Skocz do zawartości

Jak łowić szczupaki?

Leszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio miałem trzy dziwne przypadki... stąd moje pytanie czy to mogły być brania? Które po prostu za słabo zaciąłem czy raczej zaczep i udało się szczęśliwie odstrzelić?

...proponuję uwierzyć, że to był zaczep... głupio byłoby szczęśliwie odstrzelić rybę życia...

...i to trzy razy...

Ostatnio miałem trzy dziwne przypadki... stąd moje pytanie czy to mogły być brania? Które po prostu za słabo zaciąłem czy raczej zaczep i udało się szczęśliwie odstrzelić?

...proponuję uwierzyć, że to był zaczep... głupio byłoby szczęśliwie odstrzelić rybę życia...

...i to trzy razy...

Ale czy branie może tak wyglądać? Nie czuć uderzenia tylko przytrzymanie, przy próbie podbicia opór, po czym przyciąłem i zero reakcji, zamiast ucieczki, walki ryby. Stąd próba uwolnienia przynęty. Nawet gdyby to był sum to i tak by zareagował na żelastwo w paszczy, tym bardziej szczupły więc na pewno zaczep.

A siłowa próba przytargania tego do brzegu skończyła by się strzałem pletki.

Ale czy branie może tak wyglądać? Nie czuć uderzenia tylko przytrzymanie...

...może, o sposobach brań krążą niezliczone historie... ryba to cwany zwierz... zauważyłeś jak one na ciebie patrzą, jak je dotykasz?

Woytek, nie przejmuj się... jeszcze wszystko przed tobą... największe - to te co zostają w wodzie...

pozdrawiam...

Woytek,

Proponuje nie rzucać tak daleko, rzucając bliżej lepiej obłowisz (dokładniej) łowisko i nie będziesz miał takich niespodzianek (czyt. zaczepów). Dodatkowo jak łowisz żyłką to gra nie warta świeczki. Sytuację, którą opisałeś moge skomentować tak - zahaczyłeś o coś leżącego na dnie na tej krawędzi nad rowem lub kotwica zatrzymała się na dnie.

Pozdr.

Salmo