Skocz do zawartości
  • 0

Dodatkowe wyposażenie pontonu i przyczepy

surk

Pytanie

Chciałbym pokazać swoje udogodnienia dotyczące wyposażenia pontonu i przyczepy.

Sezon już na ukończeniu i będzie więcej czasu na grzebanie przy sprzęcie.                                                  Może ktoś z Was pochwali się też swoimi pomysłami.

Mój ponton to Bush  Kajman 360. Wożę go na przyczepie Niewiadów P400, którą też wyposażyłem w dodatkowy osprzęt (płozy, dodatkowe rolki dolne i boczne, rolkę pod pawęż).

Ponton wyposażony oczywiście w standardowe kółka do transportu.

W miejsce kółka z prawej strony wkładam w uchwyt  przetwornik echosondy montowany na dorobionym stelażu, drugi uchwyt wykorzystywany jest do kotwicy. Wykonałem stojak  wyposażony w rolkę i  zaczep do wiązania linki kotwicy wkładany w uchwyt  kółka.                                                                        

Pokazane jest to na załączonych zdjęciach. Jeżeli kogoś to zainteresuje, mogę dać więcej zdjęć.

post-59609-0-25243200-1449779051_thumb.jpg

post-59609-0-39458100-1449779074_thumb.jpg

post-59609-0-61460100-1449779097_thumb.jpg

post-59609-0-41699100-1449779115_thumb.jpg

post-59609-0-72152200-1449779133_thumb.jpg

post-59609-0-24241000-1449779147_thumb.jpg

post-59609-0-40646100-1449779158_thumb.jpg

post-59609-0-99385200-1449779178_thumb.jpg

post-59609-0-16250400-1449779206_thumb.jpg

post-59609-0-25822800-1449779234_thumb.jpg

post-59609-0-64254000-1449779286_thumb.jpg

post-59609-0-27965200-1449779307_thumb.jpg

post-59609-0-63231600-1449779324_thumb.jpg

post-59609-0-80054000-1449779340_thumb.jpg

post-59609-0-11423300-1449779353_thumb.jpg

• Like 13

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Można kupić lampy led ,dedykowane do przyczep i są one w 100 % szczelne. Ale połączenie jej z instalacją elektryczną w przyczepie może już takie nie być . Tym bardzie ,że kabel ,który wychodzi z lampy jest zazwyczaj krótki. Potrzebna byłaby puszka hermetyczna o odpowiednim oznaczeni IP ( stopień ochrony) . Nawet jak zamontujesz do takiej puszki dławiki kablowe ( które dają pewność szczelności) nie będziesz miał    100 % pewności ,że jest to wszystko szczelne. A tych kabli będzie kilka . U mnie dla przykładu , lampa lewa + prawa -2k , ośw. rejestracji -2k,obrysówki L + P -2k, trzecie św. stopu - 1k . Razem 7 kabli . 

Będzie działało ale jak długo to nie wiadomo. Z autopsji powiem Ci ,że nawet diodowe lampy montowane np. w przyczepach towarowych potrafią się przepalić.

Kupując lampy ledowe warto sprawdzić czy posiadają homologację  .Jest wiele tanich lamp ledowych do przyczep  na aukcjach ale niestety są one bez homologacji. Mimo ,że przyczepy o DMC do 750kg nie muszą mieć corocznych badań /przeglądów na OSKP ,ale podczas kontroli policjant ma prawo zatrzymać Ci dowód rejestracyjny od przyczepy za lampy ,które nie posiadają homologacji.

Decyzja oczywiście należy do Ciebie.   

• 0

Widzę Marku, że używasz ledów w przyczepce. I chyba Ci się sprawdza.

Homologacja i szczelność to podstawa. Połączenie szczelne kabli da się również zrobić.

Zadałem to pytanie, bo czytając trochę o "przyczepowych" ledach natknąłem się na opinie, że może coś zacząć się krzaczyć w oświetleniu samochodu po zastosowaniu ledów. W moim samochodzie do wiązki haka nie jest potrzebny moduł, a więc chyba wszystko powinno być oki. Jednak zanim zakupię lampy zespolone, chciałbym mieć pewność, że decyzja moja jest właściwa.

Chyba nie powinno się gryźć, jeżeli z tyłu dam ledy, a z przodu(obrysówki) na normalnych żarówkach.

Edytowane przez Janusszr

• 0

Dzieki Siarq, albo zamówie albo się do nich wybiorę, kawałeczek jest ale może na miejscu będąc łatwiej będzie co wybrać i kupić, może jakiś rabacik dostanę  :rolleyes: No mówiłem, że wytrzymałe i solidne się wydaje, ale jak w praktyce to nie wiem ,dlatego czekałem aż Ci przyjdzie i zamontujesz. To niby nie plastik tylko poliamid - jakieś tworzywo "super" wytrzymałe.. ale dokładnie, czas pokaże.  
A no i pytanie, czym kleiłeś te platformy montażowe z balonem? 

• 0

Rabat 5% dostaniesz od reki wystarczy tyrknac do goscia. Uprzejmy Pan . Zorientowany w temacie  kleil em na klej od nich z tubki.  Oczyscilem.  Posmarowalem balon i platformy.  Podgrzalem opalarka.  Docisnelem i trzyma.  Możesz też użyć kleju tip top cement plastic&camping . Knagi nie szło oderwać z dętki . Musiałem szlifierka ciac mam kod rabatowy 5% jak chcesz to priv i ci dam 

• Like 1

• 0

http://sklep.fireshop.pl/30-wieszaki-uchwyty-do-gasnic

Myślę, że większość z tych wieszaków po przykręceniu do pawęży będzie spełniać swoje zadanie przez długie lata :)

Są różne, od sztywnych metalowych, z tworzywa po takie opaskowe, które nie utrudnią złożenia pontonu (oczywiście po wyjęciu z niego gaśnicy)

Edytowane przez thug

• 0

Wciągarka.

Zakupiłem wciągarkę pasową. Lina, czy jak u mnie pas, powinien być nawijany na bęben od góry, czy od dołu? Wg mnie nie ma to znaczenia dla konstrukcji wyciągarki, ale wolę upewnić się. Pytam jeszcze dlatego, bo dla mnie bardziej pasuje od dołu, a był fabrycznie nawinięty od góry.

• 0

Wciągarka.

Zakupiłem wciągarkę pasową. Lina, czy jak u mnie pas, powinien być nawijany na bęben od góry, czy od dołu? Wg mnie nie ma to znaczenia dla konstrukcji wyciągarki, ale wolę upewnić się. Pytam jeszcze dlatego, bo dla mnie bardziej pasuje od dołu, a był fabrycznie nawinięty od góry.

Co to znaczy, że bardziej Ci pasuje? Najważniejsze jest to, że jak wchodzi od góry, to masz najwięcej siły do wciągania łodzi. A jak od dołu, to ciągnięcie korby w górę na wyprostowanej ręce to jakieś nieporozumienie.
  • Like 1

• 0

Zamontowałem właśnie nową wciągarkę knott, bo stara w niedziele chciała mi urwać rękę (blokada na zapadkach się skończyła). Rozważałem zakup elektrycznej, ale skoro i tak niedługo łódkę do wody będę nosić na plecach, w związku z nowym prawem wodnym, uznałem to za zbędną fanaberię :lol:

Do mechanizmu wciągarki oczywiście dołożyłem podkładki co by wyeliminować nadmierne luzy i wydłużyć życie przekładni B)

W najbliższym czasie mam też w planie zamontować trap z nieco odchudzonego pomostu do rusztowania elewacyjnego.

Edytowane przez thug
  • Like 2

• 0

O trapie też myślę ale po sezonie i będzie to szkielet z profili stalowych +ocynk a na nim blacha ryflowana alu .

O podestach z rusztowania też myślałem  .Jest jeszcze coś takiego jak ława kominiarska . Tylko nie wiem jak jest bardzo "ostra" bo rozważam też opcję chodzenia  na boso w cieplejszych porach roku.

Marcin powiedz o jakiej elektrycznej wciągarce myślałeś?

• 0

Czy ktoś miał w ręku takie coś? Mocne to jest?

http://allegro.pl/uchwyt-do-wedki-na-ponton-lub-lodke-i6122906306.html

Chciałbym to zastosować do montażu poprzecznego relingu. Takiego, asekuracyjnego. Do chwycenia ręką jak traci się równowagę przy spinningowaniu stojąc. Np. niespodziewana fala boczna.

• 0

Dobrze, że pogoda pod psem. Można dłubać bez wyrzutów sumienia przy gumie :)

Wykorzystam pewnie pawęż do usztywnienia, może ławkę. Bo właśnie dzisiaj dorobiłem dodatkową ławkę. Zamontowałem na niej tuleję do fotela obrotowego, uchwyt (taki dodatkowy usztywniający) do echosondy, od dołu uchwyt do gaśnicy.

• 0

Taka ciekawostka.

W książce  "Wędkarskie rady i sposoby" jest napisane,  że najprościej takie coś jw. można wykonać z deski.

Przykręcamy do przyczepy deskę gr.25mm i szer.200-250mm, malujemy farba olejną i zanim farba zdąży zaschnąć, posypujemy ją piaskiem.

Książkę wydano w 1992 r. :)

• Like 2