Skocz do zawartości

Jaka wędka na okonie w cenie do 300 zł?

Michci0

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

Poszukuję okonióweczki do 3 stówek, zastanawiam się nad trzema modelami: WC Tango do 8 gr, Savage Gear lrf 2;10 lub finezze. Problem polega na tym ze w moim mieście nie ma szans na obejrzenie sprzętu od SG, na YT widziałem ugięcie i prace, lrf w sumie całkiem fajna wędka, ale wklejka, a wolałbym pełną szczytówkę. Dla tego też zastanawiam się nad Finezze, Tango widziałem w sklepie, całkiem fajny kijek jednak przed kupnem chciałbym się poradzić. W internecie bardzo dużo jest opinii jakoby wędki od Savage lubiły sobie pękać szczególnie lrf... czy to prawda?

Proszę o polecenie jakiegoś kijka nie koniecznie z tych wymienionych max 240cm, który powinien obsługiwać  gumki na główkach do 8gr, mniejsze wobki i BT

@Michci0, otrzymujesz kolejne upomnienie za notoryczne łamanie zasad poprawnej pisowni !

• Like 1

Od siebie mogę polecić Konger Equs Rapier 225 cw. 2-12 g, miałem łowiłem, fajna wędeczka pod okonie, jest to wklejka ale mimo to ma bardzo ładne ugięcie bez specjalnych przesztywnień. No i bardzo fajnie się nada pod troka jak i główki.

Edytowane przez MATIG

W LRF jak jest wklejka to jest to mistrzostwo świata bo wygląda jak by był pełny blank .

LRF mogę polecić fajny kijek pod okonia z tym ,że jak chcesz łowić na boczny trok to  prawdziwa wklejka będzie lepsza.

no wlasnie w koncu to wklejka czy nie jedni pisze ze tak drudzy ze nie... 

savagear Parabellum 0-7g, świetny kijek

Też tym kijkiem łowię i jestem naprawdę zadowolony na początku nie mogłem się przyzwyczaić taki lekko galaretowaty przy 7g przynęty ale i dychą sie machnie jak trzeba. Dolna granica jak dla mnie to 3g no może 2g.

Ryby na pewno na tej wędeczce nie zgubisz czasami pojawia się problem z zacinaniem (na pełnym zasięgu) a czasami się dość słabo czuje drugą stronę ale w tych pieniądzach nie widziałem/trzymałem nic lepszego a w przeciągu ostatniego roku przewaliłem chyba z 7 okoniówek w tym przedziale cenowym.

Mam dwa kijki SG lrf. Pierwszy to 2,44 cw. 2-10g. bardzo przyjemna wędeczka. Okonie ale i szczupaki na lekko - jedna z mich ulubionych. Druga to 198 cw. 0-5g. zabawa z okonki ale nie tylko na micro przynęty i żyłkę 0,10 - lubię to. Kijki lekkie z krótkimi dolnikami, tak jak lubię. Do podanych przez Ciebie zastosowań szczerze polecam. Trzeci SG LRF jakiego nigdy nie miałem to 2,26cm. o cw. 5-12 ale to jak dle mnie za grubo jak na przynęty których używam.

Ja z kolei łowie lrf 2,26 5-12 g i powiem szczerze że to najlepsza wędka jaką miałem! używam ją głownie do drop shota z ciężarem do 10 g + guma, świetnie czuć brania  w ręce i widać na szczytówce.Akcja fast ale przy większym obciążeniu pracuje do uchwytu. Szczytówka jest wklejana ale jest to szczytówka tubularna i prawie w ogóle się nie poddaje obciążeniu, dzięki temu lepiej przenosi drgania. Nie nadaje się według mnie do łowienia woblerami (chyba że jakieś smużaczki) i blaszkami (za duży opór)  Jak masz wybrać wędkę za 300 zl to polecam.