Skocz do zawartości

Na narty - czyli zimowa odskocznia od ryb!

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.pkl.pl/mosorny/home

Ale w ten weekend to raczej lipa. Nie zdążą bo mrozy mają usąpić. To jest bardzo szeroki stok a mają tylko 14 armatek, za mało na te parę dni. Sprawdź Wisłę Soszów albo Nową Osadę, oni są zazwyczaj szybsi. Ew Białka jak lubisz slalom po żywych tyczkach.

W Zawoi na weekend gotowy będzie tylko mały wyciąg orczykowy, 320m trasy, tam sobie pójdę na browara i parę ślizgów.

Edytowane przez Krisu23

Krisu jest początek sezonu. Też nie mam zamiaru się forsować. Chcę gdzieś wyskoczyć z żonką na góra 3 godziny. Soszów i Nową Osadę znam, lubię te stacje ale w tygodniu. W tym roku chciałbym odwiedzić jak największą liczbę ośrodków, żeby mieć porównanie. 

Widzę, że tu sami zawodowcy  ;)  Pod koniec stycznia jadę z rodziną w okolice Szklarskiej, to dopiero mój drugi sezon zaznajamiania się z nartami ale kiedyś trzeba zacząć :)  

Co do tras to w tamtym sezonie próbowaliśmy swoich sił tu http://www.skiregion.cz/pl/paseky-nad-izera.html, w tym również się tam wybieramy. W porównaniu z tłokiem i chamstwem po naszej stronie tam to inna bajka - oczywiście nie mówię o stokach dla zaawansowanych bo na nich jeszcze nie bywam ale o oślich łączkach do nauki.

Widzę, że tu sami zawodowcy  ;)  Pod koniec stycznia jadę z rodziną w okolice Szklarskiej, to dopiero mój drugi sezon zaznajamiania się z nartami ale kiedyś trzeba zacząć :)  

Co do tras to w tamtym sezonie próbowaliśmy swoich sił tu http://www.skiregion.cz/pl/paseky-nad-izera.html, w tym również się tam wybieramy. W porównaniu z tłokiem i chamstwem po naszej stronie tam to inna bajka - oczywiście nie mówię o stokach dla zaawansowanych bo na nich jeszcze nie bywam ale o oślich łączkach do nauki.

Pasieki są ok, ale jednak to nie do końca to. Podjedź do Spindla od strony Hornych Misecek, na Medvedin. Masz w zasięgu łagodne trasy do Hornych i trochę ciekawsze na drugą stronę do Spindlerovego Mlyna, w tym czarną.

Uwielbiam tam być :)

• Like 1

Dziś odwiedziłem z żoną Czarny Groń w Istebnej. Główna trasa wymuldzona z prześwitującymi miejscami z trawy. Ratunkiem okazała się ośla łączka z wyciągiem tależykowym. Także dziś rozjady i treningi mojej Kasi jazdy na krawędziach. Dziś nad ranem uderzę chyba na Słowację.

Jak ktoś mieszka blisko Olsztyna - Torunia to zapraszam do nowo otwartego ośrodka narciarskiego na pograniczu woj. warmińsko-mazurskiego i kujawsko-pomorskiego. ;) http://kurzagora.pl/Trasa najdłuższa 800 metrów :)

Widzę, że i na północy są narciarze :) Jak ja się cieszę, że mieszkam na południu Polski :)

Ostatnio spędziłem dwa dni z rodziną na Złotym Groniu. Warunki dobre. Co mi się spodobało, to mały wyciąg talerzykowy dla dzieciaków. Kupiłem synkowi sprzęt na ten sezon i jestem naprawdę zadowolony z jego zapału do nart. Ma siłę w nogach i dobrą równowagę. Dziś spędził całe 4h na stoku  - wracając do domu spał jak padnięty :)

Mosorny Groń wczoraj rano o 9:30. W nocy spadło 10cm śniegu. Więc stok trochę jak ja to mówię "tępy" momentami hamujący śnieg ale pogoda bajka. Ludzi do południa było całe.,.. 50 osób. Więc zero muld sztruksik i opalanko na krzesełku. Jak ja lubię mieszkać dwa kilosy od wyciągu... B)

1zpjdj5.jpg

• Like 3

Wczoraj byłem na Cisowej, dziś Pilsko. Mogę tylko pomarzyć o takim stoku! Krisu w weekend z rana też tak jest? Dużo ludzi przyjeżdża na narty? Daj znać i się spakuję i jutro jadę do Ciebie na nartki! Od której kolej zaczyna jeździć?

Edytowane przez -PYTOON-

Mosorny Groń wczoraj rano o 9:30. W nocy spadło 10cm śniegu. Więc stok trochę jak ja to mówię "tępy" momentami hamujący śnieg ale pogoda bajka. Ludzi do południa było całe.,.. 50 osób. Więc zero muld sztruksik i opalanko na krzesełku. Jak ja lubię mieszkać dwa kilosy od wyciągu... B)

1zpjdj5.jpg

Warunki miałeś  świetne .Fakt , że mieszkać tak blisko to duży plus. Wolna chwila i można na narty .

I to jest cały sekret ;) . Jest fajna pogoda, dobre warunki, biznes mam swój własny, więc jak jest super to na dwie godziny rano robię sobie dyspensę i dziki szał.

PYTOON, teraz zaczynają się ferie więc w weekendy będzie obłożenie. W tygodniu mniejsze ale też będzie. Mosorny jest generalnie mało uczęszczanym wyciągiem na uboczu. Nie jest popularny bo trasa jest trudna. Z małymi dziećmi odradzam szczególnie jak są ludzie.  Plus jest taki, że tu raczej ludzie przyjeżdżają konkretnie pojeździć więc nie ma dużo takich co blokują stok i idiotów w dżińsach jeżdżących na krechę. Najlepiej zasadź się na ten wyciąg zaraz po feriach jak skończy śląsk(chyba) bo wtedy robi się luźno. Dziś byłem popatrzeć ale pełny parking i full ludzi na stoku. Jutro ma być mega pogoda bo skończył padać śnieg łącznie spadło dzisiaj 15cm, teraz będzie słońce mrozik i wiatr ze wschodu. Ale nie pojadę bo ludzi się zwali. Wyskoczę w poniedziałek rano na 9(wtedy startuje), takie życie na wiosce-jeździsz kiedy chcesz B)

No i jak tam riderzy, jeździ ktoś? Ja byłem dzisiaj na jak ja to nazywam "trzy szybkie" czyli nie brałem czasowego karnetu tylko trzy zjazdy pojedyńcze. Po pierwsze po to, co by nogi się nie zastały, po drugie i w sumie najważniejsze chciałem zobaczyć ile dosypało śniegu bo powoli wszystko zmierza do jeżdżenia poza trasami co najbardziej lubię. Na szczycie Mosornego naturalnego śniegu tak ok 40cm, więc jutro się wybieram.  Zjadę jakieś 2km na dziko i reszta z buta bo śniegu jak na razie za mało. Ale wolę jeden zjazd w ciszy  i kontemplację niż 10 po stoku. Pozdro dla rajderów  B)

autb4p.jpg