Skocz do zawartości

Najstarsze woblery w POLSCE

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Przez Ciebie część kolekcjonerów pewnie z zażenowaniem spojrzała na swoje zbiory ;) Niesamowita kolekcja! Dzięki za pochwalenie się zdjęciami!

Kamilu, co tutaj dużo gadać. Krzysiek uwziął się na bobry i tyle  ;)  :lol: . Piękna kolekcja w dobrych rękach :) . Gratuluję :) .

Myślę, że Krzysiek nie pokazał jeszcze wszystkich Bobrów  ;) .

• Like 1

Na pewno nie. Niejeden leży jeszcze w pudełkach. I łowi lub ... sobie leży. W tym jeden bezsterowiec u mojego kumpla. :) Duży (chyba ok 10cm), "tłusty", na grube pstrągi. Łowiony bez finezji, cienkich żyłek czy delikatnych zestawów. Młynek Daiwa Tornament SS1600, plecionka, kija Zebco Rhino DF 2.4m do 40g (chyyyba, pisze z pamięci).

A wszystko to powstało gdy w wodach były ryby a w sklepach niewiele. To był powód żeby takie cacka tworzyć. Teraz niestety raczej odwrotnie, ani ryb ani ... powodu. :(

• Like 1

Dziękuję wszystkim za miłe słowa :rolleyes: Mam tą przyjemność mieszkać w regionie w którym Śp. Romuald Stanke mieszkał, tworzył i rozprowadzał swoje woblery po okolicznych sklepach.W dużej mierze, dzięki uprzejmości starszych wędkarzy z całej okolicy udało się zebrać te wszystkie przynęty i stworzyć ciekawą kolekcję przedstawiającą jak wszechstronny w swojej twórczości był Śp. Romuald Stanke. Na postawie tych wszystkich przynęt możemy zobaczyć jak na przestrzeni lat zmieniały się kształty korpusów, sterów oraz kolorystyka. Jedno pozostało bez zmian...materiał z którego były strugane wszystkie woblery :wub:

• Like 4

Na pewno nie. Niejeden leży jeszcze w pudełkach. I łowi lub ... sobie leży. W tym jeden bezsterowiec u mojego kumpla. :) Duży (chyba ok 10cm), "tłusty", na grube pstrągi. Łowiony bez finezji, cienkich żyłek czy delikatnych zestawów. Młynek Daiwa Tornament SS1600, plecionka, kija Zebco Rhino DF 2.4m do 40g (chyyyba, pisze z pamięci).

A wszystko to powstało gdy w wodach były ryby a w sklepach niewiele. To był powód żeby takie cacka tworzyć. Teraz niestety raczej odwrotnie, ani ryb ani ... powodu. :(

Masz na myśli tego wobka?

post-46664-0-85414400-1676640391_thumb.jpg