Skocz do zawartości

Puchówka z membraną ?

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

chyba nie do końca tak jest, idąc tym tokiem najlepiej było by się zaopatrywać pod Gubałówką ;),

a tak serio, to pisałem, że przeleciałem sporo bielizny, od kontraktowych bawełniaków po Merino i skoro syntetyki dają podobną, a nawet lepszą termikę, to po co ? - są trwalsze, łatwiejsze w utrzymaniu i konserwacji

w bawełnie wystarczy przejść kilkaset metrów od auta do samochodu po wiślanych krzakach i jesteś ugotowany na całe ryby, albo trzeba się cały rozpinać , aby odparować = przeziębienie, a potem od razu prać, bo zaśmierdnie

Kupowałem znajomemu Primaloft US army. Zestaw spodnie + kurtka. Koszt wychodził właśnie około 1000 PLN, ale to softshell. Musisz dokupić do tego jeszcze membranę, inaczej będzie sie zaciągało przy przemieszczaniu np. przez krzaki. Jako alternatywę masz brytyjskie Softie + MVP (komplet kurtka + spodnie z obu). Powinno się dać zmieścić w 500-600 PLN. Ten towar też jest koszerny, więc można brać śmiało.

nad górą można by pomyśleć, ale kroju spodni wojskowych nie toleruję niestety

choć jak teraz patrzę , to te kurtki US są luźne w kroju, jakoś nie mogę sobie wyobrazić naciągnięcia kurtki Gore na taki lekki woreczek Primaloft ;)

myślę, że już wybrałem, najpierw wypróbuję ten gruby polar + gore, jak się nie sprawdzi, to będę szukał kurtki ze zintegrowanym ociepleniem

kupowanie takich rzeczy w PL, to jakaś masakra, a obecny kurs zł hamuje zapędy zagraniczne

Edytowane przez bazyloss

Produkt który szukasz istnieje. Simms Bulkley Jacket

W obecnej chwili jest wymiana modeli po face liftingu i poprzedni model jest przeceniony.

http://www.ebay.com/itm/Simms-BULKLEY-Jacket-Black-NEW-Size-Large-Closeout-/221802363719?hash=item33a4737b47:g:L5UAAOSwl8NVfcow

Uzywam od dwóch sezonów i daje kurtce pełna rekomendacje.

Wbrew pozorom naciąga się gładko, bo i jedno i drugie jest śliskie. Co do kroju się nie wypowiem - preferencje indywidualne. Niestety naprawdę porządnego ocieplenia w wersji zintegrowanej nie dostaniesz. To co ci podesłałem, to są ciuchy które  najczęściej stosowane jako wartownicze - do długiego stania na zimnie. Polar + gore jest w miarę tanie i OK, ale pod warunkiem, że temperatura nie spadnie zbyt mocno. Jeżeli na łódkę, to może być przysłabe.

Jest jeszcze jedna kurtka ale to model z zeszłego roku trzeba by poszukać w necie.

Tez uzywam ja drugi sezon ale ta zakładam jak jest dobrze poniżej zera. Jest bardzo ciepła. Kupilem ja w stacjonarnym sklepie. W necie widać ze maja już tylko rozmiar S http://pl.sportsdirect.com/karrimor-avalanche-jacket-mens-443523?colcode=44352303

Oczywiście wypełnienie primaloft.

Edytowane przez Wiktor

dzięki Panowie, jak się nie sprawdzi pierwszy koncept, to będę myślał dalej, ja niestety jestem Pański Piesek : czarna kurtka czy spodnie - odpada (spora część fajnych kurtek), luźny krok w spodniach (army) - odpada, garda zintegrowana z kapturem (spora część specjalistycznych kurtek) - odpada, itd ... :) :)

na razie już Was nie męczę ;) - temat, można na chwilę zawiesić

Na codzień chodzę w Incredilite od Cumulusa. Na ryby jak najbardziej też. Jak pada biorę membranę. Nie marznę, wręcz przeciwnie. Po co kombinować z grubym i ciężkim polarem, albo drogim i nie tak ciepłym primaloftem? Primaloft też mam, rzadko zakładam, bo po to jest lekka puchówka. Na temp poniżej -5 'C mam puch od Małachowskiego dokładnie Tourist, ale to już ekstremalne docieplenie. Kamil, nie ma co kombinować. Sam stałem dwa lata temu przed takim samym dylematem. Puch załatwił sprawę.

Czyli działa ? :) Jak przyjdzie polar, to zobaczymy, nigdy nie miałem 300, jeśli będzie znaczący dyskomfort (waga), to pomyślę dalej, ale z puchową "wkładką", to już chyba musiałbym pojeździć po sklepach stacjonarnych i pasować do kurtki shell, co by optymalnie dobrać i nie kompresować puchu ?

No działa jak trzeba. Nie wyobrażam sobie teraz zakładać polar i to jeszcze jakiś pewnie Classic 300 kupiłeś. Nie dość, że waga mega duża, to żaden z niego grzejnik. Jeśli już chciałeś wchodzić w taki archaizm to trzeba było się zastanowić nad jakimś power stretchem. Lżejszy, cieplejszy i bardziej przylegający do ciała. Prócz tego, w samym polarze bez nieprzewiewnego top layer'a nie wytrzymasz. Przeszywa go nawet lekka bryza, czyli znów musisz coś dokupić. Tym sposobem robi Ci się niepotrzebnie 1000 warstw i zastanawianie jak je skonfigurować aby było optymalnie i komfortowo. Jak jest zimno, to zakładam bawełnianą koszulkę, byle jaką bluzę i Incedilite. Jeszcze nie zmarzłem, a tkanina jest dosłownie jak softshell. Nie pamiętam z czego zrobiona, ale wiatr typu 60 km/h go nie przewiewa. Często przy 3-5 'C muszę się delikatnie rozpiąć. 

W ciągu 5 ostatnich lat testowałem wszystkie kombinacje: polar, primaloft, membrany itp. Uwierz mi, lekka kurtka puchowa to jest to i używam nie tylko na rybach, ale chodzę w niej na co dzień, bo jest tak ciepła i niewiarygodnie lekka. Sprawdź w jakimś sklepie, nie uwierzysz :) 

Membranę kup sobie najtańszą z możliwych, choćby nawet w decathlonie (ona ma tylko chronić od deszczu). Będziesz i tak jej używał sporadycznie, a nie lansował po mieście, dlatego niepotrzebne Ci logo Arcteryx'a :) Zainwestuj w dobry, lekki puch i zobaczysz co to znaczy komfort termiczny. 

przerobiłem sporo bielizny, w tym merino, ale w zeszłym roku kupiłem to

http://attiq.net/najcieplejsza-bielizna-tecnostretch-1-428.html

i jestem zadowolony, teraz dobrałem polar, zobaczymy, szkoda, że czarny :), ale w sumie na ryby ma być :)

http://attiq.net/extremalnie-cieply-polar-300_.html

wszystko za normalne pieniądze, pewnie jakby było markowane przez Millet itp. kosztowałoby X2 ;)

Daj znac Kamil, jak sie bedzie sprawowal ten polar. Szukam czegos podobnego.

Osobiście dla mnie / jestem ciepłolubny / najlepsza jest jednak stara poczciwa bawełna jako bielizna

Osobiście odradzam bawełnę, prawdopodobnie miałeś na myśli wełnę, która nawet mokra po wykręceniu nadal będzie utrzymywać właściwości termiczne. Niestety BAWEŁNA nie odprowadza wody. Nie polecam. 

@bazyloss rzuć okiem, ta kurtka wierzchnia ma dosyc obszerny krój, dlatego nazwałem ją z nieco innej epoki :) bo teraz wszystko slim fit i taliowane, sporo pod nią zmieścisz. Szron to poliamid nie do zajebania, wierz mi. 

http://www.pajaksport.pl/sklep/wyprzeda.html?cat=39

Edytowane przez kpt.przygoda

Panowie, a czemu płacicie tyle pieniędzy za membrany? Przeca to się używa bardzo rzadko. Nie lepiej zainwestować w warstwę środkową, w której chodzi się najczęściej? Może na Dolnym Śląsku jest częściej susza a nie deszcz, ale naprawdę sam przyznaję, że żałuję zakupu membrany za 500 zł którą używam sporadycznie. :-)

Cóż mogę powiedzieć :mellow:.

najpierw bielizna termo (Elbrus chyba), na to bluza dla biegaczy, na to puszek z decathlonu a na to kurtka z membranną (NF).

W obecnych temp, o ile nie pada to kurtkę zdejmuję, bo jest mi za ciepło, co dla mnie ważne puszek nie krępuje ruchów.

Dodam że chodzi o stacjonarne spiningowanie, 1-1,5h w jednym miejscu, później w samochód i następna miejscówka itd.

Edytowane przez Zwierzu
  • Like 1

Kamil, fundnij sobie koszulę puchową od Małachowskiego i po sprawie. Jak mocno pada, zakładasz membranę, jak "kapi z dachu", to wytrzyma, a ciepełko gwarantowane.

Juz rekomendowałem koledze to rozwiązanie na stronie pierwszej :) ale dawałem mu dużo ciekawszą opcję bo 25% na koszulę puchową pajaksportu więc zawsze 200 stowki w dol od ceny na polce. Biorac to pod uwage Małach nie jest atrakcyjny w tym przypadku. 

• Like 1

właśnie byłem na stronie Decathlonu, wagi tych ich wynalazków trochę kosmiczne :), jak już, to chyba będzie trzeba więcej zainwestować

to nawet ciekawe, ale czemu albo czarne albo kosmiczne kolory, ja tradycjonalista jestem ;)

http://www.pajaksport.pl/sklep/thermal-layer/puchowa/levity-men-kurtka-puchowa.html

na razie patrzę na to :

http://webshop.montbell.jp/goods/disp.php?product_id=1101466

albo po bandzie :

http://webshop.montbell.jp/goods/disp.php?product_id=1101428

Juz rekomendowałem koledze to rozwiązanie na stronie pierwszej :) ale dawałem mu dużo ciekawszą opcję bo 25% na koszulę puchową pajaksportu więc zawsze 200 stowki w dol od ceny na polce. Biorac to pod uwage Małach nie jest atrakcyjny w tym przypadku. 

masz może doświadczenie z doborem rozmiaru ?, bo po tej tabelce , to nic nie wiem :)

klatka 102, pas 90, wzrost 176

tak, aby było w miarę przyległe i pomieściło grubszą bieliznę i ewentualnie jakiś dopasowany do ciała fleece stretch 100, ale to już max