godski Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 membrana już jest i pod to ma być, ma być wkładka, czyli bez kaptura ewentulnie mam jeszcze Gore-Tex Paclite BOLAN od AlpinusaA dlaczego bez kaptura? Cienki ciepły kaptur jak znalazł. Czapka odpada. A ja czapek nie znoszę. Żadnych. Drapanie murowane. Opaska narciarska na uszy + polar lub softshell z kapturem i do boju. Na to coś przeciwdeszczowego z membraną w razie czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Kamil, nic mi te krzaczki i krzesełka nie mówią. Ile takie cuś kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 nie cierpię jak mi coś na karku leży (przecież nie zawsze kaptur będzie na głowie), przy konstrukcji storm guard nie ma tam miejsca na drugi kaptur, ja tam lubię czapki , jeśli tylko nie muszę, to kaptura nie naciągam, odpinam nawet jeden nap i nosze kaptur bardziej na plecach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Kamil, co prawda nie miałem tego w rękach, ale można rozważyć takie coś? http://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/odziez/297-ultra_light_down_jacket.html Puch gęsi. Mało info co do wagi i CUI ale to kwestia zadania pytania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpt.przygoda Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 @Wiktor, sztuczne izolatory sprawdzą się tam gdzie puch zawodzi, czyli środowisko wilgotne (aje nie mowa tutaj o wilgoci wynikającej z otoczenia czyli np. wilgoć powietrza, bo tutaj jak już wcześniej pisałem puch nie przyjmie więcej niż 11% wilgoci z otoczenia) - morze, jezioro, generalnie zagrożenie total zlewą i zamoczeniem ociepliny (no nie znam innej typowej sytuacji dla syntetku w której sprawdzi się lepiej od puchu poza tymi w/w, bo nawet polscy specjalsi używają systemu śpiworów - składającego się z 2ch worków - warstwa wierzchnia syntetyk, warstwa wewnetrzna puch). Naturalnie, że jest różnica w jakości grzania jak i żywotności wypełnienia (pamiętajmy o plusach i minusach, mokry syntetyk będzie grzał, puch nie) Puch ma dużo, dużo lepszą pamięć kształtu niż syntetyki i przede wszystkim dużo większy współczynnik kompresji nie wspominając już o wadze (która w spinningu jest także istotna - i dla mnie ultralight to właśnie puch) i niestety żywotność prima będzie dużo niższa niż dobrego puchu już nie wspominając o kiepskiej kompresji (naturalnie odpowiednio przechowywanego, nie skompresowanego w trakcie przechowywania po sezonie bo wtedy loft puchu na bank spadnie mocno w dół). Np. to co jest ważne przy puchu to fakt, że jego kondycję poprawia dodatkowo bliskość ludzkiego ciała. Ciepło i wilgoć jaką wydzielasz aktywuje pamięć kształtu cząstek puchu, które otwierając się zatrzymują ogrzane w nich powietrze. Otulająca warstwa puchu rośnie i nagrzewa się zwiększając izolacyjność produktu, żaden syntetyk nie jest w stanie naśladować podobnych zachowań naturalnej ociepliny, dlatego jestem jednak fanem puchu i wole mieć ze sobą dobrą membranę w razie zlewy. Swoją drogą zapraszam wszystkich zainteresowanych puchem będących w WWA na szkolenie z zakresu puchu w Warszawie w nowo otwartym sklepie outdoor na Chmielnej 15, 19 grudnia między 13 a 15:00. Poprowadzi je tęgi mózg w kwestii wiedzy dotyczącej naturalnych i syntentycznych izolatorów - i jest to Wojtek Klapcia z bielskiego PajakSportu. PS. przy puchu koniecznie zwracać uwagę na sprężystość (im bardziej sprężysty wym większą wypełnia przestrzeń przy takiej samej wadze próbki) oraz skład procentowy (95:5 jest okej, im wyżej tym drożej 100% to już nie wiem kogo stać, bo taki puch kosztuje chyba z 1000eu za 1kg ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Kamil, nic mi te krzaczki i krzesełka nie mówią. Ile takie cuś kosztuje? 13200jpy + podatek, to na czysto w PL około 650zł minus (po dzisiejszych katastrofalnym kursie jena) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpt.przygoda Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) masz może doświadczenie z doborem rozmiaru ?, bo po tej tabelce , to nic nie wiem klatka 102, pas 90, wzrost 176 tak, aby było w miarę przyległe i pomieściło grubszą bieliznę i ewentualnie jakiś dopasowany do ciała fleece stretch 100, ale to już maxTak mam. Jutro ci napiszę jaki powinien być dla ciebie najlepszy rozmiar. Rozumiem, że interesuje Ciebie koszulka puchowa (pytanie phantom czy levity, bo mają różne kroje, ta z kapucą ma krój 3d bardziej komfortowy bo dedykowany pod uprząż i moim zdaniem do aktywności typowo sportowych jest dużo lepsza, levity natomiast ma krój klasyczny marynarkowy więc jest bardzo przy ciele). Druga sprawa jesli chodzi o Pajaka - dożywotni serwis, nie wiem czy ktoś z Chin czy Japonii czy innch szlaczków zagwarantuje ci tą usługę a z tego co widzę to nie tanio ta "krzaczkowa" kurteczka. Druga sprawa, widze ze masz juz membrane, i piszez ze wklad bez kaptura - to co pisalem - wspolczynnik kompresji puchu jest tak potezny ze ten kaptur mozesz sobie lekko zawinąć i nie bedzie wystawał jednak jak przypierdzieli złem od wikingów to dobry puchowy izolator na uszy pod membranowym kapturem to samo dobro kompresja puchu: Edytowane 15 Grudnia 2015 przez kpt.przygoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Dzięki za odpowiedz Przepraszam ze się wcinam w nie swój watek ale jeszcze pytanie. Dlaczego naturalny puch nie jest łączony podobnie jak syntetyki z membranami? Mam kurtke primaloft + Gore Tex, mam primaloft + Windstopper czy tez primaloft polaczony z Hyvent. Nie przypominam sobie żebym znalazł takie połączenia z puchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zdecydowanie Levity, oki daj proszę info, jak ten polar będzie za ciężki, to odeślę i pomyślę mam jeszcze jedno pytanie, co do właściwości termicznych puchu nie mam żadnych wątpliwości, ale puch najlepszą termikę zachowuje przy max dekompresji (oczywiście optymalny dobór gramatury do tego w co został wpakowany), ale jeśli stoję 1h,2h ... z wędką w ręku, prawy łokieć i ramię cały czas praktycznie przyciska odzież do ciała, lewy też często, ale tu jest jakiś większy zapas na dekompresję, to czy w tych miejscach nie tworzą się bycze mostki termiczne ? Jak to jest w praktyce wędkarskiej ? Może przesadzam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpt.przygoda Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Nie nie ma mowy o mostkach termicznych. używam puchu właściwie codziennie, latem wiosną i jesienią zamiast polara (bo jest lekki i łatwo się kompresuje w przeciwieństwie do polara )Mówiąc o kompresji musiałbyś z nim zrobić to co załączyłem powyżej na obrazku. Nigdy nie narzekałem na dyskomfort przy długich postojach (nie mówię tutaj o warunkach wędkarskich, bo akurat typowo górskich skiturowych, kiedy trzeba przeczekać, zrobić postój, wiatr urywa beret a smarki jak skalpel tną górną wargę to dużo bardziej surowe warunaki i jestem przekonany, ze w takich nawet nie myslalbys o pozostawaniu nad woda hahaha, także spokojna głowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpt.przygoda Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Dzięki za odpowiedz Przepraszam ze się wcinam w nie swój watek ale jeszcze pytanie. Dlaczego naturalny puch nie jest łączony podobnie jak syntetyki z membranami? Mam kurtke primaloft + Gore Tex, mam primaloft + Windstopper czy tez primaloft polaczony z Hyvent. Nie przypominam sobie żebym znalazł takie połączenia z puchem. są nawet polskie yeti chwali sie tym ze maja taka kurtke, ale ja mysle ze to zwykla powloka DWR a nie zadna turbo membrana. W tym roku w Monachium na targach outdoor chyba north face chwaliło się swoim wynalazkiem - kurtką puchowa w full membranie. Kurtka prezentowana byla plywajac w szklanym basenie cale targi (codziennie wchodzila tam nowa, bo stara pod koniec dnia zatapiala sie pod ciezarem wchlonietej wody). Nie stosuje sie takich zabiegow z membrana (kiedys Bartek Malachowski mi to tlumaczyl, bo wiem ze oni jakies membranki stosowali - tylko czy w kurtce czy tylko w rekawiczkach i czapce to tego teraz nie wiem, chodzilo o filtrowanie bardzo silnego wiatru na osmiotysiecznikach ktory potrafil przewiewac material i powodowac jakies zlodzenia wewnatrz ... nie pamietam dokladnie o co tam chodzilo, pijany bylem hahaha) bo puch bedzie plesniał w srodku, rotacja powietrza nie bedzie wystarczajaca i to jest jeden z powodow pozostalych nie znam . Do puchu jednyny sluszny jest drugi zestaw czyli osobny top layer. Zreszta jak jestes na jakiejs aktywnosci to 2 warstwy sa duzo lepszym rozwiazaniem niz jedna kurtka zastepujaca dwie warstwy. To typowo outdoorowe rozwiazanie. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez kpt.przygoda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Marku, poleć coś jako warstwę nr 2. Mam na myśli dobrą bieliznę na nr 1, potem jakiś puch, a na to membranową kurtałkę. Zależy mi na maksymalnej kompresji, podobają mi się koszule i swetry Małachowskiego, ale ceny trochę zniechęcają. Czy Pajak coś ciekawego i w przyzwoitych pieniądzach ma w ofercie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 myślę, że problemem jest "oddychalność", co innego laboratoryjny parametr membrany, mierzony przede wszystkich w warunkach w jakich w ogóle może zaistnieć, czyli stworzenie odpowiedniej różnicy ciśnień po obu stronach membrany, a co innego oddychalność całej kurtki i przewietrzanie puchu w warunkach rzeczywistych ale jakby co : (ale znów tylko 10t, a przecież Marmot ma membrany znacznie mocniejsze) http://marmot.com/products/details/fordham-jacket-73870 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 kurcze strasznie ciekawy temat Bardzo dziękuje za odpowiedz,sporo mi się wyjaśniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpt.przygoda Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Marku, poleć coś jako warstwę nr 2. Mam na myśli dobrą bieliznę na nr 1, potem jakiś puch, a na to membranową kurtałkę. Zależy mi na maksymalnej kompresji, podobają mi się koszule i swetry Małachowskiego, ale ceny trochę zniechęcają. Czy Pajak coś ciekawego i w przyzwoitych pieniądzach ma w ofercie? Hej, W kwestii Małachowski Vs Pajaksport - ich produkty różnią się jedynie fasonem, chłopaki używają tego samego puchu i fabrykatów z toraya (mogą się różnić niektóre tkaniny w śpiworach ultralight moim zdaniem). Co do cen - trudno mi się nie zgodzić, jednak jako osoba, która pół roku regularnie działa w środowisku górskim (skitury/fr) nie ma czegoś takigo jak dobry tani ciuch :/ nie ma kompromisów na dłuższa metę. Porównaj sobie puchy made in china - produkowane masowo ich ceny przy odpowiedniej marce wyhaftowanej na materiale dwukrotnie czasem przekraczają wartością 10ciokrotnie lepszą jakość polskiego produktu także niech to jest jakieś pocieszenie. W kwestii kompresji - cóż, jak pisałem, na chwile obecną na świecie nie ma (NIE MA) ociepliny o kompresji wyższej od kompresji dobrej jakości puchu. Po prostu musisz wybrać puch jeśli to co przenosisz w worach (śpiwór, koszula, sweter) ma być kompresowane na czas transportu do jak najmniejszych gabarytów, żaden syntetyk tego nie ogarnie. Jeśli chodzi o górę to jakiś leciutki pack lite z gore który pewnie pakuje się do wielkości piłki kortowej, pytanie tylko ile to zaś $ bo znając życie to nawet taki w decathlonie przeciętny kosztuje z kilka stówej ale wtedy mamy do czynienia z opcją naprawdę ultra light and fast Ceny kurtek małacha i pajaka oscylują na tym samym poziomie finansowym mniej więcej, wejdz na www.pajaksport.pl zobacz co ci sie podoba (moim zdaniem mają w ofercie dokładnie ten sam produkt w innym nieco fasonie i kolorze), kody już tutaj chłopakom rozdałem upoważniające do zakupu (może być kila rzeczy cena finalnie będzie niższa total) z rabatem -25% także jak podejmiesz decyzję to otrzymasz ode mnie taki na priva Wiem, że jedna kurtała już została zamówiona i właśnie zapewne zotanie poddana testom , to może kolega @bazyloss się z nami potem podzieli swoimi spostrzeżeniami co do wartości grzewczych puchu Edytowane 17 Grudnia 2015 przez kpt.przygoda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia. Przeglądając obie oferty miałem podobne wrażenie. Jeśli chodzi o relacje cena/jakość, doskonale zdaję sobie sprawę, że nie ma nic za darmo. Mój Dziadek mawiał "biednych ludzi nie stać na tanie rzeczy".Kompresja jest dla mnie istotna, szmaty są potrzebne głównie na wyjazdach w zimne regiony świata.Na wierzch znajdę coś w szafie.Na stronie Pajak widzę raptem 9 produktów w kategorii odzież puchowa, czyżbym nie umiał szukać? Ogólnie, jakoś bidnie. Temat zaprawdę ciekawy i mam nadzieję, że nie upadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 ponoć jak pojedziesz do Małachowskiego, to ubierze Cię na wymiar odpowiednio do przewidywanych warunków i aktywności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) To już chyba profi militarne ciuchy by były lepsze.Bazyllos w Himalajach nie będziesz łowił .Jeśli chodzi o swobodę ruchów to ciężko o coś lepszego. Portki też są ok. Co ważne krzaczki im nic nie zrobią jak by się trudny teren trafił. Tańsze wersje ma Helikon i jeśli chodzi o górną półkę to ta firma ma całkiem dobre rzeczy za 5stówek można kupić dość dobrą kurtkę. Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Puch na lekkohttp://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/odziez/297-ultra_light_down_jacket.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 To już chyba profi militarne ciuchy by były lepsze.Bazyllos w Himalajach nie będziesz łowił .Jeśli chodzi o swobodę ruchów to ciężko o coś lepszego. 002-6T.jpg044-2T.jpg Portki też są ok. 047-9T.jpg047-5T.jpg Co ważne krzaczki im nic nie zrobią jak by się trudny teren trafił. Tańsze wersje ma Helikon i jeśli chodzi o górną półkę to ta firma ma całkiem dobre rzeczy za 5stówek można kupić dość dobrą kurtkę.Tomy te ciuchy na fotach jakiej firmy? Co do helikonu... Osobiście nie polecam.Popatrz czy miwo ma kurtki, oni szyją ciuchy dla wojska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 ciuchy "wojskowe" u mnie odpadają na razie dotarł Pajak, pierwsze testy spacerowe koszulka z krótkim rękawem Pajak + Gore bardzo zachęcające, ale ciepło dość było, dziś może pojadę wieczorem na rybki, to zobaczymy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpt.przygoda Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia. Przeglądając obie oferty miałem podobne wrażenie. Na stronie Pajak widzę raptem 9 produktów w kategorii odzież puchowa, czyżbym nie umiał szukać? Ogólnie, jakoś bidnie. Temat zaprawdę ciekawy i mam nadzieję, że nie upadnie. Tak, więcej tam nie znajdziesz - bo w sumie nie ma potrzeby. Obie omawiane firmy (Bartka Małachowskiego i Pająka) specjalizują się od kilkudziesięciu lat w szyciu puchu - śpiwory i swetry/koszule puchowe. Małach robił jeszcze membrany (tak jak pajak - maja polimery na wyprzedaży) - ale rozmawiałem z nim ostatnio i podobne podejście do pająka - robią puch z reszty na razie rezygnują. Przecież pajak miał najlepsze plecaki w europie ludzie mają je po kilkadziesiąt lat a obecnie jest na stanie tylko ultra lekki 40to litrowy XC3 - o wadze! poniżej 600 gram. Jak chcesz dobry puch to tylko polska gęś kołudzka - poza ededronem nie ma lepszego puchu. ponoć jak pojedziesz do Małachowskiego, to ubierze Cię na wymiar odpowiednio do przewidywanych warunków i aktywnościBazyloss, nawet nie "ponoc" a na bank, pajaksport robi to samo przykłady możesz znaleźć w sieci jesli interesujesz się trochę ski alpinizmemPrzykłady realizacji customowych pajaka - Andrzej Bargiel trzy rekordy światowe podejście na Manaslu, Shishapagma i Broad Peak tego roku. Czapkins rezygnacja ze sponsoringu RAB na rzecz Pajaksport - zimowe podejście Nanga Parbat. Bargiel w kombinezonie Pajaka - 100% customizacja, wzornictwo by Tomasz OssolińskiCzarny Rycerz - na Broad Peak To już chyba profi militarne ciuchy by były lepsze.Bazyllos w Himalajach nie będziesz łowił .Jeśli chodzi o swobodę ruchów to ciężko o coś lepszego. Co ważne krzaczki im nic nie zrobią jak by się trudny teren trafił. Tańsze wersje ma Helikon i jeśli chodzi o górną półkę to ta firma ma całkiem dobre rzeczy za 5stówek można kupić dość dobrą kurtkę.Nie ma znaczenia czy w Himalajach czy na Mazurach mówimy tu o komforcie cieplnym - izolatorze , Te ciuchy tego nie reprezentują na tym poziomie. Co do krzaków no to 100% racji - pytanie jaka jest ich finalna cena bo HELIKON to turbo paść a koszą jak za zborze - ty piszesz ze jest tańszy więc ile kosztują te dobre? Ja uważam że militarne rzeczy to tylko z demobilu po kontraktowym specialsie. btw. zwróć uwagę na wagę tych ciuchów wyglądają pancernie i pewnie ważą fest, fest dużo - cały dzień na sobie coś takiego nosić ... eee nie dla mnie PS. Jestem związany w pewnym sensie z PajakSportem ale znam się także (bo dziwne by to było w tej branży abym nie znał) z Bartkiem Małachowskim i dlatego rekomenduję te produkty, sam jestem osobą mocno osadzoną w aktywnościach górskich (freeride/ ski touring) i po prostu korzystam z ich szpeju w nadwyraz aktywnie, często mam ciuchy do testów z zaznaczeniem - nie oszczędzaj i nak*rwiaj do bólu - tak też robię. Dlatego wiem jak dobry jest to produkt i wam go rekomenduję, bo przynajmniej znam się na tym lepiej niż na łowieniu ryb (na razie). PS. Softshelle toraya szyte przez pajaka mam już z 7 lat - nie do zajechania (moj ulubiony zestaw przede wszystkim ostatnio na ryby to softshell tarantula + levity albo phantom pod spód, soft nie ma membrany tylko DWR który z czasem się spierze ale ja nauczony doświadczeniem, takie ciuchy bardzo rzadko piorę i dedykuję je głównie wyjsciom w teren a tam nikt nie patrzy się czy jest plamka po błocie czy nie ma ), co fajniejsze - DOŻYWOTNI SERWIS i produkcja w kraju dają mi pełny komfort psychiczny przy używaniu tych ciuchów, bo miałem już przykład ze ski alpinistycznymi spodniami goretex z MAMMUTA za 2300 zł (!!!), w których poszły mi suwaki w wywietrznikach i nagie polski dystrybutor wystawił się do mnie dupą bo oni nie mają serwisu a odpłatnie wysyłać do producenta nie będą bo nie mają takich procedur a że spodnie już po gwarancji to mam się wypchać - na szczęście serwis pajaka załatwił i to. Puch na lekkohttp://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/odziez/297-ultra_light_down_jacket.html Bardzo fajna cena jednak, z doświadczenia wiem, że skoro nie podali CUIN puchu oraz udziału procentowego pierza w puchu jego klasy etc to obawiam się, że to nie będzie żaden wartościowy produkt, a puch to jakiś Węgier albo co gorsza Chińczyk o znacznym stopniu zabrudzenia, bez odpowiedniego przygotowania antyalergicznego (bo jak wiecie niektórzy z nas są uczuleni dlatego poddaje się go obróbce cieplnej i zamyka w odpowiednich tkaninach).Myślę, że każdy zainteresowany puchem powinien zapoznać się z tymi informacjami albo udać się jutro na szkolenie Wojtka Kłapci z Pajaksportu do Warszawy A kto z Warszawy to dziś i jutro impreza w pałacu - MUSTACHE YARD - tam tez jest stoisko pajaka i mozna dotknąć i przymieżyć jak i zakupić w dobrej cenie. http://www.pajaksport.pl/info/pl/puch ciuchy "wojskowe" u mnie odpadają na razie dotarł Pajak, pierwsze testy spacerowe koszulka z krótkim rękawem Pajak + Gore bardzo zachęcające, ale ciepło dość było, dziś może pojadę wieczorem na rybki, to zobaczymy To w takim razie, obaj sobie potestujemy zestaw haha z tym że ja bez warstwy dodatkowej bo w Gliwicach dziś sucho Ta tkanina przetrwa lekki deszczyk ale nie polecam w niej na nim długo przebywać bo w końcu puści. Dla pozostałych zainteresowanych - jest jeszcze ciekawy produkt - ale juz imo designersko taki sobie i jest to sweter puchowy ESKIMO o tyle fajna rzecz - noszę często w plecaku zimą - że można z niego odpiąć rękawy i kaptur i mamy fajny modularny ciuch Edytowane 18 Grudnia 2015 przez kpt.przygoda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Kurtka Kitanica kosztuje ok. 500 dolarów . Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Tomy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpt.przygoda Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Kurtka Kitanica kosztuje ok. 500 dolarów .idę strzelić sobie w stopę haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Drogie i jest to sprzęt bardziej dla spec group. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi