Skocz do zawartości

problem z okuma helios gold 25fd

xmataxx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.chciałbym przedstawić problem jaki spotkał mnie z okuma helios gold 25fd. Otóż po nałożeniu plecionki 0.08 oraz 0.06 na szpuli tworzył sie splot, który płatał linkę przez co już kilka razy straciłem po 20m. Czy ktoś miał podobny problem lub mógłby mi pomóc?

Za lekkie przynęty,a także sposób podania...

po zarzuceniu po zamknięciu kabłąka luźna plećka wskakuje na nakrętkę ,a reszta na szpulkę po czym przy następnym zarzucie pętelka spada,a wyciągana plącze się i często zrywa lub odcina...bardzo frustrujące zwłaszcza o zmroku przy stracie ulubionych przynęt.

Nieco niweluje to zjawisko hamowanie lotu lub zamykanie kabłąka tuż!? przed wpadnięciem wabika do wody-napięta plećka nie wspina się na pokrętło.

Zjawisko nie występuje w młynkach tyło-hamulcowych.

@klim, pozostaje kwestia skali zjawiska - okumy i inne młynki z nawojem na jajku (posuw szpuli realizowany przez zębatke w kształcie elipsy) , średnio układają cienkie pletki. A jak już zrobią brodę to jest pozamiatane. Nie wiem jak akurat w heliosie wygląda rolka prowadząca linkę - w tańszych okumach ma kształt dwustożka z ostrą szczeliną i moim zdaniem niszczy linki bardziej niż rolka klasyczna z zagłębieniem półkolistym czy rolka shimano z rowkiem prostokątnym.

Oczywiście wszystko co piszesz wyżej jest słuszne i kluczowe dla sprawy, ja tylko uzupełniam o swoje obserwacje. A Biomka i Twinka koniecznie się pozbądź. Skoro stella jest do d... to co dopiero jej słabsze kopie... :)

• 2 miesiące temu...