WalterW Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Od tetoników jest temat odpowiedni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Od tetoników jest temat odpowiedni.Nie znalazłem możesz podać linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Łatwo znajdowalny http://jerkbait.pl/topic/62723-sprz%C4%99t-kuying-opinie/?hl=teton 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Nie wklejka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 Czołem chłopaki, ogólnie szukałbym wędki/blanku pod okonie na przynęty twarde, gdzie prym by grały małe popperki 2-3,5gr jak i obrotówki do rozmiaru #2. Łowiłem do tej pory microflexem do 7gr, tyle że miałem wrażenie że źle wpinałem tym ryby, coś do końca tutaj nie grało i troszkę fajnych rybek straciłem. Długość jaka by mnie interesowała to 2,25-2,30, bo potrzebuję trochę dłuższego kijka. Jak przeglądałem co tam mają w sklepach fabrycznego, to trochę ciężko coś znaleźć. Budżet jako taki nie jest ograniczony, bo interesuję mnie żeby to działało, a czy to będzie kij za 3 stówy, czy coś drogiego z pracowni to sprawa drugorzędna. Jak do tej pory wykminiłem blank Fishing Artu UL Slim F - ULF766-2N. Myślałem też nad Kongerem Templarem 2,25 do 7gr, tylko przy tej drugiej opcji to trochę kupowanie kota w worku, no i Konger za tyle kasy to dość odważne. Nie chciałbym, żeby to też był jakiś X-Fast, mega szybki, szczytowy bardziej do agresywniejszego jigowania, tylko coś bardziej spolegliwego, co by super trzymało okonie na twarde przynęty. Kminiłem trochę nad tym tematem, ale nic konkretnego nie wymyśliłem do tej pory. Chętnie wysłucham Waszych propozycji. PozdrawiamBartek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawele Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 a może z graphiteleadera np. calzante ex 792 ul-t. Myślę że spełniłby Twoje oczekiwania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrZak Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Polecam Daiwe Silver Creek 235/14. Znajdę chwilę to wrzucę fotki ugięcia. Na szybko - mega czuły, szybki, lekki (105g) I nie drogi. Przy większych rybach pracuje środkiem, i takich się nie boi☺ warto się nim zainteresować Pozdro????☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Polecam Daiwe Silver Creek 235/14.Wklejka pod poppery i obrotówki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrZak Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Do popperów 2-3,5g i obrotówek do rozmiaru 2 jak najbardziej. Kij nie daje po sobie odczuć, że jest wklejką. Sam rzucam nią popperkami Huntera, obrotówkami do rozm. 2, ale też gumami 7cm na 7g główce. Kijek naprawdę godny uwagi. Ja polecam☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Wklejka pod poppery i obrotówki? Ostatecznie można, "jeden lubi ogórki, inny dróżnika córki"... Osobiście do tych przynęt nie brałbym "wklejanki" pod uwagę niezależnie od ich ciężaru, choćby ze względu na sposób prowadzenia (poppery) i charakter pracy (błystki). PSBartku, przy okazji, poczytaj sobie o Templarze http://jerkbait.pl/topic/53088-konger-templar/ Edytowane 11 Maja 2018 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikSy. Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Jeśli to może być wszystko ,nie tylko custom, spójrz na alliexp..... Kije kuying teton, kilka osób z forum używa,ja również.Zawsze miałem problem z kijem na okonie i co parę miesięcy coś kombinowałem.Od zakupu tetona po prostu ide na ryby. To nie reklama Ja akurat używam mega XUL ,ale łowiłem też wersją do 7gr i była super do wobków , obrotówek itp.Bardzo cienkie blanki i dobry osprzęt, NIE wklejki. Kijem do 2,8gr wyjąłem już kilka ryb powyżej 2,5kg .Kij zaliczył już dobre 100 dniówek,i tylko do korka można sie przyczepić. Edytowane 11 Maja 2018 przez DominikSy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Ostatecznie można, "jeden lubi ogórki, inny dróżnika córki"... Osobiście do tych przynęt nie brałbym "wklejanki" pod uwagę niezależnie od ich ciężaru, choćby ze względu na sposób prowadzenia (poppery) i charakter pracy (błystki). PSBartku, przy okazji, poczytaj sobie o Templarze http://jerkbait.pl/topic/53088-konger-templar/ Co do obrotówek i wklejek, to sam tak łowiłem i to bardzo skutecznie. Przy udziele meppsa #3, na mikado inazume flash perch, złowiłem między innymi szczupaki 102, 90 cm i sporo innych fajnych rybek. Z popperami już ciężej, bo jednak tam się podszarpuje, ale na jednostajnie prowadzoną obrotówkę czemu nie, jeżeli ktoś nie chce specjalnie kupować pod to wędki. Żeby łowić jak piszą w internetach, to człowiek by musiał zabierać ze sobą na 3h łowienia, ze 3-4 zestawy żeby obłowić całe pudełko.. Czytałem ten wątek, a nawet się w nim udzielałem. 4 strony wątku, rozległe opisy, a wychodzi na to, że będę chyba jedyną z tych wszystkich osób, która będzie nim łowić. Reszta to gadanie o tym ile powinien kosztować, a ile nie. A jak można uznać ile coś jest warte, jak się tego w rękach nie trzymało. Może będzie to totalna lipa, a może super kij. Zaryzykowałem, bo jestem młodym kawalerem, a w przyszłości mogę sobie już nie pozwolić na takie zabawy Z drugiej strony widzę, że przesadzam z tym wszystkim, bo można łowić łowić równie skutecznie na wędki za 2-3 stówy, jeżeli ktoś umie coś dobrze wybrać pod swoje preferencje - sam zresztą tak miałem, że łowię na tanie seryjne kijki, które po prostu okazały się skuteczniejszymi narzędziami, a kijki hand-made wylądowały na giełdzie. Może będzie kolejny zonk, kto wie Dzięki chłopaki tak czy siak za podpowiedzi. PozdrawiamBartek Edytowane 11 Maja 2018 przez Bartas93 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 FCS-T732L major. Lowie na micro jigi 0.5g. na obrotowke 1. Smuzaki . Gumy na główkach 0,8-1.5g . Czeburaszki 3g. Mega uniwersał. Zapas mocy jest. Karp 2kg za bok wjechał . Kleń 50+wjechał. Polecam ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej2401 Opublikowano 13 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 Bartek, ja polecam Cormorana ULX 240cm 1-9g. Nie jest wklejką i ładnie pracuje pod rybą. W zakładanym budżecie spokojnie się zmieścisz (oczywiście mówię o wędce używanej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tokkal Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 No dobra Koledzy. Wszyscy chwalą swoje ale powiedzcie czy na swoich okoniówkach czujecie opad główki 2g bo ja przekonalem sie dzisiaj ze nic nie czuję do 4g. Nie mam jakiejś wyszukanej wędki może dlatego. W takim razie na jakim kiju będę czół opad przynęty na 2g główce i plecionce 0.06 . Czy w ogole jest to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astral Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 Bardzo fajne pytanie, też mnie to interesuje. Wprawdzie na moim mhx s871-2, na twardym dnie, dosyć blisko wyczuwałem opad 3g i chyba 1.8g wolframowiej ceburaszce też, z najmniejszymi gumiakami. Jednak nie polecę tego rozwiązania bo było to dość nie regularne i na bliskich odległościach przy pletce 0.06. Wprawdzie przymierzam się też do takiej okoniówki. Myślę, że np. krótki kraag xfast na delfinie w mono mógłby zrobić takową robotę. Jednak niech się eksperci wypowiedzą co temat znają od podszewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Przy MHX S871-2 i plecionce PE 0.3 spokojnie wyczujesz te 2g+Kaitech 3cale. Chociaż nie będzie to ideał. Rozwiązaniem jest GRAPHITELEADER FINEZZA NUOVO 15' 6102UL-S Japan. Bez problemu czujesz pracująca przynętę na 2g nawet w toni. Spokojnie zejdziesz do 1g. A czucie brań w porównaniu do S871-2 to przepaść. Miałem MHX, a Finezzke mam dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tokkal Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 No to widzę że lecimy na "banana" ???? No dobrze w końcu jakość musi mieć swoją cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Przy MHX S871-2 i plecionce PE 0.3 spokojnie wyczujesz te 2g+Kaitech 3cale. Chociaż nie będzie to ideał. Rozwiązaniem jest GRAPHITELEADER FINEZZA NUOVO 15' 6102UL-S Japan. Bez problemu czujesz pracująca przynętę na 2g nawet w toni. Spokojnie zejdziesz do 1g. A czucie brań w porównaniu do S871-2 to przepaść. Miałem MHX, a Finezzke mam dalej.Tylko nie zapomnij dodać, że ta Finezzka to wklejka a tylko wklejką da się poprawnie obsługiwac takie gramatury przy jigowaniu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tokkal Opublikowano 23 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 A co sądzicie o takim kijku -Fenwick Elite Tech - River Runner Err72Ul-Ms-2 2.18 M 0.8-5g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 23 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 Nie znam tego kija ale wypowiem się Kijki o bardzo niskich gramaturach wyrzutu dzielą sie na wklejki (solid tip) i nie wklejki (tubular). A czym się różnią? A no tym, że wklejka pokazuje co sie dzieje z przynętą i często, przy dobrych konstrukcjach i plecionce, także daje impuls do dłoni w przypadku brania lub puknięcia o coś twardego. Kije bez wklejki też rzucają takimi drobinkami, z powodu swej konstrukcji nawet lepiej niż wklejki ale do 2-3-4 gram opad jest słabo lub wcale widoczny. Zabawa w łowienie okoni to najczęściej dłubanie przy dnie 1-2 gramy + kajtek 2" i tu tylko wklejka pomoże. Budżetowych wklejek miałem sporo, większość jest głucha jak sztacheta z płotu a opisywany ciężar wyrzutu zaniżany straszliwie i chodzi tak naprawdę nie o CW bo rzucic rzuci tylko o czułość wklejki. I tu dochodzimy do meritum , z budżetówek ,które miałem,tylko Konger Mikros pozwala na łowienie, jigowanie 1,5g+ i takiego kijka polecam.Aaaa, Ultrisa nie polecam 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 23 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 (…) Aaaa, Ultrisa nie polecam Czemuż to? Ośmielę się mieć odmienne zdanie. Zapewniam, że Micron wcale nie jest gorszy od Mkrosa, a tańszy. Ponadto ma tę zaletę, że mimo wklejki zachowuje zalety tubulara. Szczytówka nie tylko pokazuje co się dzieje z przynętą, ale również przekazuje impulsy do blanku.Bardzo dobrym wędziskiem z serii Ultris jest również Drop Shot. Bardzo dynamiczne wędzisko i również doskonale wskazujące, jak i przekazujące wszystko to co dzieje się z przynętą.To tyle z moich doświadczeń z serią Ultris. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tokkal Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Właśnie brakowało mi określenia na nieczułe wklejki ,,gluche jak sztacheta w płocie" ????????????Dzieki Panowie za podowiedzi ,czlowiek uczy sie całe życie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Do połowu okoni używam Fenwicka do 5g, Avida również do 5g i wspomnianego wyżej Mikrosa do 5g. Dwa pierwsze kije to pełne spiny, Avid (jednoskład), a Mikros to bardzo czuła wklejka (mam starą zieloną serię). Wszystkie kije są naprawdę czułe i lubię nimi łowić.Jeśli potrzebowałbym czegoś budżetowego i w tej chwili potrzebowałbym delikatnej okoniówki do 5g zdecydowanie kupiłbym Mikrosa. Pomimo, iż jest to wklejka, każde skubnięcie okonka, czy białorybu jest przekazywane do ręki + wiadomo widać na szczytówce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi