Skocz do zawartości

dobranie przynęt do ryb - potrzebni fachowcy :)

ictus

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka!

Właśnie spłynęło do mnie trochę nowych przynęt.

Mam teraz dylemat czy poza szczupolami mogę je wykorzystać do połowu innych ryb. Chciałbym je dobrać do 3 typów łowisk:

a) zalew Soliński

B) zalew Zegrzyński

c) rzeki (ich będzie kilka: Wisła, Bóg, Narew, San górski i nizinny)

Może podpowiecie czy waszym zdaniem inne gatunki poza Szczupolem mogą się na nie skusić. Gdy je zamawiałem myślałem także o innych rybach - ciekawy jestem do jakich gatunków faktycznie się nadają.

Wiem że powinienem sprawdzić je nad woda i tak zrobię jednak każda podpowiedź skróci czas testów i może przyniesie RYBĘ ŻYCIA :D

Dołączam obrazek na którym są wszystkie przynęty które mam przed sobą - w identycznej kolorystyce.

Za każdą radę i komentarz będę niezwykle wdzięczny. Oznaczyłem je numerami żeby było łatwiej :D

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=getfile&id=24278&

post-1924-1348914872,2916_thumb.jpg

Jak dla mnie to typowe przynęty szczupakowe, na ZZ mogą się sprawdzić wiosną (maj) na płyciznach. Osobiście nie użyłbym żadnej z nich - mam swoje ulubione wynalazki i się ich trzymam. Kompletnie nie widzę dla nich zastosowania na Wiśle, ale mogę się mylić.

Te dwie małe (5,4) chciałem właśnie przetestować na bolkach - miały udawać uklejki - boję się że mogą być minimalnie za krępe. W szybkim nurcie nr 5 się wykłada - po 15 sekundach wychodzi do powierzchni, lekko chlapie leżąc na boku i natychmiast nurkuje ponownie - może usunę z niej ster :D

Myślałem też żeby nr 3 także sprawdzić na bolku ale nie wiem czy praca tej przynęty nie jest za szeroka. Tu widać jak pracuje:

http://www.youtube.com/watch?v=CfDWFXj9V94&feature=relat ed