AnDrE Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 zaczełem się interesować jerkingiem niedawno i mam pytanie??czym różni się jerking a casting??z góry dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 Jest to metoda prezentacji przynęty, która polega na wykonywaniu różnych, krótkich lub dłuższych szarpnięć wędziskiem mające na celu wprowadzenie przynęty w niejednostajny i atrakcyjny (wabiący) dla ryby ruch. Grupa przynęt dżerkowych jest bardzo duża. Należą do niej popularne w Polsce gumy (najczęściej duże rippery), woblery oraz przynęty bezsterowe tzw. szybowce (ang. glider) oraz pullbaity. Jerkować można tradycyjnym spinningiem lub zestawem castingowym. Casting to technika połowu ryb, w której wykorzystujemy multiplikator oraz specjalistyczną wędkę (przystosowaną do połowu multiplikatorem). Casting bardzo często używany jest jako podstawa jerkowania. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2006 @AnDrERemek odpowiedział precyzyjnie, encyklopedycznie i logicznie. Ja mogę dodać tylko tyle iż czasem potocznie rozumie się jerking jako ciężką odmianę castingu, a to poprzez skojarzenie z jerkbaitami - najczęściej dużymi i ciężkimi woblerami bezsterowymi którymi najwygodniej łowi się za pomocą krótkiego kija z multiplikatorem. To potoczne rozumienie nie jest do końca ścisłe, jest charakterystyczne raczej dla Europy i wynika z uwarunkowań które można już chyba nazwać historycznymi. W USA od dawna, a w Europie coraz powszechniej dostrzega się iż rodzina jerkbaitów to także lżejsze przynęty. Pozdrawiam i witam na forum przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2006 Szukając dalej takich subtelnych różnic można napisać, że w jerkingu należy mocno wyrzucić i trafić w jezioro, a w klasycznym castingu wyrzucasz z różną siłą i powinieneś trafić w wybrany punkt na jeziorze. Pisząc bardziej obrazowo można zauważyć, że jak rzucasz przynętą Fatso i ona wpada do wody to wszystkie kaczki i łyski w promieniu 100-200 metów odwrówają w panice, a przy klasycznym lekkim castingu wybrana kaczka tylko delikatnie przepływa obok i życie toczy się dalej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2006 Dlatego na kaczki/łyski lepsza od fatso będzie dwururka i piesek O tej przynęcie dużo mógłby napisać @Marek (i mam nadzieję że kiedyś napisze ) który castinguje chyba wyłącznie właśnie na duże rippery i na fatso, nota bene na tą ostatnią przynętę kilka dni temu zaliczył kolejną metrówkę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnDrE Opublikowano 10 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2006 thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi