Skocz do zawartości

Jaka wędka na okonie w cenie do 300 zł?

Michci0

Rekomendowane odpowiedzi

Nie miałem, ale to z tych "dobrych"  kij. Chyba, z tego co wiem, podobny. Coś trzeba kupić aby móc się określić czego szukamy, co w tym kupionym chcemy innego.

Zgadza się. Czy to Mikros czy też Elvis - oba kije świetnie się sprawdzają przy okoniowaniu.

Łowiłem mikrosem, teraz łowię elvisem - nieco się różnią ale oba spokojnie sobie z okoniami radzą :D

• Like 1

Mam kilka fajnych okoniówek i między innymi wspomnianego wyżej Mikrosa (zielonego). Świetna zabawa, zarówno z okoniami, jak i białorybem. Pomimo, że to delikatna wklejka, jest bardzo czuła, brania czuć w łapie. Z przyłowami sobie radzi, wyciągnąłem kilka szczupaczków 50+ bez najmniejszych problemów. 

• Like 2

"Elektryczny" kij jak najbardziej nadaje sie do celowego łowienia okoni. Okonie w większości zachowań, sa identyczne jak sandacze i czuły kij bardzo ułatwia ich poławianie.

Jednak pamiętajmy o kalibrze wędki okoniowej, okoniówka to najczęściej witka, która nie jest w stanie zrobić krzywdy okoniowi.

W sumie kolego masz rację ;). Bo można mieć świetną, delikatną i jednocześnie bardzo szybką szpadę do np. 5g, która świetnie pracuje pod rybą. Dodatkowo odpowiednia linka i wyregulowany hamulec + odpowiednie zachowanie podczas holu.

P.S Najszybszy kij okoniowy jaki mam to Avid w jednoskładzie do 5g. W połączeniu z plecionką wkurzałem się, bo miałem bardzo dużo spadów, ale jak przeszedłem na żyłkę, od tamtej pory jest moim ulubionym patykiem do łowienia okoni, i uwaga ! białorybu (to nie pomyłka)

Edytowane przez wilczybilet
  • Like 1

W sumie kolego masz rację ;). Bo można mieć świetną, delikatną i jednocześnie bardzo szybką szpadę do np. 5g, która świetnie pracuje pod rybą. Dodatkowo odpowiednia linka i wyregulowany hamulec + odpowiednie zachowanie podczas holu.

P.S Najszybszy kij okoniowy jaki mam to Avid w jednoskładzie do 5g. W połączeniu z plecionką wkurzałem się, bo miałem bardzo dużo spadów, ale jak przeszedłem na żyłkę, od tamtej pory jest moim ulubionym patykiem do łowienia okoni, i uwaga ! białorybu (to nie pomyłka)

Jakich rozmiarów były ryby które spadały Tobie z tego avida?

Nie były to okazy (z małej rzeczki) do 25cm. Jak wspomniałem, z żyłką pojedyncze spady się zdarzają, to normalne, ale i wyciągałem okonki po 10cm za przysłowiową skórkę.

Aaa,jeśli chodzi o skuteczny hol okoni 10cm to nigdy nie starałem się zgłębiać tego tematu.Teraz rozumiem. :)

Aaa,jeśli chodzi o skuteczny hol okoni 10cm to nigdy nie starałem się zgłębiać tego tematu.Teraz rozumiem. :)

Takich 10 cm nie było wiele, ale się zdarzały. Z plecionką spady miałem też większych sztuk (powyżej 20cm) jak na ciurek, w którym łowiłem. Jeśli chodzi o okonie, uważam, że im szybszy kij, tym lepiej sprawdza się z żyłką.

• Like 1

Takich lekkich kijków jest trochę.

Osobiście łowie na Sashima Trout Spin 3-15g i jest to wędeczka obsługująca mi wszelkie lekkie przynęty, a gdy pojawia się potrzeba założenia czegoś troszkę cięższego nie mam potrzeby zmieniać kija...Oczywiście są też lżejsze wersje np Sashima Perch Spin, no ale ja mam Trout Spina i mi wystarcza.

Cenowo myślę że też jest ok.

A ja serdecznie odradzam "Ultrisa" (...)

Bez urazy i podtekstów, czy mógłbyś uzasadnić tak stanowczy pogląd? :)

Ja mam biegunowo odwrotny pogląd i doświadczenie z Ultrisem. Osobiście już od ponad roku nie łowię spinnem, bo zakochałem się dozgonnie w castingu, ale moja Partnerka najwięcej okoni (od 15 do 35cm) złowiła właśnie na Ultrisa Jig Micron 0,5-6g/232cm. Kilkakrotnie przyłowem na owadopodobne, prowadzone po powierzchni microjigi (0,7-1,0g) były spore ukleje. Największą rybą złowioną na Microna był sandaczyk około 40cm, nie mierzony, bo widać było że niewymiarek, pozwolono mu samemu się wyczepić na płyciźnie.

Moim zdaniem to dobra wklejanka i twierdzenie zawarte w opisie katalogowym cyt.: "Blank łączy w sobie delikatną szczytówkę oraz mocny dolnik, nie posiadając jednak podstawowej "bolączki" wklejek: przesztywnienia w miejscu wklejenia szczytówki." w pełni potwierdza się w praktyce. Wędzisko bez problemów radzi sobie z przynętami w zakresie 0,7-10g. Warunkiem jest stosowanie miękkich żyłek 0,10-0,14mm, przy grubszych, sztywniejszych żyłkach i z plecionką wędzisko, w znacznym stopniu traci swoje walory zwłaszcza w dolnych granicach CW. :good:

Edytowane przez Alexspin

• 1 rok później...

Witam 
Od dłuższego czasu rozglądam się za czymś delikatnym powiedzmy na okonia .
Chciałbym coś co komfortowo obsłuży 1 g  a od przypadku 7 g .
Przy czym wymiar który mi pasuje to około 2,70  może deko mniej , łowię wędką w tej długości (DRAGON Long Range 2,75m c.w.10–28g )

mniejsza mi nie podchodzi . 

Będę używał plecionki 0,09 bo takową posiadam , i kołowrotka Tsurinoya 2016 UL 185g  .
Kasa , oczywiście chciał bym rozsądnie wydać jak najmniej przy czym jeśli mam dołożyć np : stówkę czy sto pięćdziesiąt  a sprzęt będzie dużo lepszy  z przyjemnością to zrobię .
Na start te 300 - 350 pln , biorę pod uwagę sprzęt używany w nienagannym stanie  . 

Witam 

Od dłuższego czasu rozglądam się za czymś delikatnym powiedzmy na okonia .

Chciałbym coś co komfortowo obsłuży 1 g  a od przypadku 7 g .(...)  . 

Polecam https://allegro.pl/oferta/wedka-ultris-jig-micron-232-0-5-6-152001232-shark-8783283566. Poczytaj wyżej i https://wedkuje.pl/n/mikado-zestaw-ultra/95238, jest tam trochę o tym wędzisku.    

Edytowane przez Alexspin

Gdybyś chciał wędzisko droższe, na zamówienie, polecam kontakt z http://jerkbait.pl/user/45988-mekamil/, zbuduje Ci taką wędeczkę jaką sobie wymarzysz i mieszczącą się w Twoim budżecie. To nie nie zwykły rodbuilder, to artysta, dla mnie robił już cztery sztuki, są genialne. Ostatnio na pełnym (solid) blanku stworzył mi casta UL obsługującego przynęty już od 1,7g w pełnym komforcie.

Edytowane przez Alexspin

Gdybyś chciał wędzisko droższe, na zamówienie, polecam kontakt z http://jerkbait.pl/user/45988-mekamil/, zbuduje Ci taką wędeczkę jaką sobie wymarzysz i mieszczącą się w Twoim budżecie. To nie nie zwykły rodbuilder, to artysta, dla mnie robił już cztery sztuki, są genialne. Ostatnio na pełnym (solid) blanku stworzył mi casta UL obsługującego przynęty już od 1,7g w pełnym komforcie.

A dzięki  ,korci nie powiem , możliwość wyboru części /akcji  i wyglądu to nie byle co  .Tylko same odwiedziny kosztowały by mnie więcej niż wędka od D.A.M. 

A dzięki  ,korci nie powiem , możliwość wyboru części /akcji  i wyglądu to nie byle co  .Tylko same odwiedziny kosztowały by mnie więcej niż wędka od D.A.M. 

Wszystko można dogadać meilem lub na PW, zwłaszcza gdy się wie co się chce. Nigdy z Mekamilem nie ustalałem wszystkiego inaczej jak na PW. Ale to już Twoja sprawa i nie będę się więcej wtrącał. :)

(…) Te Ultrisy polecane w poprzednich postach ,w moim odczuciu, to bardzo przeciętne kije.

Kolego, miałeś, używałeś, wyrobiłeś sobie opinię? Jeśli nie no to chapeau bas dla wizjonerstwa...

Edytowane przez Alexspin

• 9 miesięcy temu...

Witam,

planuję kupić wędkę do łowienia okoni na jeziorach na głębokościach 4 do kilkunastu metrów. Łowię głównie z opadu na gumy 2 lub 3 cale + główka lub czeburaszka 3-8g, czasami obrotówki, jesienią dropshot. Budżet to około 300zł. Piszcie swoje propozycje, rozważę także używane w dobrym stanie.

Rozważam kilka modeli(napiszcie czy nadają się do takiego łowienia i czy będzie na nich jakaś frajda z holu ryb 20cm):  

SAVAGE GEAR XLNT3 2,13 / 2-10G  

JAXON ALTEZZA SUPRA 2,26m 0,8-9g 2cz 

Savage Gear Black Savage Dropshot 2,23m 2-12g Dropshot