Skocz do zawartości
  • 0

Dodatkowe wyposażenie pontonu i przyczepy

surk

Pytanie

Chciałbym pokazać swoje udogodnienia dotyczące wyposażenia pontonu i przyczepy.

Sezon już na ukończeniu i będzie więcej czasu na grzebanie przy sprzęcie.                                                  Może ktoś z Was pochwali się też swoimi pomysłami.

Mój ponton to Bush  Kajman 360. Wożę go na przyczepie Niewiadów P400, którą też wyposażyłem w dodatkowy osprzęt (płozy, dodatkowe rolki dolne i boczne, rolkę pod pawęż).

Ponton wyposażony oczywiście w standardowe kółka do transportu.

W miejsce kółka z prawej strony wkładam w uchwyt  przetwornik echosondy montowany na dorobionym stelażu, drugi uchwyt wykorzystywany jest do kotwicy. Wykonałem stojak  wyposażony w rolkę i  zaczep do wiązania linki kotwicy wkładany w uchwyt  kółka.                                                                        

Pokazane jest to na załączonych zdjęciach. Jeżeli kogoś to zainteresuje, mogę dać więcej zdjęć.

post-59609-0-25243200-1449779051_thumb.jpg

post-59609-0-39458100-1449779074_thumb.jpg

post-59609-0-61460100-1449779097_thumb.jpg

post-59609-0-41699100-1449779115_thumb.jpg

post-59609-0-72152200-1449779133_thumb.jpg

post-59609-0-24241000-1449779147_thumb.jpg

post-59609-0-40646100-1449779158_thumb.jpg

post-59609-0-99385200-1449779178_thumb.jpg

post-59609-0-16250400-1449779206_thumb.jpg

post-59609-0-25822800-1449779234_thumb.jpg

post-59609-0-64254000-1449779286_thumb.jpg

post-59609-0-27965200-1449779307_thumb.jpg

post-59609-0-63231600-1449779324_thumb.jpg

post-59609-0-80054000-1449779340_thumb.jpg

post-59609-0-11423300-1449779353_thumb.jpg

• Like 13

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Gdzieś już widziałem ten post kropka w kropkę  :rolleyes:  :rolleyes:  Nie dilujesz tym przypadkiem? 

Tak tylko pytam...  :D

Grupa na FB ,,Pontony wędkarskie i silniki" to akurat grupa, którą założyłem ja ;) a postanowiłęm wrzucić tu i tu post bo są użytkownicy, którzy nie korzystają z jerka albo fb :) nie, nie diluje tym i nie chce żadnych płatnych współprac :P 

Ale fajnie wiedzieć, że też korzystacie z grupy. Mam nadzieje, że podoba Wam się sposób w jaki ją prowadzimy

• Like 3

• 0

Nie wiem jak Wam, ale jak się na lekko łowi kilka godzin nieźle potrafi dekiel przypalić. Kupiłem kapelusz z dużym rondem na głowie i tu było znośnie, ale reszta odkryta dalej spieczona na maxa. Bimini mi wyjątkowo nie podchodzi. No nie jest do łowienia ani wygodne ani akceptowalne. Bardziej do turystyki może się nadaje. Więc rozważałem parasol od dłuższego czasu. Tylko plażowe to lipa bo zupełnie inne przeznaczenie. Znowu wędkarskie to niezłe żagle. Zdecydowanie za wielkie. To musi być coś kompaktowego z dobrą regulacją, nie za duże i w miarę mocne oraz szybkie do montażu i demontażu i składania. Znalazłem w końcu coś takiego jak na filmie niżej i nabyłem. Cena nie zabija, a jak to się sprawdzi jeszcze nie wiem, ale jestem dobrej myśli. Mocowanie zrobię to do oparcia siedzenia które też w końcu nowe kupiłem, i ten stołek wrzynający się w podudzia wylatuje z hukiem na wiosnę.

• 0

Nie wiem jak Wam, ale jak się na lekko łowi kilka godzin nieźle potrafi dekiel przypalić. Kupiłem kapelusz z dużym rondem na głowie i tu było znośnie, ale reszta odkryta dalej spieczona na maxa. Bimini mi wyjątkowo nie podchodzi. No nie jest do łowienia ani wygodne ani akceptowalne. Bardziej do turystyki może się nadaje. Więc rozważałem parasol od dłuższego czasu. Tylko plażowe to lipa bo zupełnie inne przeznaczenie. Znowu wędkarskie to niezłe żagle. Zdecydowanie za wielkie. To musi być coś kompaktowego z dobrą regulacją, nie za duże i w miarę mocne oraz szybkie do montażu i demontażu i składania. Znalazłem w końcu coś takiego jak na filmie niżej i nabyłem. Cena nie zabija, a jak to się sprawdzi jeszcze nie wiem, ale jestem dobrej myśli. Mocowanie zrobię to do oparcia siedzenia które też w końcu nowe kupiłem, i ten stołek wrzynający się w podudzia wylatuje z hukiem na wiosnę.

Darek, ja na pontonie używam parasola wędkarskiego, z tych mniejszych. Siedzę nieraz naście godzin na wodzie i zbieram dane- słońce jest nie do wytrzymania. Wiadomo, że w wietrzną pogodę nie poszalejesz z tym ani nie popłyniesz zbyt szybko - ale parasolka jest spoko. Mało miejsca po złożeniu zajmuje. 

• 0

@Darek63 , na palące słońce  to koszulka UV z długim rękawem koloru białego lub coś w jasnym odcieniu  plus czapka z daszkiem ,która ma krótki przypinany materiał z tyłu aby przykrył kark też z odpowiedniego materiału i u mnie się sprawdza. Do tego mam jakieś militarne spodnie z cienkiego materiału w kamuflażu pustynnym  typowe na upał w słońcu i naprawdę nie jestem w stanie w nich się spocić. 

Minus jest jeden, dłonie masz odsłonięte więc jesteś tam mega opalony. 

Edytowane przez M a r a s

• 0

@Darek63 , na palące słońce  to koszulka UV z długim rękawem koloru białego lub coś w jasnym odcieniu  plus czapka z daszkiem ,która ma krótki przypinany materiał z tyłu aby przykrył kark też z odpowiedniego materiału i u mnie się sprawdza. Do tego mam jakieś militarne spodnie z cienkiego materiału w kamuflażu pustynnym  typowe na upał w słońcu i naprawdę nie jestem w stanie w nich się spocić. 

są rękawice ochronne na UV, szybkoschnące. Wybór duży. Warianty bez palców, z odciętym wskazującym i kciukiem częściowo. Do tego jak najcieńszy buff- komin na twarz. 

• Like 1

• 0

Panowie, zainwestujcie w dobry krem z wysokim SPF, najlepsze są te dla dzieci, albo ,,kamionkowe". fakt, jesteś biały, ale nie ma szans na poparzenie. 

moja żona jest uczulona na promienie słoneczne i dopiero te kremy kamionkowe uratowały nasze urlopy w cieplejszych miesiącach :)

• 0

Ale po co się tak męczyć ?. Po co się na siłę ubierać żeby chronić. Jak się ustawiam rano wiem gdzie jest wschód i jak będzie słońce operowało przez najbliższe kilka godzin. Plan jest taki, że ustawiam tak parasol, żeby zacienił miejsce operatora i nie przeszkadzał. W ubiegłym roku tak się pięknie usmażyłem i to w maju nie czując nic, że dwa tygodnie skóra złaziła z połowy gęby i ucha. Od tego czasu jedyna myśl to jakaś zasłona. Parę filmów jest na YT jak pływają z tymi parasolami nawet ze spinningami i jedynie w samych superlatywach o tym parasolu się wypowiadają. Więc ja pójdę tą drogą i go zamontuję. To jest żadna udręka i bagaż czy balast, a jedynie może uprzyjemnić dłuższy pobyt. Jak kiedyś mogłem się tygodniami smażyć na rejsach pod żaglami, tak teraz słońce jest fajne, ale ja wolę w cieniu.    

• Like 1

• 0

@Tresor

Te wszystkie chemiczne opryski są mało skuteczne. Zmutowały się już na nie widocznie. A jakąś żrącą chemią nie ma sensu się pryskać. Do tego śmierdzą i się kleją. Thermacell odpalasz, gdzieś bezpiecznie kładziesz na środku biesiady, i w promieniu kilku metrów żadnego bzyka nie uwidzisz. Warunek nie ma wiatru. Przeważnie wieczorami nigdy go nie ma, więc można posiedzieć przy grillu, na rybach czy gdziekolwiek na zewnątrz.

Tu jeszcze macie film jak tego za darmochę praktycznie używać

https://www.youtube.com/watch?v=zYEmraE_yKA

Edytowane przez darek63
  • Like 2

• 0

Walcząc o miejsce na pokładzie kolibri  dsl 330 w moim przypadku padło na zbiornik paliwa. Na pawęży 40kg chińskiej "yamahy" ja 90kg, zbiornik 25lzawsze z przodu w fałce, szpeju jak zwykle za dużo na środku. Pływalność, ślizg  wydaje się w porównaniu do innych podobnych jednostek ok.

Córa podrosła z tatą chce pływać i zbiornik przeszkadza jej pod nogami, bo naturalnie, że chce siedzieć przodem  do kursu.

Przeczytałem ten wątek od dechy do dechy i znalazłem tylko post nr 201 kolegi radmac5 z 2018 roku. Proszę o podpowiedzi czy dobrze kombinuję.Chciałbym zbiornik paliwa postawić na burcie. Ja siedzę bardziej z prawej strony, bo lewa łapa na rumplu to wydaje mi się, zbiornik na lewy balon z przodu. Czy ma ktoś albo widział jakieś patenty na stabilny montaż zbiornika na balonie. Czy to jest bezpieczne, praktyczne?

ps

do Darek 63 zapodaj proszę link do tej umbrelli, parasola.

Edytowane przez Aries

• 0

do Darek 63 zapodaj proszę link do tej umbrelli, parasola.

Wpisz na allegro Parasol plażowy Sport-Brella . Ja kupiłem  powystawowy za 65 zeta. Przyjechała nówka sztuka.

Półkę widziałem kilka razy. Nie jestem w stanie sobie przypomnieć gdzie to było. Na pewno na YT na jakimś filmie ktoś miał i trzymał na niej torbę wędkarską. Skoro moja załadowana torba waży z 20 kg to tamta pewnie podobnie ważyła. Więc zbiornik 25 litrów też bez stresu utrzyma. Kwestia porządnego zamocowania. W tym poście masz też taka półkę tylko wysoko. A to o czym napisałem było nad samym balonem.

Natomiast popatrz tutaj.

Pod moje siedzenie idealnie wchodzi torba, zbiornik czy co tam chcesz i miejsca nie zajmuje. Nie wiem na czym siedzisz, ale jak byś się zdecydował na coś lepszego i wygodniejszego niż ławka i taki stelaż z fotelem zapodał sobie, to masz problem jakby rozwiązany. Zbiornik nie przeszkadza w tym miejscu wcale, choć ja tam trzymam torbę a zbiornik w dziobie. A i w żadnym wypadku tego fotela nie kupuj w razie by co co tam jest na fotach. Nic nie warty. Ja już mam nowy i na wiosnę zmieniam. 

Edit.

Tu sobie taką półkę wymodził nisko na balonie

Edytowane przez darek63
  • Like 2

• 0

Dzięki Darek za namiar na parasolkę. zamówiłem dwie. Jedną na ponton drugą dla małżonki do leżaka na brzegu co by nie marudziła.

Szukam i myślę. Może dokleję listwę

https://anmur.eu/Listwa-mocowanie-lawki-do-pontonu-przyklejana-1m-p49887

Do tego zamówię uchwyty do montowania ławki. I może coś będzie.

ps

Dzięki Artech za patent na ſdki do wiosła. Dzięki za linki. To jest super odpowiedź.

Edytowane przez Aries

• 0
@scOOtt

Widziałeś patent z poprzedniej strony ?.

Ja to skopiowałem :). 2 mocowania koło 5 dych, a podpórki Lorpio zależy jakie chcesz długie ale też 17-25 sztuka

• 0

Widziałem ten patent ale nie byłem przekonany do grzebieni, które znalazłem na allegro + jestem leniwy i nie chciało mi się wiercić aby przymocować gumkę + ten uchwyt co zakupiłem jest mega solidny - swoje waży i myślę, mimo wszystko, że jest lepszym rozwiązaniem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez scOOtt
  • Like 1