wilczybilet Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Do połowu okoni używam Fenwicka do 5g, Avida również do 5g i wspomnianego wyżej Mikrosa do 5g. Dwa pierwsze kije to pełne spiny, Avid (jednoskład), a Mikros to bardzo czuła wklejka (mam starą zieloną serię). Wszystkie kije są naprawdę czułe i lubię nimi łowić.Jeśli potrzebowałbym czegoś budżetowego i w tej chwili potrzebowałbym delikatnej okoniówki do 5g zdecydowanie kupiłbym Mikrosa. Pomimo, iż jest to wklejka, każde skubnięcie okonka, czy białorybu jest przekazywane do ręki + wiadomo widać na szczytówce.Zapomniałem o tym napisać we wcześniejszym poście, iż zaletą wspomnianego Mikrosa jest świetne amortyzowanie odjazdów ryb, z tych modeli, które wymieniłem wcześniej najmniej spadów, szczególnie mniejszych okonków mam właśnie na Mikrosa. To taka można powiedzieć "zawodnicza" witka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Przy MHX S871-2 i plecionce PE 0.3 spokojnie wyczujesz te 2g+Kaitech 3cale. Chociaż nie będzie to ideał. Rozwiązaniem jest GRAPHITELEADER FINEZZA NUOVO 15' 6102UL-S Japan. Bez problemu czujesz pracująca przynętę na 2g nawet w toni. Spokojnie zejdziesz do 1g. A czucie brań w porównaniu do S871-2 to przepaść. Miałem MHX, a Finezzke mam dalej.Miałeś i już nie masz poszła do ludzi... co w to miejsce? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Miałeś i już nie masz poszła do ludzi... co w to miejsce? I dlaczego poszła ? Pewnie za małe c.w. jak znam życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Miałeś i już nie masz poszła do ludzi... co w to miejsce?Finezzka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Miałeś i już nie masz poszła do ludzi... co w to miejsce?Ciężko było mi ją sprzedać. Ale jak już gdzieś pisałem, że po kupieniu pontonu plus całej reszty elektroniki. Zmieniłem łowiska na znacznie głębsze. Z 2m do 10-20m. Co ją zastąpi? Możliwe że ta Elitka LES66MLF2 z giełdy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 Najfajniej łowi się okonie na typowe moderate lub moderate - fast. Okoń praktycznie sam się zacina i praktycznie nigdy nie ma spadów. Fenwick HMG66UL-M-2 (bodajże) to jeden z tych kijów. Miałem okazję nim łowić, również którymś z miękkich Seekerów jak i Parabellum UL 0-5. Często mam chęć wrócić do takiego łowienia okonie mimo mody na jakieś tam "elektryczne" kije. Też ultrisa nie polecam. Wklejka o cechach rurki? Chyba jakaś nowość z kraju kwitnącej wiśni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 Najfajniej łowi się okonie na typowe moderate lub moderate - fast. Okoń praktycznie sam się zacina i praktycznie nigdy nie ma spadów. Fenwick HMG66UL-M-2 (bodajże) to jeden z tych kijów. Miałem okazję nim łowić, również którymś z miękkich Seekerów jak i Parabellum UL 0-5. Często mam chęć wrócić do takiego łowienia okonie mimo mody na jakieś tam "elektryczne" kije. Elektryczny kij raczej nie nadaje się do połowu okoni, tylko do sandaczy. Okoń ma za kruchy pysk, wargi itd. i zbyt twardy kij w połączeniu jeszcze z plecionką, jak ma być elektrycznie powoduje rozrywanie pyska i spady. Tak jak wspomniałeś moderate, lub trochę szybszy, ale żeby blank ładnie pracował pod rybą, a nie był kołkiem. Też ultrisa nie polecam. Wklejka o cechach rurki? Chyba jakaś nowość z kraju kwitnącej wiśni...Mówisz o kiju Konger Ultris ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 Tak, o ultrisie szeroko polecanym do połowu okoni, głowacic, sandaczy, wzdręg itd przez zawodowych testerów, być może i kadrowiczów. To oczywiste, podstawa znajomości budowy pyszczka okonia powinna od razu odrzucić chęć połowu tejże agresywnej ryby na x-fasty i inne widzimisię. Mam jeszcze starego Admirala produkcji austriackiej. Typowe miękkie szkło. Uwielbiam nim sobie łowić okonie przy użyciu cienkich japońskich żyłeczek. Chociaż może by mu zrobić mały remont... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 Elektryczny kij raczej nie nadaje się do połowu okoni, tylko do sandaczy. Okoń ma za kruchy pysk, wargi itd. i zbyt twardy kij w połączeniu jeszcze z plecionką, jak ma być elektrycznie powoduje rozrywanie pyska i spady. Tak jak wspomniałeś moderate, lub trochę szybszy, ale żeby blank ładnie pracował pod rybą, a nie był kołkiem."Elektryczny" kij jak najbardziej nadaje sie do celowego łowienia okoni. Okonie w większości zachowań, sa identyczne jak sandacze i czuły kij bardzo ułatwia ich poławianie.Jednak pamiętajmy o kalibrze wędki okoniowej, okoniówka to najczęściej witka, która nie jest w stanie zrobić krzywdy okoniowi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiarr Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Planuję zakup okoniówki Zastanawiam się nad Mikado Lexus do 7g lub Konger Kastmaster jig mikros do 6gCo o nich sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Konger Kastmaster jig mikros Nie ma takiej wędki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Planuję zakup okoniówki Zastanawiam się nad Mikado Lexus do 7g lub Konger Kastmaster jig mikros do 6gCo o nich sądzicie?Katmaster to lekko poprawiony ultris. Inny uchwyt, i trochę inne przelotki.Mam ultrisa, chwalę sobie go, zamówiłem katmastera na "zapas" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 (edytowane) Nie ma takiej wędki...oj, zaraz halo o jedną literę - KONGER KASTMASTER JIG MICRON Edytowane 15 Listopada 2018 przez PiotrCz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiarr Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Nie ma takiej wędki...http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7470363126 Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 (edytowane) A ja serdecznie odradzam "Ultrisa" a Kongera "Mikrosa" serdecznie polecam, bez względu na to czy zielony, czy czarny czy WRX Edytka:@winiarr, literki Ci sie zgadzają? Bo mi nie... Edytowane 15 Listopada 2018 przez FidoAngel 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiarr Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 (edytowane) Z rozpędu wpisałem zła nazwę, sorki za zamieszanie A jak Kastmaster, wypada w porównaniu do Lexusa? W jednym sklepie powiedzieli mi, że Lexus do 7g nie nadaje się do opadu. Jest to kij do troka. Edytowane 15 Listopada 2018 przez winiarr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Nie ma problemu ale wiedz, że jestem z "zawodu" okoniowcem i te dwie nazwy to dwa różne kije, które dzielą lata świetlne. Mikros to niesamowite narzędzie do poławiania okoni, a ten drugi to sztacheta z płotu do ciągania bocznego troka. Powyżej "mikrosa" to niewiele kijów. Szukaj używki z pewnego źródła lub nowego z zapasów magazynowych. Te Mikros2 to zbyt drogie, lepsza jednak japońska używka w tej cenie lub inny nowy specjlistyk ze stajni np. Daiwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiarr Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 A który kijek z Daiwy byś polecił? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Łowienie okoni to dwie szkoły, wklejka i "nie wklejka" ja jestem wyznawcą wklejki i tylko takie mogę polecić choć i był bezsensowny moment gdy myślałem, że okonie można sprawnie poławiać "tubular tip". Mogę doradzać tylko kije z wklejką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 A jak nie mikros to może elvis? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Nie miałem, ale to z tych "dobrych" kij. Chyba, z tego co wiem, podobny. Coś trzeba kupić aby móc się określić czego szukamy, co w tym kupionym chcemy innego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 A jak nie mikros to może elvis?Albo może Equs Rapier, mam i polecam! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 A który kijek z Daiwy byś polecił? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu TapatalkaDaiwę Gekkabijin bym polecił, kolega użytkuje i bardzo sobie chwali ale to już jest "witeczka" okoniowa, przyłowy ciężko ogarnąć i ta 0-5 g obsługuje spokojnie już gramowe główki, no ale poniżej 400 zyla nie znajdziesz.A Rapier, też świetna propozycja ale też raczej poza budżetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amstaf358 Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 A ja powiem tak.......https://www.youtube.com/watch?v=IQ4ASIJpaGU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiarr Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Szukam niedrogiej wklejki.Normalnie wędkuję microflexem do 10g, jestem z niego bardzo zadowolony.Do przynęt poniżej 5g w opadzie, słabo się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi