Skocz do zawartości

Najstarsze woblery w POLSCE

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Masz na myśli tego wobka?

_____

Nieee. Tamten jest u kumpla w wędkarskiej szufladzie. Kiedyś mówiłem mu że mogę tego wobla sprzedać ale powiedział niech sobie leży i czeka na lepsze czasy (chyba chodziło mu o pstrągowe). ;)

Może kiedy nawet wrzucałem jego fotkę gdy było coś pisane o woblerach "Bóbr". Ale chyyyyba.

Kolego @KrisFishing

Wiesz z jakiego materiału robił Piotrek te woblery? Ja widziałem i po rozmowach z nim wiem że robił często ze spienionego PCV. Sam dzięki jego podpowiedzi i wskazówce takie robiłem i nadal mam. Z tego materiału woblerki wychodzą lekko suspending lub tonące.

Fajny materiał na korpusy.

Nie mam Piotrka niestety żadnego woblera. Głównie dlatego że sam robiłem sobie co tylko chciałem bez większych problemów.

• Like 1

Nieee. Tamten jest u kumpla w wędkarskiej szufladzie. Kiedyś mówiłem mu że mogę tego wobla sprzedać ale powiedział niech sobie leży i czeka na lepsze czasy (chyba chodziło mu o pstrągowe). ;)

Może kiedy nawet wrzucałem jego fotkę gdy było coś pisane o woblerach "Bóbr". Ale chyyyyba.

Kolego @KrisFishing

Wiesz z jakiego materiału robił Piotrek te woblery? Ja widziałem i po rozmowach z nim wiem że robił często ze spienionego PCV. Sam dzięki jego podpowiedzi i wskazówce takie robiłem i nadal mam. Z tego materiału woblerki wychodzą lekko suspending lub tonące.

Fajny materiał na korpusy.

Nie mam Piotrka niestety żadnego woblera. Głównie dlatego że sam robiłem sobie co tylko chciałem bez większych problemów.

Piotrek jak mnie uczył to robiliśmy właśnie z płyt PVC, ale jego początki to z tego co pamiętam to była lipa. 

• Like 2

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 7 miesięcy temu...

Panowie takiego woblera mam tylko nie wiem czyj on. Na pewno swoje lata ma. Na pierwszy rzut oka zgadywałem, że to wobler MIKI, ale literka A na korpusie szybko mnie z tego pomysłu wyprowadziła. Wie ktoś może czyje to rękodzieło ?

post-65395-0-12821300-1702406333_thumb.jpg       post-65395-0-44615800-1702406343_thumb.jpg

post-65395-0-51901300-1702406354_thumb.jpg

Edytowane przez S.N.
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Poniżej "protoplaści" woblerów Siek. Są to woblery wykonane przez szwagra Marka, który udzielał Jemu rad jak wykonywać pierwsze woblery.

Dla mnie, to brakujące ogniwo w historii powstawania woblerów o znanej nazwie Siek.  Dziękuję Marku :) .

post-54908-0-87646700-1705742540_thumb.jpg   post-54908-0-07611400-1705742565_thumb.jpg

• Like 7

Sławku, piękna "zdobycz ". Ten po lewej to taki znak czasów, a żartobliwie można powiedzieć nawet - bananowa młodzież :). Spora grupa twórców szła w kierunku takiego wysklepienia grzbietu. Sam takie popełniałem :). Miały specyficzną, dość ostrą pracę. Czy sprawdzałeś z ciekawości jak się zachowuje w wodzie, a zwłaszcza w prądach ?

• Like 2

Sławku, piękna "zdobycz ". Ten po lewej to taki znak czasów, a żartobliwie można powiedzieć nawet - bananowa młodzież :). Spora grupa twórców szła w kierunku takiego wysklepienia grzbietu. Sam takie popełniałem :). Miały specyficzną, dość ostrą pracę. Czy sprawdzałeś z ciekawości jak się zachowuje w wodzie, a zwłaszcza w prądach ?

Dziękuję Wojtku. Jeszcze ich nie wodowałem, właściwie większość woblerów z kolekcji nie woduję. Ma to dla mnie mniejsze znaczenie, musiałbym zbudować szałas nad wodą tyle tego jest  ;) . Zadowalam się zdjęciem  ;)  :) .

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Wojtku, puściłem parę razy w nurcie. Widziałem bardziej iksowate prace, jest nerwowo, ale raczej pod kontrolą  ;)  :) .

• Like 1

Znamy woblery Morel team i to, że było kilku twórców, których woblery były sprzedawane pod tym szyldem. W miejscowości Bychawa tworzyli Andrzej Kułak "Wajo" oraz Rafał Bancerz. Obaj robili m.in. raczki i żaby.

Jednakże okazuje się, że w Bychawie jest jeszcze kilku twórców.

Jednym z Nich jest Piotr Kryk. 

post-54908-0-03860700-1707647506_thumb.jpg   post-54908-0-46678400-1707647518_thumb.jpg  post-54908-0-36448600-1707647539_thumb.jpg

Piotr już nie tworzy woblerów, tym bardziej cieszę się, że je posiadam. Dziękuję Piotrze.

Kolejni twórcy to duet rodzinny.

Zaczął tworzyć Andrzej Mączka, a jego pasję kontynuuje syn, Michał Mączka.

Wobler Andrzeja Mączki:

post-54908-0-09535400-1707647669_thumb.jpg

Woblery Michała Maczki:

post-54908-0-72432700-1707647702_thumb.jpg   post-54908-0-94172500-1707647717_thumb.jpg

Dziękuję za to, że jestem ich posiadaczem.

Poniżej wobki tych twórców, przy czym zdjęcia nie przeze mnie wykonane:

post-54908-0-77862000-1707647792_thumb.jpg

Jak poniżej widać, tworzone są w różnej wielkości z zachowaniem kształtu:

post-54908-0-93734000-1707647807_thumb.jpg

I nawet pojawiła się żabka w pstrągowym namaszczeniu  ;) :

post-54908-0-61045100-1707647825_thumb.jpg

Edytowane przez Banjo
  • Like 5

Widzisz miałeś chwilkę słabości i ciekawość wygrała :).  Ja nigdy nie mogłem się powstrzymać przed testami. Często się okazywało, że te w których nie pokładałem nadziei robiły furorę.

Wojtku, zrobiłem to dla Ciebie  ;)  :) . Mam tak dużo woblerów, że nie starczyło by czasu, aby je wszystkie przetestować. Nie zawsze jestem ciekaw jak pracują, bo i tak bym nie spamiętał pracy każdego z nich. Oczywiście mowa o tych, które zbieram. Jest też masa woblerów do codziennego użytku i też nie znam pracy wszystkich z nich  ;) .

I czasami tak bywa, że na jednym wypadzie wobek nie sprawdza się, idzie w odstawkę. Ale to nie zawsze wynika, że jest kiepski, po prostu na danym odcinku nie było pstrąga. Zwykle dostaje taki wobek drugą szansę, a nawet trzecią  ;) .

• Like 4

• 1 rok później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...