Skocz do zawartości

Z czego ta mucha? Inżynieria wsteczna

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Patrzę na muchę i ... niewprawnym okiem próbuję zidentyfikować materiały, z których są zbudowane. Na świecie jest wiele wzorów, które cieszą nasze oczy. Zastanawiamy się ... ale jak, z czego? Ten wątek utworzyłem w celu wykonywania inżynierii wstecznej czyli określenia z czego oraz w jaki sposób stworzona została tajemnicza mucha. Liczę na Wasze wsparcie i zaangażowanie. Wrzucam pierwszą. Kto ma następne tajemnicze, proszę o wrzucanie ... będziemy dyskutować, rozkładać na czynniki pierwsze.

Z czego ją wykonano?

first.JPG

to co potrafię zidentyfikować:

- slinky fiber

- flashbou

z czym mam problem - co to za połyskujący materiał na dole i na górze?

Coraz częściej zastanawiam się nad wzięciem do ręki:

Peruk teatralnych. Są zrobione z różnego rodzaju sztucznych włókien, o różnej, nazwijmy to, strukturze i miękkości.

I jeszcze jedno, są w bajecznych kolorach.

Dużo tego na jednym skalpie i to za niewielką stosunkowo cenę.

A skalp z włosiem o kolorach podanych przez Remka niedawno widziałem.

Pozdrawiam Panowie.

Alek

Powiedzmy sobie uczciwie jedno...

Nie ma materiałów syntetycznych, podobnie jak nici do wiązania produkowanych wyłacznie do celów krętaczych ;-)

Te same materiały mają różni "producenci" pod różnymi nazwami, a organoleptycznie jest to ten sam produkt.

Wskazówką bywają czasem kolory które u jednego dystrybutora występują a u innego nie.

• Like 2

Właśnie to na początku mnie "rozwaliło" - różne nazwy na te same materiały. Stąd totalna dezorientacja. Znalazłem jednak na to sposób - pojedyncze paczki, z różnych materiałów tak by organoleptycznie dotknąć, zobaczyć i porównać. Teraz po 2 tygodniach pisaniny, oglądania, dotykania ... widzę światełko w tunelu ale ... nadal się uczę i sprawia mi to frajdę.

• Like 1

No dobra, rozwiążmy zagadkę ;). Tak się złożyło, że to moja mucha o czym Remek zapomniał. 

Tak oto ta mucha wyglądała przed intensywnym użytkowaniem przez Remka :). Gdyby ją wyczesać to pewnie wróciłaby do tego stanu pomniejszona oczywiście o włosy, które szczupaki odgryzły. 

post-53391-0-18920300-1441285788.jpg
Materiały:
-polarflash

-snow runner zwany także jako nayat

-optic fibre (ciemnozielony i jasnozielony), coś w stylu angel hair - nieco sztywniejsze i dłuższe.  

-oczy 10mm 

-hak Gamak F314 2/0 

• Like 3