MIGOTKA Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Kto doradzi smar w sprayu na śnieg z wodą wewnątrz. I sporym minusem. Nie do nart a do sanek. Woda obkleja sanki i potem lepi się śnieg do tego. I w przeciągu paru minut jak bym ciągnął konia w sankach.Sanie z jakiegos czarnego plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Szwajcaria Bałtowska już przerobiona, sam stok ok tylko krótko. Tydzień temu odwiedziłem Białkę Tatrzańską i co tu dużo mówić polecam, za tydzień Szczyrk Masz rację, że nie za długo, ale za to w miarę blisko tak jak i Stacja Kazimierz. Na wikedn śmiało można wyskoczyć bez obawy o spędzenie wielu godzin w samochodzie Oczywiście zależy gdzie mieszkamy ...A jeśli już przy Bałtowie jesteśmy to ten pod wyciągiem krzesełkowym całkiem fajny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) Pany buty są, ale teraz czas na narty bo w każdej wypożyczalni coś innego się dostaje zatem ... Macie jakieś konkretne typy ? Budżet raczej okrojony niestety. Jako, że w moim mniemaniu cały czas się uczę i w kierunku sportu nie zmierzam, a rekreacji to poszukuję raczej all mountain zdaje się Edytowane 4 Lutego 2019 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 A konkretnie jaki budżet ?Posiadam allmountain -10 cm do wzrostu i jest git, model już nie produkowany ( fisher progressor 8+). Dobrze jak byś określił stopien umiejętności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzielski Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Ja ledwo wróciłem, stałem 18 hPrzysypało tunel , ale było zacnie w Dolomitach, warunki znakomite, w sobotę jadę do Austrii, a potem już tylko ryby Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Pany buty są, ale teraz czas na narty bo w każdej wypożyczalni coś innego się dostaje zatem ... Macie jakieś konkretne typy ? Budżet raczej okrojony niestety. Jako, że w moim mniemaniu cały czas się uczę i w kierunku sportu nie zmierzam, a rekreacji to poszukuję raczej all mountain zdaje się W wypożyczalni liczy się sztuka a nie odpowiedni dobór Ja też proponuję coś z Fischera - Progressora 800 lub F18. Długość uzależniona od wagi i wzrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 178 cm. i 78 kilogramów i staram się taką wagę utrzymywać. Jak idzie w górę to chleb i woda Co do umiejętności to jak to często piszą: początkujący z dobrym progresem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 178 cm. i 78 kilogramów i staram się taką wagę utrzymywać. Jak idzie w górę to chleb i woda Co do umiejętności to jak to często piszą: początkujący z dobrym progresem Jakby nie patrzeć to 167 cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) Jakby nie patrzeć to 167 cm A nawet 165 bo większy wybór I przy okazji pytanko. Iść w 165 czy 170 ? Lubię skręcać czasami nawet trochę szybciej to zapewne w 165 Edytowane 5 Lutego 2019 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 A nawet 165 bo większy wybór Progressory 800,F18 które polecałem nie mają długości 165 tylko 167 I generalnie jest to narta, o której nie słyszałem złej opinii. W tych nartach masz rockera więc jeśli lubisz spokojnie możesz dłuższą brać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) Progressory 800,F18 które polecałem nie mają długości 165 tylko 167 I generalnie jest to narta, o której nie słyszałem złej opinii. W tych nartach masz rockera więc jeśli lubisz spokojnie możesz dłuższą brać.Dobrze kolega radzi, przy wzroście 178 I wadze 78 deski 167 będą idealne do takiej jazdy, fisher progressor jak najbardziej Edytowane 5 Lutego 2019 przez GoLoManoLo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) Progressory 800,F18 które polecałem nie mają długości 165 tylko 167 I generalnie jest to narta, o której nie słyszałem złej opinii. W tych nartach masz rockera więc jeśli lubisz spokojnie możesz dłuższą brać. Tak jak po nazwie blanku nie kojarzę jego parametrów bo tego nie potrzebuję i zawsze mogę szczegóły doczytać tak i po nazwie nart nie zamierzam znać ich parametrów bo również tego nie potrzebuję aczkolwiek dziękuję za pomoc Szukam zatem nart o długości 167 cm. i może nawet będzie to któryś z modeli powyżej wymienionych. Raz jeszcze dzięki za porady Edytowane 5 Lutego 2019 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Dodam, że nie wszystkie firmy robią deski o długości 167, ale zawsze można coś dopasować. Kiedyś będąc w naszych górach kolega wyporzyczał codziennie inne narty a na koniec dogadał sie z wypożyczalnią i zakupił od nich te które mu najbardziej pasowały. Dodam że to był koniec sezonu.Udanego szukania! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzielski Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Zobacz sobie Elan amphibio 14 promień skrętu super nartka, zero męczarbiHead rev seria bardzo przyjemne narty 5 cm mniej niż wzrost Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekd01 Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Mogę polecić Atomic Redster XTi w długości 164. Super narta, jestem z niej bardzo zadowolony. Idealna do kombinowania jazdy szerokimi łukami a potem śmig. http://www.skionline.pl/worldskitest/15-16,testy,narty-high-performance-mezczyzni,16.html http://www.skionline.pl/sprzet/narty,15-16,atomic,redster-xti,7928.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Worldskitest na skionline fajny i chyba miarodajny test nart, polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Mogę polecić Atomic Redster XTi w długości 164. Super narta, jestem z niej bardzo zadowolony. Idealna do kombinowania jazdy szerokimi łukami a potem śmig. http://www.skionline.pl/worldskitest/15-16,testy,narty-high-performance-mezczyzni,16.html http://www.skionline.pl/sprzet/narty,15-16,atomic,redster-xti,7928.htmlPrzepraszam, ale jedno małe ale Sławek jest początkującym narciarzem i zapewne jeszcze wiele przed nim godzin spędzonych na stokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) Przepraszam, ale jedno małe ale Sławek jest początkującym narciarzem i zapewne jeszcze wiele przed nim godzin spędzonych na stokach A można jaśniej o co kaman z tymi nartami co koledzy polecają w kontekście tych godzin ? Edytowane 5 Lutego 2019 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skilos Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) Musisz jeszcze określić jaki preferujesz promień skrętu , szybkość jazdy .I chyba najlepiej wziąć instruktora , który widząc Twoja jazdę poleci jakieś sensowne narty . Edytowane 5 Lutego 2019 przez skilos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) Pisałem już o tym powyzej czyli o tym co preferuję ... Coś mi się wydaje, że najlepiej zrobię jak kolega powyżej radzi. Każdego dnia inne narty z tych polecanych wypożyczyć i dopiero potem kupić te, w których jeździło się najlepiej. Edytowane 5 Lutego 2019 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekd01 Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 A można jaśniej o co kaman z tymi nartami co koledzy polecają w kontekście tych godzin ?Na pewno jest tak, że narty które wskazałem spełnią oczekiwania zaawansowanego narciarza, lubiącego pojechać czasem carvingowo, a potem wąsko na większej stromiźnie. Narta uniwersalna, allmountain, czy jak to tam zwą. Jako początkujący spokojnie możesz sobie pozwolić na jakiś tańszy model i o to pewnie chodzi. Tańsza narta będzie bardziej miękka, bardziej spolegliwa, że się tak wyrażę.Ponieważ koledzy polecali ci Progressor od Fishera, to wskazałem godną polecenia alternatywę od Atomica. Nie mam bieżącego przeglądu rynku, nie umiem Ci polecić czegoś z tańszych serii. Wiem, że te Atomic Redster XTi "same jeżdżą" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 A można jaśniej o co kaman z tymi nartami co koledzy polecają w kontekście tych godzin ?O to chodzi, że nie są na Twoje umiejętności. Nie da się wejść zjechać kilka razy i powiedzieć, że się umie jeździć. Potrzeba na to godzin, godzin i jeszcze raz godzin i tego nie da się przeskoczyć. W tamtym roku pamiętam, że szukałeś butów dla początkujących, w tym pisałeś o Bałtowie więc śmiem twierdzić, że nie masz jeszcze ani stylu ani preferencji W narciarstwie jest o tyle fajnie, że cena sprzętu uzależniona jest od umiejętności. Im lepiej jeździsz tym potrzebujesz lepszego sprzętu przez to i droższego. I co z tego, że stać Cię jak i tak sobie nie poradzisz i będziesz się tylko męczyć na takim sprzęcie.Co do instruktorów to raczej oni nie mają ani wiedzy ani rozeznania na temat sprzętu więc ja bym raczej ich nie słuchał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skilos Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 O to chodzi, że nie są na Twoje umiejętności. Nie da się wejść zjechać kilka razy i powiedzieć, że się umie jeździć. Potrzeba na to godzin, godzin i jeszcze raz godzin i tego nie da się przeskoczyć. W tamtym roku pamiętam, że szukałeś butów dla początkujących, w tym pisałeś o Bałtowie więc śmiem twierdzić, że nie masz jeszcze ani stylu ani preferencji W narciarstwie jest o tyle fajnie, że cena sprzętu uzależniona jest od umiejętności. Im lepiej jeździsz tym potrzebujesz lepszego sprzętu przez to i droższego. I co z tego, że stać Cię jak i tak sobie nie poradzisz i będziesz się tylko męczyć na takim sprzęcie.Co do instruktorów to raczej oni nie mają ani wiedzy ani rozeznania na temat sprzętu więc ja bym raczej ich nie słuchał Mam trochę inne zdanie widziałem wiele razy na stokach starszych ludzi na tzw. "ołówkach" , na których wykręcali esy jak by to były typowe super slalomki .A jeśli chodzi o lepszy, droższy sprzęt, to ten sprzed kilku sezonów jest bardzo podobny do tego z tego sezonu tylko ma inne malowanie i nie jest już reklamowany bo trzeba napędzać koniunkturę .Porównam to do sprzętu wędkarskiego, wędki sprzed 7-8 lat są już do wyrzucenia bo nowe są lepsze i skuteczniejsze ? I podobnie z instruktorem , myślisz, że są to osoby które uczą jazdy bo muszą i nie maja rozeznania w sprzęcie ? Moim zdaniem mylisz sie , mogą nie znać nazw nowych produktów, bo co roku pojawia sie masa nowego sprzętu , ale podpowiedzą na co zwrócić uwagę prze zakupie, znając Twoje możliwości .I znowu porównam to do wędkarstwa, znając preferencje i zainteresowanie pytającego, potrafię podpowiedzieć sprzęt na jakim powinien zacząć łowić. Jeżdżę na nartach około 40 lat i co kilka lat biorę instruktora bo zmieniam sprzęt , a zmieniając sprzęt chce sie uczyć nowych technik w pełni wykorzystywać ten sprzęt , choć jazda czarną trasą w Alpach nie sprawia mi problemu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Im lepiej jezdzisz tym masz większe pojęcie o popełnianych błędach i swoich brakach w umiejętnościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) To tak w dużym skrócie te narty, które Ty poleciłeś będą ok czy nie ? W Bałtowie byłem parę razy ???? i dlatego stwierdziłem, że po wypadach kilku dniowych bardziej opłaca mi się kupić własny sprzęt aniżeli za każdym razem wypożyczać bo sporo wydałem na to wypożyczanie. W zeszlym roku kupiłem sobie buty. Tak finansowo się udało. Reasumując. Popytałem, kilka odpowiedzi dostałem, które może przydadzą się i komuś innemu. Zajrzę jeszcze do sklepu czy dwóch, posłucham co tam mi powiedzą, a jak będę miał farta to trafię na specjalistę i coś tam wybiorę. @skilos jakie zatem według Ciebie powinienem teoretycznie mieć buty i narty ? Edytowane 5 Lutego 2019 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi