Skocz do zawartości
  • 0

Dodatkowe wyposażenie pontonu i przyczepy

surk

Pytanie

Chciałbym pokazać swoje udogodnienia dotyczące wyposażenia pontonu i przyczepy.

Sezon już na ukończeniu i będzie więcej czasu na grzebanie przy sprzęcie.                                                  Może ktoś z Was pochwali się też swoimi pomysłami.

Mój ponton to Bush  Kajman 360. Wożę go na przyczepie Niewiadów P400, którą też wyposażyłem w dodatkowy osprzęt (płozy, dodatkowe rolki dolne i boczne, rolkę pod pawęż).

Ponton wyposażony oczywiście w standardowe kółka do transportu.

W miejsce kółka z prawej strony wkładam w uchwyt  przetwornik echosondy montowany na dorobionym stelażu, drugi uchwyt wykorzystywany jest do kotwicy. Wykonałem stojak  wyposażony w rolkę i  zaczep do wiązania linki kotwicy wkładany w uchwyt  kółka.                                                                        

Pokazane jest to na załączonych zdjęciach. Jeżeli kogoś to zainteresuje, mogę dać więcej zdjęć.

post-59609-0-25243200-1449779051_thumb.jpg

post-59609-0-39458100-1449779074_thumb.jpg

post-59609-0-61460100-1449779097_thumb.jpg

post-59609-0-41699100-1449779115_thumb.jpg

post-59609-0-72152200-1449779133_thumb.jpg

post-59609-0-24241000-1449779147_thumb.jpg

post-59609-0-40646100-1449779158_thumb.jpg

post-59609-0-99385200-1449779178_thumb.jpg

post-59609-0-16250400-1449779206_thumb.jpg

post-59609-0-25822800-1449779234_thumb.jpg

post-59609-0-64254000-1449779286_thumb.jpg

post-59609-0-27965200-1449779307_thumb.jpg

post-59609-0-63231600-1449779324_thumb.jpg

post-59609-0-80054000-1449779340_thumb.jpg

post-59609-0-11423300-1449779353_thumb.jpg

• Like 13

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Szukam kogoś kto zakładał silnik dziobowy do pontonu. Jak zrobił mocowanie itd

Miałem dziobówkę przy pontonie 320. Nie mam zdjęć więc tylko opis jak to zrobiłem może wystarczy. W przedniej części podłogi przykręciłem do niej trzy nagwintowane aluminiowe podstawy( jedna maksymalnie z przodu, dwie po skrajnych stronach na końcu płyty) W każdej podstawie wystarczy jeden nagwintowany otwór M8 przy aluminium grubości 10 mm. Do nich przykręcałem nogi na której była sklejka z uchwytem na silnik. Sklejka też była przykręcana po jednej śrubie na nogę. Takie mocowanie silnika pracuje przy manewrach dlatego ważne jest aby sklejka była tez połączona z balonem pontonu. Ja zrobiłem uchwyt przykręcony do sklejki który przed przykręceniem wkładałem w przedni uchwyt do ciągnięcia pontonu.

Pod sklejką miałem miejsce na akumulator , torbę lodówkę, ciuchy i inne graty.

Nogi robiłem z aluminium , z ceownika . Na końcach były przyspawane blaszki, od podłogi 5 mm tylko z otworem , od sklejki 10 mm bo tam był gwint. Nogi od strony podłogi muszę być ucięte pod kątem , to ile to musisz sobie wymierzyć.

Dziobówka przy pontonie 320 z jednym załogantem przy tak małym zanurzeniu mi się nie sprawdziła . 

• Like 1

• 0

Zależy co masz na myśli , jeżeli wkładasz różne rzeczy do środka pontonu to nie wypadną ,cug ich nie wywieje i na postoju żadne lepkie łapki niczego nie wyciągnął , po drugie opady deszczu potrafią być tak obfite , że wszystko Będziesz mieć zalane . Ale czym kolejek na kryjesz ponton czy łódkę musi być solidnie obwiązane inaczej wiatr to wszystko porwie , to Weź pod uwagę

• 0

Pokrowiec czy plandeka , jak wyżej napisano musi być dobrze umocowania. Jeśli nie będzie, to przy deszczach zrobi dołek na środku i Będzie tam.woda stała...,pokrowce są o tyle lepsze że są bardziej miękkie od.plandeki, lepiej się układają. Jednak te tanie po 100zl wytrzymał.u mnie nie całe dwa sezony

...zaczął się pruc. Teraz na łódkę uszyl mi mi.gosc plandeke na wymiar. Szpinak to.do przyczepy i niema.mocnych aby to wiatr poderwać bądź żeby woda się lala do środka. Minus plandeki taki, że jest mniej cięższe, gorzej się układa

• 0

Producent Wigry 355 oferuje w opcji taki pokrowiec portowy. 

pokrowiec_portowy.jpg

Mam dokładnie taki sam ale inny kolor i sprawdził się zarówno podczas jazdy jaki i również jak łódka stała na wodzie.

Ale nie ukrywajmy ,podczas postoju na wodzie trzeba coś podłożyć po środku aby woda lepiej spływała.U mnie podnoszę fotel i jest ok.

Jako drugi mam uszyty z plandeki do przyczep.Dokładnie spasowany tak aby zatrzaski i gniazda ,które mamy poprzykręcane na burcie pasowały do tego drugiego pokrowca.

Te zakładki na dziobie robią robotę nie ma a przynajmniej nie było podczas jazdy poderwania i odczepienia plandeki. 

• 0

Producent Wigry 355 oferuje w opcji taki pokrowiec portowy.

pokrowiec_portowy.jpg

Mam dokładnie taki sam ale inny kolor i sprawdził się zarówno podczas jazdy jaki i również jak łódka stała na wodzie.

Ale nie ukrywajmy ,podczas postoju na wodzie trzeba coś podłożyć po środku aby woda lepiej spływała.U mnie podnoszę fotel i jest ok.

Jako drugi mam uszyty z plandeki do przyczep.Dokładnie spasowany tak aby zatrzaski i gniazda ,które mamy poprzykręcane na burcie pasowały do tego drugiego pokrowca.

Te zakładki na dziobie robią robotę nie ma a przynajmniej nie było podczas jazdy poderwania i odczepienia plandeki.

Wszystko fajnie, pięknie tylko cena...

• 0

Ja używam na gumiaku pokrowca od maverika i po całym sezonie nie widać na nim praktycznie śladów żeby coś się z nim działo. Łatwo to to się zakłada, dobrze kryje całą gumę, jedynie demontuję bloczek kotwicy na dziobie i uchwyty Boriki. Reszta sprzętu zostaje w środku, zakładam pasy, nic jeszcze nie zgubiłem po drodze ;-) nie mam teraz innej fotki, ale chyba co nieco tam widać.81fea487770a948a8b56c62cb4757171.jpg

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Pasy mocujące muszą być minimum 50mm. Najtaniej znalazłem na Allegro :

https://allegro.pl/oferta/pas-transportowy-automatyczny-z-hakiem-50mm-3m-9080402680

A takiejak w Fox tutaj są dostępne :

https://salonprzyczep.pl/akcesoria-czesci/688-automatyczny-pas-transportowy-forankra-rollo-3m25mm.html

Edytowane przez trex

• 0

ani jedne ani drugie to nie to samo .trex naprawde nie widzisz roznicy ?? :)

http://fox-boats-shop.pl/pl/p/ZWIJANE-PASY-TRANSPORTOWE-2/756

tu chodzi o przymocowanie pasow na stałe do przyczepki ,czyli hak jest tylko jeden-do zapiecia łodzi

Edytowane przez radoo

• 0

powiem tak te pasy ładnie wyglądają na filmie ale tak na zdrowy rozum po paru wodowaniach te pasy nie wyschną i prawdopodobnie z parcieją  , ale to są moje przemyślenia 

całe US ich uzywają wiec chyba nie parcieją:) ...ale moze faktycznie warto je wysunąć na maxa w garazu zeby były suche i póniej zwinąc ,napewno wydłuzy to ich zywotnosc.:)

• 0

ani jedne ani drugie to nie to samo .trex naprawde nie widzisz roznicy ?? :)

http://fox-boats-shop.pl/pl/p/ZWIJANE-PASY-TRANSPORTOWE-2/756

tu chodzi o przymocowanie pasow na stałe do przyczepki ,czyli hak jest tylko jeden-do zapiecia łodzi

Mogę się założyć, że na dole jest otwór montażowy. Zdejmujesz ten krótki pas i przykręcasz do przyczepy. Ja mam tak swoje zwykłe pasy przykręcone
  • Like 1