Skocz do zawartości
  • 0

Dodatkowe wyposażenie pontonu i przyczepy

surk

Pytanie

Chciałbym pokazać swoje udogodnienia dotyczące wyposażenia pontonu i przyczepy.

Sezon już na ukończeniu i będzie więcej czasu na grzebanie przy sprzęcie.                                                  Może ktoś z Was pochwali się też swoimi pomysłami.

Mój ponton to Bush  Kajman 360. Wożę go na przyczepie Niewiadów P400, którą też wyposażyłem w dodatkowy osprzęt (płozy, dodatkowe rolki dolne i boczne, rolkę pod pawęż).

Ponton wyposażony oczywiście w standardowe kółka do transportu.

W miejsce kółka z prawej strony wkładam w uchwyt  przetwornik echosondy montowany na dorobionym stelażu, drugi uchwyt wykorzystywany jest do kotwicy. Wykonałem stojak  wyposażony w rolkę i  zaczep do wiązania linki kotwicy wkładany w uchwyt  kółka.                                                                        

Pokazane jest to na załączonych zdjęciach. Jeżeli kogoś to zainteresuje, mogę dać więcej zdjęć.

post-59609-0-25243200-1449779051_thumb.jpg

post-59609-0-39458100-1449779074_thumb.jpg

post-59609-0-61460100-1449779097_thumb.jpg

post-59609-0-41699100-1449779115_thumb.jpg

post-59609-0-72152200-1449779133_thumb.jpg

post-59609-0-24241000-1449779147_thumb.jpg

post-59609-0-40646100-1449779158_thumb.jpg

post-59609-0-99385200-1449779178_thumb.jpg

post-59609-0-16250400-1449779206_thumb.jpg

post-59609-0-25822800-1449779234_thumb.jpg

post-59609-0-64254000-1449779286_thumb.jpg

post-59609-0-27965200-1449779307_thumb.jpg

post-59609-0-63231600-1449779324_thumb.jpg

post-59609-0-80054000-1449779340_thumb.jpg

post-59609-0-11423300-1449779353_thumb.jpg

• Like 13

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Radek :)  z USA importujemy. :)

Jankesi są tacy pomysłowi :)  super sprzęt i nie tylko do kotwiczenia :)  ale też uchwyty do wędek, windy trolingowe. :)

Pełen szacun za ten pomysł z mocowaniem na pontonie. :)

Edytowane przez mariuszwf

• 0

Moim zdaniem , może i ta zabudowa wygląda,jednak ku czemu ma służyć? Zabiera miejsce którego jest bardzo mało na detce... jeśli potrzebujesz "bakist" to duzo lepszym rozwiazniem sa torby mocowane na gorze balona. Wszelkiej masci uchwyty wedek . Windy trolingowe .kleić na balonach. Bądź relingi. Fotel z boku balona to nieporozumienie....nie musi byc borika czy railblaza . Mozna samemu jakies cuda wymyslec . Ale nie zabierac z tych 70cm podlogi jeszcze miejsca ...to oczywiście moje zdanie. I nie jest żadnym wyznacznikiem. 

Edytowane przez siarq
  • Like 4

• 0

Radek, sam jakiś czas temu wklejałeś film o torbach na balony. To znacznie lepsze, bo możesz na balonach różne osprzęta wieszać. Fotel na obrotnicy przy balonie nie różni się funkcjonalnością od zabudowy, którą linkowałem z kolei ja. Czyli jako ciekawostka ok, z wygodą używania może być różnie.

• 0

post-56006-0-40726200-1509221611_thumb.jpg

Witam!

...od tego roku stałem się szczęśliwym posiadaczem używanego Busha Craba 330

...czy montował ktoś ten uchwyt na swoim pontonie?

...wygląda ciekawie i wchodzi jak ławeczka więc myślę że będzie stabilny...do tego tuby na wędki pochylone pod kontem...może ktoś miał z tym jakieś przygody?

...też ulepszam swojego Craba i po pływaniu w ślizgu po Wiśle na ok. 25-30 km/h szkoda mi trochę wędek...ogólnie jakoś mi tak nie pasuje klejenie czegokolwiek na balonie choć na pewno będę musiał też zrobić uchwyt na linkę na dziobie bo innego kotwiczenia w nurcie nie widzę...

• 0

Mialem., używałem, zdaje egzamin. Jak się wsadzić wędki to może cos tam o echo kolowrotkami zaczepiac. Ogólnie ok.z tym że sterczy to w środku detki. Za to można przesuwać. Pamiętaj że to ma dwa punkty montażu. Jeden w ławce a drugi na dole. Trzeba listwe przykleić. Tak czy siak klej na detce musi byc:p

• 0

Dzięki za info...teraz widzę że trzeba jeszcze podkleić dolną listwę ale wewnątrz mogę bo na zewnątrz balonów wszystko inne przeszkadza bo balon wożę na dachu kombi - sam ładuję i sam zdejmuję i każda dodatkowa wypustka może przeszkadzać w ślizganiu pontonu po dachu auta...echo akurat nie zamierzam tam montować tylko wędki a na dole zmodyfikować i gaśnicę schować...

post-56006-0-07712100-1509272658_thumb.jpg

...za pierwszym razem wstyd mi było załadować na dach bo nie wierzyłem,że tak da się wozić ale po mocnych namowach kolegi który wozi tak właśnie ponton udało się i zmieniłem zdanie co do takiego przewozu na pozytyw...oczywiście mijanka z tirem bezcenna...Policja podczas przejazdów przez miasto też nic do tego nie ma...tak przy okazji...

• 0

...przy okazji co do uchwytu i mocowania echosondy to ogarnąłem to w ten sposób, że montuję ją na pawęży maksymalnie odsuwając od spaliny, lekko żeby była pod tymi bocznymi chlapaczami...górną stronę opieram o profil po kole dojazdowym podniesiony do góry...podczas płynięcia pięknie sztyce dociska siła oporu wody i robi się niezła dźwignia i nie ma możliwości żeby echo się wyrwało...jest przy tym szybka możliwość położenia echa jak na zdjęciu bez jego demontażu...

...na Wiśle jest bezcenne monitorowanie głębokości non-stop bo nie rzadko z 4 metrów potrafi zrobić się półmetrowa łacha...echo ładnie działa w ślizgu nawet przy 25-30km/h...

...na zdjęciu gdzie płynę widać jak przetwornik mocno chlapie - dzieje się tak powyżej 20km/h dlatego dobrze właśnie sztycę umieścić maksymalnie na chlapaczu...oczywiście ja mam wysokie profile i spore kółka transportowe, które są bezcenne przy samodzielnym załadunku i rozładunku a także slipowaniu...

post-56006-0-26091400-1509273629_thumb.jpg

post-56006-0-76621800-1509273669_thumb.jpg

post-56006-0-83319200-1509273690_thumb.jpg

• 0

Ja sztyce od przetwornika musiałem na stałe zablokować w pionie, gdyż przy prędkościach od 20 km/h składała się. Teraz wysokość reguluję tylko w pionie.

A dzięki temu echo ładnie działa nawet przy 40 km/h. Szybciej z wędkami nie pływam bo mi ich szkoda. 

• 0

pomyslowe rozwiazanie. w te rurki wstawil bym jakies lozyska dla plynnego obrotu i piko bel

Albo chociaż buksy z ptfe, ciekawe w jakich pieniądzach byłoby to do wyspawania.....Wiem, że jest na forum ktoś zajmujący się nierdzewką w kontekście knag zaciskowych. Nie  widzę opcji na demontaż cząstkowy- tzn sama podstawa zostaje.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Adam,wróbla trzeba po 7 groszy kupić co z vatem da pewnie z 600zł...

Gas ram to ok. 30zł, podstawka fotela z dźwignią regulacyjną  ok 40zł, koszty alu to pewnie ok 100zł Do wszystkiego przesyłki i pewnie trzeba liczyć 200zł +robota spawacza.

Nie bardzo widzę rurki alu spasowane rozmiarami jedna- w drugą, także wizyta u tokarza też będzie potrzebna......

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Dla tego napisalem 350 sama zabawka + koszty podatkowo-transportowe. sprnigfield w gruncie rzeczy jak w wiekszoci markowych zabawek , to bardzo proste "urzadzenie"  podstawa to kawalek aluminium o grubosci okolo 1-1,5cm. z. centralnie w srodku zrobionym otworem z grubym gwintem ,liczacym moze z 4 zwoje ? do tego kawalek rury aluminiowej z gwintem i plastikowa blokada , ktora uniemozliwia odkrecenie.ot cala filozofia. to wszytsko nie jest drogie w wykonaniu ale nie w ilosci 1 szt...

Edytowane przez siarq

• 0

Siłownik gazowy to koszt 20 - 30 zeta 

https://allegro.pl/kategoria/meble-pracownia-1513?usabila=tile&string=si%C5%82ownik%20gazowy&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-hou-1-2-1003   

Podstawa fotela też 20 - 30 zeta 

http://www.siting.pl/blacha-siedziska-cat-10.html   

Pozostało aluminium  czyli ramię 3 szt + gniazdo , spawanie i toczenie aby luzów nie było . 

Edytowane przez M a r a s
  • Like 1

• 0

Jest prosto. Tylko to musi robić człowiek co ma pojęcie a nie piekarz.... :)odpowiedni sprzęt. Człowiek i cuda.mozna. tu jeszcze jest jedną kwestia. Czy to ma być mobilne i demontowalne w kilka chwil , Czy też nie. Jesli bardziej na stale, to można z stali rzeźbic. Tak czy siak, szerszy ponton rozwiązuje dużo prpblemow

• 0

Jest prosto. Tylko to musi robić człowiek co ma pojęcie a nie piekarz.... :)odpowiedni sprzęt. Człowiek i cuda.mozna. tu jeszcze jest jedną kwestia. Czy to ma być mobilne i demontowalne w kilka chwil , Czy też nie. Jesli bardziej na stale, to można z stali rzeźbic. Tak czy siak, szerszy ponton rozwiązuje dużo prpblemow

........Ale zabija ceną. Te ruskie ustrojstwo jest o tyle sprytne, że nie wymaga jakiś mega -grubych ścianek, cały ciężar opiera się na amortyzatorze pneumatycznym - czyli gdyby mieć taki kapsel z gwintem a'la springfield, to byłaby bajka po całości.