Skocz do zawartości

Na narty - czyli zimowa odskocznia od ryb!

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

PYTOON jak chcesz w tym roku skoczyć do Białki to na ten sam skipass masz fajne wyciągi. W Jurgowie, za Bukowiną jedzie się jak na przejście graniczne na Łysą Polanę i w lewo. Trasy konkretne jest jedna czarna i to raczej nie na wyrost. Byłem tam tylko raz ale wspomnienia mam dobre.

A w samej Białce lub Bukowinie z dziećmi jest zajebiscie bo się nudzić nie będa. Na miejscu jest kupa atrakcji termy, skutery, helikopter, co kto woli i na ile ma kasy.

Dobry wybór. Przy tej szerokości skorupy muszą być wygodne. Moje raptory jadą na odbarczanie w dwóch punktach. Grubość wyściółki w Twoich butach jest dużo większa niż w moich. Coś za coś, nie ma idealnych rozwiązań. Dziś 1 godzina na Białym Krzyżu ale warunki fatalne. Trzeba poczekać na niższe temperatury.

Dobry wybór. Przy tej szerokości skorupy muszą być wygodne. Moje raptory jadą na odbarczanie w dwóch punktach. Grubość wyściółki w Twoich butach jest dużo większa niż w moich. Coś za coś, nie ma idealnych rozwiązań. Dziś 1 godzina na Białym Krzyżu ale warunki fatalne. Trzeba poczekać na niższe temperatury.

Z założenia ma być ta linia butów wygodna, komfortowa i dużo miejsca ma być na paluchy, bo wyjściowa szerokość to 103. Ja je sobie robiłem do 98 plus miejsca ucisku. Twoje Raptory to całkiem inna półka to nawet nie ma sensu porównywać  :)

Było od razu mówić, że Ty fachowiec  :D a jaki to serwis jeśli można wiedzieć?

Sam robię swoje narty i najbliższej rodziny. Utrzymywanie nart nasmarowanych oraz ostrości krawędzi to podstawa. Trzymanie na oblodzonych stokach czy przejście z krawędzi na krawędź to czerpanie maksymalnej frajdy z jazdy na nartach. Utwardzanie krawędzi diamentami pozwala zachować je w ostrości przez dłuższy czas między ostrzeniami. Mam komplet narzędzi do smarowania nart i ostrzenia krawędzi. Jedyne co robię, to oddaję narty raz do roku na planowanie ślizgu i czasem nałożenie struktury narty. 

• Like 1

To robi się ciekawie! W środę jadę do windsport na odbarczanie. Chcę też dorobić sobie nowe wkładki Sidas. Jakie cienkie skarpety polecacie do butów. Ten botek z Raptorów jest tak pasować, że przy nieco grubszej skarpecie już czuję dyskomfort. Robił ktoś z Was buty z wstrzykiwaną pianą?

Kiedyś kolega miał wtryskiwaną piankę i niby sobie zachwalał, ale osobiście uważam, że teraz tak technologia poszła do przodu, że to obecnie szukanie skwarek  ;) Wybrałbyś Vacuumy 130 czy 140 Pro poświęciłbyś godzinę na wygrzanie, dopasowanie tym bardziej, że masz to już w cenę wliczone(fakt, ze one są droższe) i byś się teraz o nic nie martwił.

Do tego jest organizowany Vacuum Tour i za darmo można bez żadnych konsekwencji wygrzać buty i zobaczyć czy faktycznie to działa :ph34r:  :ph34r:

Edytowane przez radek_u

Może i masz rację ale zawodnicy z teamu Fischer i tak mają botki z pianą w środku. To jest nadal najlepsze dopasowanie. Będzie okazja przetestować Fisher za dwa czy trzy sezony. W zeszłym roku kupiłem Atomic redster pro i nie byłem z nich zadowolony. But był wygrzewany i za wiele to nie pomogło. Dopiero odbarczanie przyniosło porządny efekt w rejonie palcy. But był również za wąski w okolicy łydek i sprawiał mi ból przy mocniejszym spięciu klamer i nacisku na języki piszczelami. But musi trzymać nogę bez mocnego spinania. Wtedy jest w miarę ciepło a przy bucie sportowym czuje się co się dzieje pod nartami. Podobnie jak z nartami. Miękka narta z rockerem inicjuje skręt przy mniejszej prędkości i dynamice. Można na niej wozić tyłek cały dzień bez wysiłku i bólu w kolanach. Ale kiedy przesiądziemy się na narty z grupy race już tak łatwo nie jest. Tu trzeba techniki i bardziej dynamicznej jazdy. Jazda na narcie przypomina skoki na trampolinie i daje duży zastrzyk adrenaliny. Wszystko ma swoje plusy i minusy. W nartach z grupy race ma się dość po 2h jazdy ale na narcie dla początkujących wprawny narciarz nie za wiele zdziała przy większej prędkości i przeciążeniach. Podsumowując ważne żeby to ci się robi sprawiało frajdę i radość. Na koniec Panowie fajnie by było spotkać się na stoku.

Nie mam pojęcia jak jest u profesjonalistów, bo nigdy się z tym nie spotkałem a miał w tamtym roku Kostelić  do Pl wpaść, ale nie wyszło. Ale to nie ten poziom i całkiem inny świat  :)

Nie wiem jak w Atomicu, a widziałem jak się wygrzewa Salomony i myślę, że jest to podobne. Rozgrzewa się skorupę następnie wkłada się nogę z botkiem w skorupę i potem 5-7 minut się je schładza żelami i skorupa ma się ułożyć niby do nogi(i niby trochę się układa). Ale to w tych markach jest tak, że jedynie mogą rozszerzać skorupy. Fischer rozszerza i zwęrza. Do tego na każdy punkt uciskowy są różnej twardości gąbki wycinane i układane pod różnym kontem. I teraz najlepszy moim zdaniem motyw.Są maszyny dwustopniowe czyli układają rozgrzaną skorupę buta pod różnymi ciśnieniami. Czyli palce można ścieśnić a łydkę i piętę rozciągnąć podczas formowania lub odwrotnie na haluksa sobie rozszerzyć a piętę dowalić na maksa. I żadna inna firma tego nie ma oprócz fischera :P   I od przyszłego roku w butach fischera wchodzi nowa linia butów niskiej i średniej klasy(bo tu leżą  i kwiczą) która ma zrewolucjonizować rynek na świecie B)

http://www.faunapark.cz/

Polecam kwaterę na wypad w Czeskie Jeseniki. Blisko Ramzowa i inne ciekawe ośrodki narciarskie. Z właścicielem Petrem można się dogadać po polsku.

Ski-busem dowiezie i odbierze z wyciągu ,więc można popróbować Holby  ;) .

http://www.rsmiroslav.cz/pl/    Też polecam.

Edytowane przez morales