Skocz do zawartości

Puchówka z membraną ?

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

@lopez77m koszulki puchowe na dzien dobry 1 różnica:
Waga:
Pajaksport

330g rozm. L

Cumulus:
ta sama waga przy rozmiarze M. 

Ostatnio na ispo cos tam podsluchalem odnosnie oszukiwania na cuin bo nie jestes w stanie tego zweryfikowac jako zwykly kowalski, nie chodzilo o cumulusa naturalnie tylko o jakies branzowe tricki. Ale jak juz w/w jutro info. 

W alpinizmie chodzi glownie o wage i ja sie nad tym koncetruje także, każdy gram istotny (nie mowie o wędkarstwie - ale tutaj też to jest istotne, jak mam caly dzien chodzic - a o ski alpinizmie ktory jest moja glowną pasją). A jutro postaram ci sie odpisac na twoje pytania konkretnie i jak wspomnialem bedzie to glos czlowieka ktory w swiecie europejskiego puchu jest uwazany z jednego z guru w temacie fabrykatów i puchu. Ok? :)

Co do przyczyn rekomendowania Małacha i Pajaka chyba wyraziłem się wystarczająco jasno :D

Edytowane przez kpt.przygoda

@kpt.przygoda

Ja też dostanę rabat w razie bym zamarzył o Pajączurze? :)

EDYTA:

Tak patrzę na tego Phantoma i nie jest zły, ale na zdjęciach wygląda jak wór wołu ;) Nie wiem, ale wole chyba bardziej techniczne i dopasowane kroje. Muszę poszperać w sieci... 

Edytowane przez count_martin3z

Po prostu, zdziwiła mnie Twoje wywyższanie Pajaka nad  Cumulusem :rolleyes: 

Uważam że Cumulus Yeti ma lepszy puch, poprzez co lepszą termikę i ma bardziej wytrzymały materiał.

Jak jest inaczej to wyprowadź mnie z błędu .

Otrzymasz na to pytanie odpwiedz w osobnym wątku. Będzie to konsultowane z Wojciechem Kłapcią (sprawdz kto to :)) poza tym, że jest to pracownik pjk). Myslę, że on odpowie jasno na temat i wrzuci swoje 3 grosze na temat cubic inches yeti i cumulusa. 

A co do pajaka - dlaczego ich rekomenduje? Czytales powysze moje posty? Testuje ich sprzet i wspolracuje z nimi. To chyba nie ma lepszej rekomendacji ... :) Do tego wszyscy ktorzy chcieli pajaka otrzymali ode mnie na priva 25% w dół od ceny na półce - jest ktos konkurencyjny z ta ceną? :)

serio? 200 zł to żadna rewelacja ... zazdroszcze Ci twojego komfortu psychicznego związanego z zasobami finansoymi :D

-czekam z niecierpliwością :) 

-dziwne by było gdybyś rekomendował coś innego.( kolega współpracujący z Nikonem, poleca też tylko aparaty Nikona ;) ) bez szydery

-wręcz przeciwnie 200zł to kupa kasy dlatego wolę wydać raz a dobrze .

@lopez77m koszulki puchowe na dzien dobry 1 różnica:
Waga:
Pajaksport

330g rozm. L

Cumulus:
ta sama waga przy rozmiarze M. 

Ostatnio na ispo cos tam podsluchalem odnosnie oszukiwania na cuin bo nie jestes w stanie tego zweryfikowac jako zwykly kowalski, nie chodzilo o cumulusa naturalnie tylko o jakies branzowe tricki. Ale jak juz w/w jutro info. 

W alpinizmie chodzi glownie o wage i ja sie nad tym koncetruje także, każdy gram istotny (nie mowie o wędkarstwie - ale tutaj też to jest istotne, jak mam caly dzien chodzic - a o ski alpinizmie ktory jest moja glowną pasją). A jutro postaram ci sie odpisac na twoje pytania konkretnie i jak wspomnialem bedzie to glos czlowieka ktory w swiecie europejskiego puchu jest uwazany z jednego z guru w temacie fabrykatów i puchu. Ok? :)

Co do przyczyn rekomendowania Małacha i Pajaka chyba wyraziłem się wystarczająco jasno :D

puch 850 cuin vs 750 cuin

-Pajak masa puchu 110g ? rozmiar L , waga 330 +750 TORAY AIRTASTIC PA 100% DWR

-Cumulus Masa puchu 115grozmiar M , waga 330 Tkanina zewnętrzna: Pertex Endurance, puch gęsi, 850 cuin

-Yeti wave 860 cui. M 385g Waga puhu 115 -120g matmateriał Mitsubishi

-Małachowski Climber 2 Wypełnienie - 160g; Polski puch FP 750 cuin, 90/10 Pertex Quantum Waga - 520g rozmiar M

I co z tego wynika ? :unsure:

Pozdrawiam

• Like 1

Przyjacielu, zastrzeliles mnie tymi pytaniami wczoraj :D i stawiam sobie to jako punkt honoru aby Ci udzielić odpowiedzi hahaha -
ale Sasq :) (Wojtek K) jeszcze nie odpisal, pewnie szykują się mocno do outdoor ISPO, ale zaraz jak dostane info zwrotne wrzuce tutaj cyctat :D

Co do reko - pisalem juz wczesniej, ze mialem cumulusa w rekach i mnie nie przekonal ale to bylo 2 -3 lata temu także troche dalem dupy hahah :D z tą oceną na dzień dzisiejszy bo widac sie może zmienilo - chociaz nie wiem jak z tym materialem obecnie bo nie widzialem, pamietam ze tamten wygladal tak troche jak materialy ripstop z widoczną strukturą siatki (czaisz o czym mowie? trochę słabo to wygląda w produkcie premium a za taki uznaje coś co kosztuje aż tyle na półce), a pajak, małach, yeti mają gładką strukturę fabrykatu co znacznie poprawia walory wizerunkowe. Jestem z Gliwic, więc Pajak czy Małach jest dla mnie pod nosem, stąd też ta zażyłość między innymi, no ale też chodzę w tych ciuchach (softshelle i puchy) a że jestem skiturowcem i w ogole b. aktywnym outdorowo czlowiekiem to jako hard user po prostu polecam produkt bo nigdy mnie nie zawiódł w porównaniu do kilka stron wcześniej wspomnianego mammuta. 

Kiedys zainteresowal mnie cumulus bo tarfilem na niego w grupie outdoorowej (nie pamietam co to za forum) gdzie robiono grupowe zamowienie z haftem forum na klacie i cena byla b. atrakcyjna ale po zobaczeniu tej siatki odpuscilem - mialem juz wtedy pajaka - stąd też porównanie (w cumulusie bardzo nadal podoba mi sie kaptur i wysoka garda).

Np. ja tam jako rekomendujący jestem tak naprawde nikim, zwyklym szaraczkiem, uzytkownikiem. Niech rekomendacją dla pajaka będzie ANDRZEJ BARGIEL, TOMEK MACKIEWICZ, Małacha niech będzie wielu światowych alpinistów lub np. bardzo młody :/ świętej pamięci OLO OSTROWSKI, który ubieglego roku zginął zasypany lawiną w szczelinie pod Karakorum - no to są ludzie, którzy zimą zdobywają osmiotysieczniki i zrezygnowali ze sponsoringu zagranicznych brandow na rzecz polskich ciuchów puchowych (i z tego co wiem, to nie jest to sponsoring finasowy, wiec nie $ byla motywacją do zmiany marki). Np. chodzę w pajaku a nie mam małacha ale znam te produkty i często macam - dla mnie są bomba i mają nawet ciekawszy krój niz pajak (subiektywna opinia) - caly czas mowimy tylko i wylacznie o koszulkach puchowych. 

Dla mnie np. za pajakiem przemawia takze to, ze jedyny (zastrzel mnie ale na 99.9% jestem tego pewien po weryfikacji tych info na ubieglorocznych targach OUTDOOR  w Monachium i Friedriechschafen) z w/w producentow wykonuje testy EUROPEAN NORM (numer jakis tam kij wie) w instytucie w Brnie (najblizszy nam instytut tego typu - wyglada to tak, ze pakuja manekina w spiwor, podpianaja milion aparatury, testuja w lodówkach etc, potem testują na babce :), którą spotkałem w ubieglym roku zreszta w Monachium na ISPO i smialismy sie do rozpuku jak opowiadala :) o tym ile i jak musi cierpieć zapeklowana w spiwory w chłodniach hehe). 

Żaden z powyższych producentów tego nie robi, każdy podaje sobie jakieś tam normy wg swojego doswiadczenia (bo alpinista powidzial, że np. spał w śpiworze przy -38 i czół komfort cieplny) nie są to normy potwierdzone żadnym certyfikatem. W tym przypadku akurat mowa o śpiworach - i tak np. Radical H16 od pajaka jest najciepleszym spiworem na swiecie w kat. do 1,5 kg dane wg certyfikatu normy EU instytut BRNO, uwielbiam jego widok po dekompresji :D sięga mi prawie do kolana, taki ma loft puch pajaka tam zastosowany cuin 750 - potwierdzone - nie 850 na papierze - nie zweryfikujesz tego tak naprawdę czy to jest 850. czy 750 (wyzej pisalem - slyszalem jak pracownicy coś tam mowili miedzy soba, ze cyfry fajnie graja na klientach a oni i tak przeciez nie zweryfikuja czy to 750 czy 850). 

A teraz lecę się leczyć, bo dziś k*rwa zaliczyłem wjazd pod lód ... na szczęście cała powierzchnia trzasnęła z 10 metrów od brzegu i mialem taką nadświetlną zadupczając w kierunku stałego lądu, że tylko widzialem jak moje nogi tracą grunt a ja pruję powietrze hahaha :) (gdyby było ciepło to nawet byłoby to śmieszne) niestety mój partner zamiast biec gdzie indziej wjechał przede mnie :D i on zdążył suchą nogą a ja wpadłem już w punkt który on całkiem załamał - wpadłem do połowy klaty praktycznie pół metra od brzegu haha, na szczęście moj przyjaciel był tak kumaty, że szybko mnie wyholował z lądu na wierzch. 
No i taka przygoda kapitana przygody hahah na dzis i ciesze sie, ze nie bylem w cieplych dresach ktore przyjęłyb wodę jak kormoran rybę :D tylko w pajakowych tarantulach i wierzchnim szronie, po których scieklo jak po kaczce (i prawdę mówiąc nawet nie zamoczył mi się puszek, który miałem pod szronem - pewnie dzięki zapiętemu pasowi śniegowemu i wracałem mimo to w miarę suchy, choc w butach chlipało :/ pomimo wykręcania hahaha (jak sobie to wspominam ... to juz teraz wiem na bank, że bezpieczny lód to tylko w gumie). 

foto mojego przerębla - dobrze, że tak daleko dobiegłem haha:
https://plus.google.com/+chdnisxa/posts/faVBKzE1YQm

• Like 1

Jak to :P o rabatach pisalem powyzej :), ci co chcieli otrzymali :) a resztę wyjasniłem w prywatnych wiadomościach, nie jest jednak tajemnicą, zajmuję się marketinkiem konsumenckim a obecnie (przez 10 lat robilem to dla Marlboro) dzialam (wczesniej prywatnie teraz zawodowo) w branzy outdoor i kreuję/koordynuję od czasu do czasu eventy czy kampanie wizerunkowe dla niektorych marek m.in. dla pjk stad tez kody. Mialem kody w 2015 no i zaintersowanych obdarzylem. To ze tamte kody byly na 2015 nie znaczy, ze nie podzialamy tutaj w 2016 z rabatami na produkty :)
Prosze o cierpliwosc. Pewnie pojawia sie jak juz wroce z ISPO outdoor Munśen :) po 25.01. :)

Przyjacielu, zastrzeliles mnie tymi pytaniami wczoraj :D i stawiam sobie to jako punkt honoru aby Ci udzielić odpowiedzi hahaha -

ale Sasq :) (Wojtek K) jeszcze nie odpisal, pewnie szykują się mocno do outdoor ISPO, ale zaraz jak dostane info zwrotne wrzuce tutaj cyctat :D

Co do reko - pisalem juz wczesniej, ze mialem cumulusa w rekach i mnie nie przekonal ale to bylo 2 -3 lata temu także troche dalem dupy hahah :D z tą oceną na dzień dzisiejszy bo widac sie może zmienilo - chociaz nie wiem jak z tym materialem obecnie bo nie widzialem, pamietam ze tamten wygladal tak troche jak materialy ripstop z widoczną strukturą siatki (czaisz o czym mowie? trochę słabo to wygląda w produkcie premium a za taki uznaje coś co kosztuje aż tyle na półce), a pajak, małach, yeti mają gładką strukturę fabrykatu co znacznie poprawia walory wizerunkowe. Jestem z Gliwic, więc Pajak czy Małach jest dla mnie pod nosem, stąd też ta zażyłość między innymi, no ale też chodzę w tych ciuchach (softshelle i puchy) a że jestem skiturowcem i w ogole b. aktywnym outdorowo czlowiekiem to jako hard user po prostu polecam produkt bo nigdy mnie nie zawiódł w porównaniu do kilka stron wcześniej wspomnianego mammuta. 

Kiedys zainteresowal mnie cumulus bo tarfilem na niego w grupie outdoorowej (nie pamietam co to za forum) gdzie robiono grupowe zamowienie z haftem forum na klacie i cena byla b. atrakcyjna ale po zobaczeniu tej siatki odpuscilem - mialem juz wtedy pajaka - stąd też porównanie (w cumulusie bardzo nadal podoba mi sie kaptur i wysoka garda).

Np. ja tam jako rekomendujący jestem tak naprawde nikim, zwyklym szaraczkiem, uzytkownikiem. Niech rekomendacją dla pajaka będzie ANDRZEJ BARGIEL, TOMEK MACKIEWICZ, Małacha niech będzie wielu światowych alpinistów lub np. bardzo młody :/ świętej pamięci OLO OSTROWSKI, który ubieglego roku zginął zasypany lawiną w szczelinie pod Karakorum - no to są ludzie, którzy zimą zdobywają osmiotysieczniki i zrezygnowali ze sponsoringu zagranicznych brandow na rzecz polskich ciuchów puchowych (i z tego co wiem, to nie jest to sponsoring finasowy, wiec nie $ byla motywacją do zmiany marki). Np. chodzę w pajaku a nie mam małacha ale znam te produkty i często macam - dla mnie są bomba i mają nawet ciekawszy krój niz pajak (subiektywna opinia) - caly czas mowimy tylko i wylacznie o koszulkach puchowych. 

Dla mnie np. za pajakiem przemawia takze to, ze jedyny (zastrzel mnie ale na 99.9% jestem tego pewien po weryfikacji tych info na ubieglorocznych targach OUTDOOR  w Monachium i Friedriechschafen) z w/w producentow wykonuje testy EUROPEAN NORM (numer jakis tam kij wie) w instytucie w Brnie (najblizszy nam instytut tego typu - wyglada to tak, ze pakuja manekina w spiwor, podpianaja milion aparatury, testuja w lodówkach etc, potem testują na babce :), którą spotkałem w ubieglym roku zreszta w Monachium na ISPO i smialismy sie do rozpuku jak opowiadala :) o tym ile i jak musi cierpieć zapeklowana w spiwory w chłodniach hehe). 

Żaden z powyższych producentów tego nie robi, każdy podaje sobie jakieś tam normy wg swojego doswiadczenia (bo alpinista powidzial, że np. spał w śpiworze przy -38 i czół komfort cieplny) nie są to normy potwierdzone żadnym certyfikatem. W tym przypadku akurat mowa o śpiworach - i tak np. Radical H16 od pajaka jest najciepleszym spiworem na swiecie w kat. do 1,5 kg dane wg certyfikatu normy EU instytut BRNO, uwielbiam jego widok po dekompresji :D sięga mi prawie do kolana, taki ma loft puch pajaka tam zastosowany cuin 750 - potwierdzone - nie 850 na papierze - nie zweryfikujesz tego tak naprawdę czy to jest 850. czy 750 (wyzej pisalem - slyszalem jak pracownicy coś tam mowili miedzy soba, ze cyfry fajnie graja na klientach a oni i tak przeciez nie zweryfikuja czy to 750 czy 850). 

A teraz lecę się leczyć, bo dziś k*rwa zaliczyłem wjazd pod lód ... na szczęście cała powierzchnia trzasnęła z 10 metrów od brzegu i mialem taką nadświetlną zadupczając w kierunku stałego lądu, że tylko widzialem jak moje nogi tracą grunt a ja pruję powietrze hahaha :) (gdyby było ciepło to nawet byłoby to śmieszne) niestety mój partner zamiast biec gdzie indziej wjechał przede mnie :D i on zdążył suchą nogą a ja wpadłem już w punkt który on całkiem załamał - wpadłem do połowy klaty praktycznie pół metra od brzegu haha, na szczęście moj przyjaciel był tak kumaty, że szybko mnie wyholował z lądu na wierzch. 

No i taka przygoda kapitana przygody hahah na dzis i ciesze sie, ze nie bylem w cieplych dresach ktore przyjęłyb wodę jak kormoran rybę :D tylko w pajakowych tarantulach i wierzchnim szronie, po których scieklo jak po kaczce (i prawdę mówiąc nawet nie zamoczył mi się puszek, który miałem pod szronem - pewnie dzięki zapiętemu pasowi śniegowemu i wracałem mimo to w miarę suchy, choc w butach chlipało :/ pomimo wykręcania hahaha (jak sobie to wspominam ... to juz teraz wiem na bank, że bezpieczny lód to tylko w gumie). 

foto mojego przerębla - dobrze, że tak daleko dobiegłem haha:

https://plus.google.com/+chdnisxa/posts/faVBKzE1YQm

Dyrdymały piszesz  :unsure: 

Myślałem że coś przydatnego napiszesz a Ty uprawiasz Marketing i to delikatnie mówiąc na bardzo niskim poziomie .......... :(

Bez odbioru

Dyrdymały piszesz  :unsure:

Myślałem że coś przydatnego napiszesz a Ty uprawiasz Marketing i to delikatnie mówiąc na bardzo niskim poziomie .......... :(

Bez odbioru

Ja chętnie uczę się czegoś nowego, nawet jesli ktos mnie tutaj bez przyczyny miesza z błotem:

"dyrdymały piszesz" - napisz Ty coś mądrego, jak na chwilę obecną tego nie dokonałeś :/ 

Co do marketingu - nie robię tu nic nadzwyczajnego poza dzieleniem się z Wami moją wiedzą i promowaniem produktów których używam lub miałem z nimi styczność.

Od samego początku nie ukrywam, ze promuję wyróżnione przeze mnie marki (najwyraźniej nie czytasz tematu od początku). 

FYI piszę o tych markach tutaj za free, nikt mnie o to nie prosil, nikt mi za to ręki nie poda - musisz zrozumieć, że po prostu czuję się brand ambassadroem pewnych marek sam od siebie (brand ambassador - marzenie wielu marek). Nie widzę w tym nic nagannego ani nie widzę tutaj żadnych dyrdymałów (co do mojego outfitu wedkarskiego - uzywam tego samego co w górach - jest to pajaksport po prostu). 

Nie wiem do czego pijesz więc się określ. Ty naturalnie używaj tego co Ci pasuje najbardziej. Dosyć agresywnie reagujesz. 

I jeszcze jedno:

Piszesz:

"Uważam że Cumulus Yeti ma lepszy puch, poprzez co lepszą termikę i ma bardziej wytrzymały materiał.

Jak jest inaczej to wyprowadź mnie z błędu ."

Być może nie powinienem sobie zawracać Tobą głowy i odpisać Ci np.: kup sobie każdą z tych kurtek, wydaj na każdą z nich średnio 700-800 zł i sam się wyprowadź z błędu. 

Nawiązując do w/w cytatu czy Twoje uwagi oparte są na wiedzy użytkowej czy tylko tej ze strony www? Chodzi mi o to, czy w ogóle kiedykolwiek miałeś w/w produkty w rekach i ich używałeś w terenie oraz możesz porównać jeden z drugim? Jaki był twój rynkowy research jak daleko zaszedłeś w porównaniach? IMO skoro pytasz, to nie miałeś w rękach nigdy.

A teraz pozwól, że wrzucę Ci tu cytat z mojej krótkiej konwersacji z ekspertem w branży, redaktorem niezależnym outdoor magazyn, wykładowcą Polish Outdoor Group:

większość pertexu robi toray Emotikon grin

co do puchu mieszanka gęsio kacza nijak się ma do gęsi

co innego rozprężności ale one to nie wszystko, a jak u nich z EN 13537?

różnice między pertexem na np airtastic, fabrykatami mitsubishi?

musisz mieć kart technologiczne obu tkanin by je porównać

troszkę jakbyś pytał co lepsze skoda czy seat (bez patrzenia na modele). Porównanie jest o tyle trafne że sporą część pertexu produkuje Toray. w dodatku część tkanin Toraya i pertexu jest identyczna Emotikon grin

To Ty mi teraz odpowiedz:

skoro twierdzisz, że termika i tkanina lepsze to jak to jest z tym puchem (mieszkanka kaczo gęsia) i normą EN 13537?

CUMULUS I YETI pochwalą się nimi?  

Porównałeś karty technologiczne tkanin, że piszesz o ich wyższości technologicznej?

Piszesz, że lepsze to pewnie porównałeś. Zatem po prostu podziel się z nami tą wiedzą, tak? A nie krytykuj mnie, bo ja ze swojej strony staram się być dosyć klarowny w wypowiedziach i nie ściemniam, że nic nie mam wspólnego z daną marką a wręcz jawnie piszę o moich sympatiach, przecież nie będę rekomendować czegoś czego nie używałem, nie miałem w rękach nie mogłem "organoleptycznie" porównać.

Dziś ja chętnie dowiem się czegoś od Ciebie, bo mam wrażenie, że ja coś przynajmniej zrobiłem aby udzielić Tobie odpowiedzi w przeciwieństwie do Ciebie, ty jedynie wylałeś żółć.

PS. Pisałem wcześniej o EN ale nie znałem symbolu teraz masz: EN 13537 - klik klik.