ochronnego i zapisów o dniu ustawowo wolnym od pracy, bo raczej ma tu zastosowanie innych kodeksów, mówiących o dniach pracy w ktorych jest wyraźnie zaznaczony jedynie pięciodniowy tydzień, bez wskazania że dodatkowym wolnym ma być sobota.

Życzę więc nadgorliwym fascynujących batalii przed Sądami w przypadku odmowy przyjęcia mandatu.

• Like 2