Skocz do zawartości

Tkanina gumowa, arkusz gumowy

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam tkaniny gumowej, takiej z której wykonuje się czepki pływackie. Macie jakieś pomysły gdzie można to dostać ? Jeśli byłaby dodatkowo w kolorze srebrnym/złotym z odblaskiem, brokatem, efektem holograficznym to już w ogóle byłoby super.

Grubość ok. 1mm, 2mm to już za grubo.

Może jakieś artykuły są wykonywane z takiego materiału?

Chcę z niej wyciąć ogony, takie jak są w twisterach, z tym że byłyby dodane do dużej muchy szczupakowej. 

Myślałem też o zrobieniu formy (nawet jej model CAD-owski już wykonałem), ale obawiam się, że odlewane ogony szczupaki szybko rozszarpią. No i będę ograniczony na jeden rozmiar. 

O to mi chodzi:

Wiggle-Tail-Tails-Sizes.jpg

• Like 1

Dzięki za link :). Te akurat są za małe, szukam dużych, o średnicy zewnętrznej 8cm. Właściwie to wiem gdzie je kupić, z tym, że cenowo to wychodzi dużo - kilka euro za 1 sztukę.

Jak wycinać dowolne rozmiary i kształty to mogę podpowiedzieć - laser CO2. Dysponują takimi firmy produkujące reklamy, punkty robiące pieczątki. Mimo niezbyt fajnego zapachu gumę tnie się laserem szybko i sprawnie. Jeśli dostarczasz swój materiał i dobry plik CAD/Corel/PLT (tu należy spytać firmy, różnie chcą, ale najbezpieczniej w Corelu), płacisz tylko za czas pracy lasera. Ile to już zależy od widzimisię właściciela firmy, nawet nie ma jakiś granic przyjętych. Na pewno jednak wyjdzie taniej niż kilka euro za sztukę.

Z materiałem już trudniej, nie spotkałem się w pracy z kolorową i cienką gumą - albo przemysłowa mata gumowa czarna ok. 2mm albo guma na pieczątki , jasnoszara, ponad 2mm, i raczej droga.

Dzięki Sławku, więc sposób wycinania już wiem jak ugryźć. Pierwotnie myślałem żeby wycięcia robić odpowiednio przygotowanymi tłoczyskami i najwyżej poprawić nieco nożyczkami, Nie nastawiam się na produkcję, raczej kilkanaście-kilkadziesiąt kształtek. Jednak laser CO2 mnie przekonał. 

Pozostaje znaleźć gumę, kilkanaście maili wysłanych - zobaczymy jaki będzie odzew :)

• 9 miesięcy temu...

Polecam taśmę rehabilitacyjną do ćwiczeń. Mega wytrzymała, ostrymi nożyczkami da się wyciąć.

Tutaj link:

http://www.orteo.pl/tasmy-do-cwiczen/tasma-rehabilitacyjna-do-cwiczen-thera-band-1-5m-zolta-opor-slaby?gclid=Cj0KEQjwjem-BRC_isGJlJ-0h-MBEiQAbCimWFPAeJUTqG9flgZKErVXEtpJQgRoNQSZdOU1UaaxxowaApw18P8HAQ

Tutaj mój stwór z tego materiału:

• Like 2