Skocz do zawartości

Na narty - czyli zimowa odskocznia od ryb!

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

Kup popularne marki z alle w rozmiarze 168-170 ,opisane dla początkujących   , sredniozaawansowanych np starszy model volkl unlimited ac 10(czerwone) . Buty to troche trudniejszy temat , bo trzeba mierzyć i jeszcze raz mierzyć , flex 70-80 .Maja być dość ciasne , ale po kilku godzinach musisz czuć nogę  :D Moje ulubione to head advant edge 105 , zobacz cos z flexem 85 z Heda .

• Like 1

Moim zdaniem: poszukaj Voelkl Racetiger SL, w długości 165-167 cm.

Nowe kosztują, ale używane w dobrym stanie, z poprzednich sezonów można kupić za ok 1000 zł.

Nie przejmuj się ze nie będą miały UVO. Może i przydatny gadżet, ale moim zdaniem nie wpływa w znaczący sposób na komfort jazdy (tłumienie nierówności).

Jak dla mnie bardzo uniwersalne, chociaż i tak im brakuje do starych P50.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Mam trochę inne zdanie widziałem wiele razy na stokach starszych ludzi na tzw. "ołówkach" , na których wykręcali esy jak by to były typowe super slalomki .A jeśli chodzi o lepszy, droższy sprzęt, to ten sprzed kilku sezonów jest bardzo podobny do tego z tego sezonu tylko ma inne malowanie i nie jest już reklamowany bo trzeba napędzać koniunkturę .Porównam to do sprzętu wędkarskiego, wędki sprzed 7-8 lat są już do wyrzucenia bo nowe są lepsze i skuteczniejsze ? I podobnie z instruktorem ,  myślisz, że są to osoby które uczą jazdy bo muszą i nie maja rozeznania w sprzęcie ? Moim zdaniem mylisz sie , mogą nie znać nazw nowych produktów, bo co roku pojawia sie masa nowego sprzętu , ale podpowiedzą na co zwrócić uwagę prze zakupie, znając Twoje możliwości .I znowu porównam to do wędkarstwa, znając preferencje i zainteresowanie pytającego, potrafię podpowiedzieć sprzęt na jakim powinien zacząć łowić.  Jeżdżę na nartach około 40 lat i co kilka lat biorę instruktora bo zmieniam sprzęt , a zmieniając sprzęt chce sie uczyć nowych technik w pełni wykorzystywać ten sprzęt , choć jazda czarną trasą w Alpach nie sprawia mi problemu .

Oczywiście, że mogę się mylić :) 

Sławku, z racji tego, że nie jestem obiektywny odpowiem Ci wymijająco. Na każdych naszych testach te narty cieszą się największym zainteresowaniem i mają najwięcej pochlebnych opinii. Na początek  i dla średnio zaawansowanych jedne z najlepiej sprzedających się nart ze wszystkich marek, oczywiście  drewniany rdzeń. 

Buty jak już pisałem mam, ale pewnie będę szukał drugich dla syna i stąd moje pytanie. Osobiście skusiłem się na fisher cruzar x bo co tu dużo gadać były polecane i znalazłem je w dobrej cenie.

Za wskazówki w kwestii nart bardzo Wam wszystkim dziękuję.

• 9 miesięcy temu...

Na 2 wypady to kup sobie na ali za 60 zeta. Kolor "szkieł" to głównie kwestia gustu natomiast kategoria przyciemnienia maks druga bo trzecia to już naprawdę solidnie ściemnia.

Jakies tanie juz mam. Teraz chcialbym kupic cos lepszego. Myslalem o jakichs Smithach z nizszej polki. Jestem poczatkujacym narciarzem tak wiec nie wiem jak sie potoczy moja kariera a latka leca :) W tym sezonie lece na 3 dni do Sierra Nevada w Hiszpanii i moze jeszcze gdzies indziej. Trudno powiedziec. 

Ja myślę że warto mieć dwie pary gogli czy okularow. Ciemne gdy sloneczny dzień i jasne kiedy wieczorem czesto pruszy śnieg. Jazda jak krysztalki sniegu walą po oczach jest bardzo nieprzyjemna. Jesli mialbym wybrać jedne bralbym jasne bo na wieczor lepsze (ja akurat lubie wieczorem jeździć jak luźniej) i w dzień przed promieniami też chronią.

https://allegro.pl/oferta/gogle-arctica-g-105b-magnetic-kominiarka-gratis-8475689951

Mam i polecam, dokupujesz bezbarwną szybkę na wieczór i masz uniwersalne gogle, ja sobie dokupiłem na dzień szybkę z polaryzacją z kategorią 2 i jest git.

Edytowane przez GoLoManoLo

Jakies tanie juz mam. Teraz chcialbym kupic cos lepszego. Myslalem o jakichs Smithach z nizszej polki. Jestem poczatkujacym narciarzem tak wiec nie wiem jak sie potoczy moja kariera a latka leca :) W tym sezonie lece na 3 dni do Sierra Nevada w Hiszpanii i moze jeszcze gdzies indziej. Trudno powiedziec. 

Polecam Smitha Squady. Masz dwie szybkie w zestawie(fakt, że wymiana na początku nie należy do łatwych, ale szybko da się to opanować). Są to mega wygodne gogle. Na alledrogo jest taki użytkownik Whitesport. Na aukcji znajdź sobie numer telefonu do niego i zadzwoń. Chłopak jest wędkarzem i ma mega świra na punkcie Smitha i Ci pomoże. Pewnie będziesz musiał ze 30-40 złotych zwiększyć budżet, ale się naprawdę opłaca i będziesz miał gogle na dłuuuugi czas.

Na 2 wypady to kup sobie na ali za 60 zeta. Kolor "szkieł" to głównie kwestia gustu natomiast kategoria przyciemnienia maks druga bo trzecia to już naprawdę solidnie ściemnia.

Przypomniała mi się historia jak w babkę, która stała w kolejce do wyciągu wjechał chłopak i lekko uderzył ją kaskiem w tanie gogle. Szybka wyszła z oprawki i oskalpowała babce gębę. 

Więc kupujcie szajs  :lol:  :lol:

Pomimo, że mam smith-y jako okulary wędkarskie i do jazdy samochodem to nie uważam aby tylko one były te jedyne super i hiper. Są i inne marki, które produkują nie gorsze okulary. A jeśli chodzi o te chińskie co dla siebie zakupiłem to jeszcze dziś zamawiam zapasowe szybki i poświęcę te parę złotych aby sprawdzić co to za szybki są.

• Like 1

..mówią ze jazdy na nartach czy rowerze się nie zapomina - myślicie ze to prawda? a może wie ktoś czy to prawda?

wpadłem na pomysł powtórnego zaprzyjaźnienia się z nartami ale czytając o rodzajach i odmianach sprzętu jakim teraz se ludzie posługują prawie mi się mózg zagotował jak pomyślałem przez co musiałbym przebrnąć żeby coś sobie dopasować   :D ..

..wiesz Sławku - kiedyś jeździłem nieźle, uczyłem tez innych i chyba z powodzeniem bo "moje" dziewczyny (nie Tlałkówny) odnosiły potem sukcesy na arenie krajowej...ale to było ponad 30 lat i 30 kilogramów temu ... a teraz ciekawi mnie czy podołam, czy nogi wytrzymają,   :D

..a własnie co do sprzętu mały zawrót głowy :D  

Edytowane przez lexi

Ja się cały czas uczę, a kupiłem to na co na konkretnych wyprzedażach powiedzmy, że mogłem sobie pozwolić. Fakt 30 lat to kawał czasu ... Nogi wytrzymają tylko kolana mogą boleć  ;) Na temat samych nart za wiele nie napiszę bo jak wspomniałem u mnie nauka cały czas trwa, ale mogę doradzić Ci buty. Miałem cruisary od fishera i były mientkie :D W tym roku na wiosnę w super promocji zakupiłem fischer hybrid i na sucho wręcz doskonałe. Oczywiście jak dla mnie. Czuć tę konkretną sztywność, ale jednocześnie są relatywnie wygodne. Wierz mi, że zanim je kupiłem to przymierzyłem co najmniej 10 par różnych modeli i marek ...

Edytowane przez Sławek Nikt

Ja się cały czas uczę, a kupiłem to na co na konkretnych wyprzedażach powiedzmy, że mogłem sobie pozwolić. Fakt 30 lat to kawał czasu ... Nogi wytrzymają tylko kolana mogą boleć  ;) Na temat samych nart za wiele nie napiszę bo jak wspomniałem u mnie nauka cały czas trwa, ale mogę doradzić Ci buty. Miałem cruisary od fishera i były mientkie :D W tym roku na wiosnę w super promocji zakupiłem fischer hybrid i na sucho wręcz doskonałe. Oczywiście jak dla mnie. Czuć tę konkretną sztywność, ale jednocześnie są relatywnie wygodne. Wierz mi, że zanim je kupiłem to przymierzyłem co najmniej 10 par różnych modeli i marek ...

..dzięki - cenne..

buty to baza - po ostatnim  sezonie  w jakim jeździłem okazyjnie kupiłem  buty-marzenie, przecenione ale i tak kosztowały majątek  ...leżą sobie w pudelku na strychu od 35lat - śniegu nie widziały nigdy  :D ....