Skocz do zawartości

Najstarsze woblery w POLSCE

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, wiem, że była wymiana. Mam kilka wobków Leszka jeszcze bez podpisów, co prawda wielkość pstrągowa, ale tak wykonanych nie widziałem.

Co to za wobler - to dobry pomysł. Może ktoś rozpozna, może ma podobne, chociaż z tym jest coraz trudniej  :( .

Banjo, mam następną zagadkę. 4 wobki leciwe. Po ojcu sąsiada.

Te dwa po lewej z jednej stajni, cienkie stery. Po prawej na dole specyficzny, gruby ster zaokrąglony od dołu. Prawy na gorze wiem czyj … bo podpisany  :D

Po prawej na górze to Rattlin Rapala w kolorze CW (prawdopodobnie RNR-5),

poniżej - czarny w żółte kropy, to Salmo Butcher 5cm (model Beatle, prawdopodobnie wersja pływająca).

Po lewej - chyba Gębskie...

Edytowane przez Dokuś
  • Like 2

Marcinie,

te po lewej to prawdopodobnie wobki  J. Sendala. Jak możesz, to zrób większe zdjęcie jednego z nich. Pewnie mają takie w niebieskawym odcieniu stery. Albo podjedź do mnie z nimi, to obgadamy.

Edytowane przez Banjo

:) wkleiłem bardziej jako ciekawostkę. No i wyzwanie dla Ciebie.

To nie moje woblery, sąsiad ściągnął je ze strychu i tam wróciły. Pamiątka po ojcu. „Pachnące” kurzem i skajową torbą z obłażącym paskiem od jakiejś flinty. Nie śmiem go poprosić o nie, a wysłanie go ponownie na strych dla zdjęcia … hmm to przy następnych nalewkach. :D Stery były plastikowe i cieniutkie to pamietam.

Może go kiedyś namowie na łódkę i wróci do łowienia … kiedyś łowił, z ojcem i wujkami, nawet handlowali sprzętem. Problem tylko bo nie ma karty, bo … zawsze łowił z kimś z PZW  :lol: …

Poza tym, nie wiem czy go żona puści bo jak go ostatnio namówiłem na enduro i zimowe jazdy to pół roku na wózku spędził … i ogólnie nie mam najwyższych notowań u żon w okolicy za to wyciąganie chłopów z domów  :D

Jak są jakieś wyjątkowe, to z nim pogadam, jak zwyklaki, to niech leżą tam gdzie są.

Tak, stery są takie niebieskawe, bardzie powiedziałbym fioletowawe nawet. Powiększyłem oryginał zdjęcie.

Edytowane przez Qh_

No to następne:

1efd829fda5e926dmed.jpg

pierwszy po lewej znów salmo?

cztery poniżej jedna stajnia, cześciowo krzywo wklejone stery

po prawej dwa maja jakiś napis na sterze ale nieczytelny

różowy ma widoczny na boku

Tak

Te cztery, to chyba Krzysztof Gębski zmajstrował.

Różowy - Wob art.

• Like 1

No podziwiam wiedzę. Dla mnie ważne żeby łowiły.

Jestem ciekaw tych z krzywymi sterami, powinno je fajnie trzymać na stronę. Przekrzywienia jest tak duże ze musi być celowe  :D

te dwa maja na sterze odlane coś baco-bait albo paco, pago, bago-bait. Nie moge odczytać. Ale bym stawiał na bago-bait

Edytowane przez Qh_

Znalazłem w zakamarkach pudeł wykonany przeze mnie pstrągowy woblerek . Całe 8 cm, drewno lipowe, wewnątrz w ustawionej poprzecznie rurce umieszczona, wyraźnie stukająca kulka. Okleina ze złotka papierosów, ster mosiężny, pływający. Rok prawdopodobnie 1990. Jak Sławek pisał w książce, powstał gdy towarzyszyłem podczas struganiny Jurkowi Niewiarowskiemu. Miał duży wpływ na konstrukcje moich woblerów, które jednak były bardziej wygięte. 

Ostatnio dowiedziałem się, że jeden z kolegów jeszcze łowi na takiego i to ze sporym powodzeniem :)

post-73717-0-05128200-1675687392_thumb.jpg

post-73717-0-56987400-1675687417_thumb.jpg

• Like 7

• 2 tygodnie później...

Cześć, 

co chwilę dorzucę coś od siebie. Troszkę wiekowych wobków posiadam :)

Na pierwszy ogień: Żabka - wykonana przez Piotra Zieleniaka. Nie każdy może Piotra kojarzyć, to nadmienię, że Piotrek jest jednym z pierwszych osób, które na początku lat 90'tych wykonywała własnoręcznie woblerki na Lubelszczyźnie. Nauczył wiele osób które robią wobki do dziś. 

post-56021-0-91411000-1676458146_thumb.jpg

post-56021-0-86418000-1676458155_thumb.jpg

post-56021-0-93369800-1676458162_thumb.jpg

• Like 5