Skocz do zawartości
  • 0

Bolenie ulubioną rybą Jana Gutjahr'a - nowy artykuł

admin

Pytanie

Witam,

Dzisiaj zpraszam do lektury kolejnego wywiadu, który tym razem przeprowadziliśmy z Janem Gutjahr'em. Jan jest znanym niemieckim wędkarzem, który z wielkim powodzeniem publikuje artykuły w ‘Der Raubfisch‘ - najbardziej znanym periodyku w Niemczech o połowie ryb drapieżnych. Ulubioną rybą Jana jest boleń, chociaż chętnie poławia też sandacze, szczupaki oraz sumy - zwłaszcza na Ebro. Zapraszam serdecznie do dyskusji.

Pozdrawiam

Remek

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Miło mi, że mogę jako pierwszy się wypowiedzieć.

Gratulacje, pitt, za bardzo ciekawy wywiad - podobają mi się zarówno zadane przez Ciebie pytania, jak również nastawienie Jana do wędkarstwa i łowionych ryb. Przebija również z jego wypowiedzi, że jest osobą świetnie zorganizowaną i uporządkowaną, jeśli chodzi o wędkarstwo - jak to się mówi, nieprzypadkową :D .

Jedyne, na co może MOIM ZDANIEM :D zwróciłbym uwagę w przyszłości, to już po przeprowadzeniu wywiadu, zredagowanie tekstu, pod kątem ewentualnych powtórzeń. Np. jeśli Jan wspomina na początku wywiadu, że stosuje C&R, to nie ma sensu go później o to jeszcze pytać (a jeśli już nawet padło takie pytanie, bo wcześniej zostało przygotowane, to można to skorygować w tekście - unikniemy dzięki temu mówienia kilka razy o tym samym). Ale jak zaznaczyłem, jest to moja osobista refleksja.

Ogólnie wywiad mi się bardzo podoba - Jan w swoich wypowiedziach przypomina mi takich tuzów polskiego wędkarstwa rzecznego, jak Maciek Jagiełło czy Marek Szymański.

• 0

Apropo Skyblade.

Poza oryginalna nazwa i bardzo oryginalnym ciezarem wyrzutowym trzeba wziac pod uwage pare konkretnych danych:

1. Wedka przeznaczona jest do polowu na gumy. Wiec zaklada sie uzycie przynet o relatywnie niewielkim oporze podczas prowadzenia przynety.

2. Deklarowana linka jaka powinna byc zastosowana przy tej wedce to przedzial 10-20 lbs. Odpowiada to jakby Medium, z poprawka na Magnum Medium.

3. Wedka jest raczej z tych moderate niz fast. To chyba oczywiste, inaczej byc nie moze.

4. Cena blanku to 450 €.

Pozdrawiam

Guzu

p.s. swoja droga na mnie wieksze wrazenie niz Skyblade zrobila lista ulubionych lowisk Jana...

• 0

Za mała zawartość bolenia w boleniu Szkoda, że nie podążyłeś tematu łowienia boleni w Renie. To bardzo dziwna rzeka. Oznaki życia widać tam tylko przy ujściach kanałów do Renu. Teoretycznie w Renie powinny być wielkie bolenie chociaż tabele rekordów tego nie potwierdzają. Ale są one mało miarodajne, bo tam moda na rapy dobiero się zaczyna. Pocieszające jest też to, ze są w Niemczech wędkarze którzy nie przyjmują ślepo najgłupszych przepisów. Coraz większa ilość wędkarzy z Niemiec domaga się głośno wolnego wyboru w sprawie losu złowionej ryby. Dobry tekst. Wywiadów z zagranicznymi wędkarzami jak najwięcej proszę :D

• 0

Dobry tekst. Wywiadów z zagranicznymi wędkarzami jak najwięcej proszę :D

Robert, pracujemy nad innymi. Już niedługo, po naszym powrocie, coś około końca czerwca prawdziwy rarytas - będzie o rzece i o boleniach ... i nie tylko :mellow:

Pozdrawiam

Remek