admin Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Henryka Gębskiego, a historia jego przygody oraz produkcji woblerów wraz ze zdjęciami leży dawno u Remka. Cześć, przypomnij mi proszę co podesłałeś bo zupełnie nie wiem o czym mówisz. Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Kontaku z p. Januszem Czulakiem nie mogę obiecać, ale spróbuje. Natomiast z p. Zbyszkiem Prałatem kontakt mam stały, bo i nie wyobraźam sobie pstrągów bez krakusków, i tu podpytam czy by coś nie napisał o początkach. Skądinąd wiem że wrócą duże krakuski w gabarytach sandaczowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Proszę nie zapominać o woblerach KSK. p Kazia Satory z Krakowa.Ostatnie zdjęcie to pozyskane w drodze zamiany wobki nad brzegami Parsęty we wczesnych latach 90.( 91-92) Edytowane 14 Lutego 2016 przez Rajfel 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 I dołożę jeszcze chyba również nie produkowane woblery :FORTEL 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Bardzo ciekawa inicjatywa, bowiem książka to coś z zupełnie innej ligi. Życie nauczyło mnie by nie ulegać chwilowym ekscytacjom, nie zapalać się zbyt ochoczo, ale... chętnie napiszę 3-4 strony i prześlę kilka zdjęć, tym bardziej, że znalazłem najstarszy chyba z moich woblerków opisany literami KOR Myślę, że potencjalni autorzy chętnie przyjmą konkretne "zadanie" pt. 3-4 strony i 3-4 fotografie, tekst i forma ujęte oczywiście w ramy wytyczone przez Staszka Ciosa.Oby zapał nie wygasł, bo określenie "daliśmy Panowie d..y" pasowałoby jak ulał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Krótko o stanie prac.Otrzymałem dwie deklarację napisania tekstu (PP, TM) i jeden krótki tekst, wymagający jeszcze znacznego dopracowania (MJ).śliczne są te wszystkie zdjęcia woblerów, ale ich wartość jest niewielka (by nie użyć mocniejszych słów, żeby nikogo nie zniechęcić) bez odpowiedniego opisu i historii. Rozumiem, że chętni do udziału w przedsięwzięciu ciągle ostrzą ołówki, ale są jeszcze na łowisku uganiając się za pstrągami. Ja i tak pracuję nad kilkoma książkami i dużymi tekstami obecnie (m.in. ryby i rybołówstwo na Sanie w dawnych czasach, jesiotr w Warcie w XIX w., dzieje chowu i hodowli pstrągów w Polsce do początku XX w., dzieje narzędzi haczykowych w Polsce do początku XX w.) więc dla mnie nie ma większego znaczenia, czy materiał dostanę teraz, czy pod koniec roku, bo nie nudzę się. SC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Może ktoś rozpozna. Cy to Gembala? Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez BOB1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zastanawia mnie 2 oczko na dole...czyżby na dopałkę ?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Wiele wskazuje, że to jest stara gembala. Drugie oczko dorobione już przez innego autora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zastanawia mnie 2 oczko na dole...czyżby na dopałkę ??Kolega Andrzej, który mi podarował ten wobler ( i inne prezenty. Zapraszam do 'Mojej szafy") twierdzi, że tooczko jest autorskie i służy własnie do podczepiania dociazenia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Kolega Andrzej, który mi podarował ten wobler ( i inne prezenty. Zapraszam do 'Mojej szafy") twierdzi, że tooczko jest autorskie i służy własnie do podczepiania dociazeniaNa to wygląda, ale po drucie wygląda, że zostało zrobione w innym czasie (później) i być może przez kogoś innego niż Śp. H. Gębski. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej1 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Ja ten wobler dostałem ok. 1989 roku - był już z tym oczkiem - nie wiem przez ile rąk przeszedł ale wydał mi się na tyle oryginalny, że......nie łowiłem na niego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Może ktoś rozpozna. Cy to Gembala? Tomek Orlikowski z Bydgoszczy.Ster z szybki od kasku.Po podgrzaniu zapalniczką można było ster podginać.Choć może Henryk Gębski też tak robił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Tomek Orlikowski z Bydgoszczy.Ster z szybki od kasku.Po podgrzaniu zapalniczką można było ster podginać.Choć może Henryk Gębski też tak robił.Uuuu, panie wyższa szkola jazdy...Ciekawe ile musiał wobków opchnąć żeby mu się taki kask zwrócił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Kiedyś nie robiło się woblerów by nimi handlować.Niejednokrotnie powinny kosztować kilkakrotnie więcej niż teraz.Dobrych woblerów prawie nie można było kupić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Kiedyś nie robiło się woblerów by nimi handlować.Niejednokrotnie powinny kosztować kilkakrotnie więcej niż teraz.Dobrych woblerów prawie nie można było kupić. Niektóre tak dzisiaj kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Cisza tutaj jak makiem zasiał. Udało mi się dotrzeć do woblerów Wiktora Błażejczyka z Kutna. Dostałem je tylko do sfotografowania. Obydwa woblery były wykonane około 1992 roku. Charakterystyczna okleina z papierku z paczek papierosów oraz czerwona kreseczka przy sterze, niby pyszczek. Posiadacz tych przynęt otrzymał je od Wiktora nad Brdą, podczas zawodów pstrągowych. Miał jeszcze wyrób z Lędczyka, który również dostał w prezencie tym razem od mistrza Gębskiego. Bardzo fajna kolorystyka, tego małego killerka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Te już są pewnie pełnoletnie :-) ale i tak młodziki. Już piankowce malowane szprajami.Okres strugania z lipy też mam za sobą. Lipę przywoziliśmy z Lędyczka.Wiedzą gdzie i jak dzielił się Henryk Gębski :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Nikt tu nie wsponial o doskonałych woblerach Darka Mleczki Jeśli znajdę dziś czes wrzuce kilka fotek z opisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 (edytowane) Przy tych niektórych dinozaurach Darek Mleczko to młodzieniaszek Edytowane 2 Listopada 2016 przez Franc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Tak wiec chciałbym przypomneć o wspaniałej serii zuczków kleniowych Darka Mleczki .Nie jeden kolega tu z forum jaki z poza niego przekonał się o ich skuteczności .Darek wszystkie swoje żuki wykonywał z największą starannością, mimo iż różniły się miedzy sobą malowaniem a czasem też i wielkością wszystkie z nich były tak samo łowne.Na szczególne uznanie zasługuje model o nazwie ,,żółtobrzeżek " .Jestem tym szczęściarzem który posiada kilkanaście żuków Darka a w tym prawdziwy unikat ,pierwowzór żuka żółtobrzeżka oczywiście Darek wykonywał wiele innych wspaniałych wobków w tym według mnie najlepsze do dziś boleniówki 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Tak bardzo , ale to bardzo zadki wobler . W macie jeden z pierwszych żuków .Te późniejsze były piękne kolorowe . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Musze przekopać swoje stare graty spinningowe. Pierwsze woblerki robiłem chyba gdzieś w okolicach '85... Głównie na pstrągi i trocie. Jeden z podarowanych Markowi Szymańskiemu jest na fotce w WŚ przy okazji artykułu o sumach...Malowane ręcznie albo oklejane folią z papierosów... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 tak tu puziniejsze żuki Darka kilka z mojej kolekcji 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Fajna ta Twoja kolekcja żuczków Piotrku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi