Skocz do zawartości

Na narty - czyli zimowa odskocznia od ryb!

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

..dzięki - cenne..

buty to baza - po ostatnim  sezonie  w jakim jeździłem okazyjnie kupiłem  buty-marzenie, przecenione ale i tak kosztowały majątek  ...leżą sobie w pudelku na strychu od 35lat - śniegu nie widziały nigdy  :D ....

Może to baaardzo cenne buty są ... ? Chyba warto sprawdzić.

• Like 1

:D ...pewnie nie - pracowałem wtedy za parę marnych groszy w szkole wiec pojecie "majątek" obejmowało naprawdę niewysoki pułap   ;)

Pojęcie majątek odnosi się do wielu stanów ... Ja miałem na myśli wyjątkowość butów ze  względu na ich stan faktyczny ( fabryczny ? ) skoro od 35 lat leżą w pudełku. A za buty z tamtego okresu w doskonałym stanie na pewno ktoś zapłaci jakieś tam pieniążki.

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 1

U mnie też już narty po serwisie i 26 grudnia jedziemy pośmigać w Szpinderlowym Młynie. Od tygodnia ostro śnieżą:

https://webtv.feratel.com/webtv/?cam=2104&design=v3&c0=1&c2=1&lg=pl&pg=6EE2DEDE-3FB5-4A59-9F0C-E740A4DEFE39&s=0

PS Czy używa ktoś box dachowy? Rozglądam się za jakimś modelem i nie wiem czy wydać więcej na Thule czy jakiś Taurus starczy. Muszę zmieścić tam narty długość 177 cm a w perspektywie 185 cm.

Edytowane przez Pawgas

U mnie też już narty po serwisie i 26 grudnia jedziemy pośmigać w Szpinderlowym Młynie. Od tygodnia ostro śnieżą:

https://webtv.feratel.com/webtv/?cam=2104&design=v3&c0=1&c2=1&lg=pl&pg=6EE2DEDE-3FB5-4A59-9F0C-E740A4DEFE39&s=0

PS Czy używa ktoś box dachowy? Rozglądam się za jakimś modelem i nie wiem czy wydać więcej na Thule czy jakiś Taurus starczy. Muszę zmieścić tam narty długość 177 cm a w perspektywie 185 cm.

Szpinderlowy Młyn fajnie to wygląda,nie byłem jeszcze. Jak infrastruktura i wrażenia w porównaniu na przykład do naszej Białki ?

Ja używam boxa Swietna sprawa na narty. Mam interpacka, tańszy od Thule. Mi wystarcza na te kilkanascie dni w roku.

No właśnie Interpack to ponoć Hapro pod innym brandem. Cena jednak już jak Thule albo Kamei - tu w Niemczech ceny są niższe. Za to nie wiem czy taki Taurus za 900 zł nie styknie. Może faktycznie na te kilkanaście dni w roku nie ma co przepłacać.

Szpinderlowy Młyn fajnie to wygląda,nie byłem jeszcze. Jak infrastruktura i wrażenia w porównaniu na przykład do naszej Białki ?

Nie myłem ani w Białce ani w Szpinderlowym. To mój drugi sezon bo dotychczas tylko śmigaliśmy w Świeradowie, Szklarskiej i Harahovie. Ten wypad do Szpinderlowego to taki spontan. Wcześniej zarezerwowałem już w pierwszym tygodniu lutego kwaterę w Sulden Am Ortler ale trzeba sobie przypomnieć przez Alpami jak obsługuje się narty. Jak wrócę po nowym roku ze szpinderlowego to opiszę co i jak ale na mapie wygląda to zacnie. No i najważniejsze że śnieżą intensywnie. W takiej Szklarskiej dla porównania śniegu nie ma nic.

Thule fajne ale drogie. Ja kupiłem jakieś 3-4 lata temu boxa feu vert z szybkim montażem, za połowę ceny thule. Nic więcej mi nie potrzeba.

Coś podobnego do tego

https://www.feuvert.fr/coffre-de-toit/feu-vert-coffre-de-toit-feu-vert-ecospace-45/p603435.html

Niestety feuverty zniknęły z Polski chyba

A dobry taurus za 9 stówek spokojnie wystarczy, a i latem na dłuższy wypad z dzieciakami się przyda.

Edytowane przez Artech
  • Like 1

Jeśli do jezdy bliżej 100 niż 200 km/h to myślę że każdy średniej klasy pack starczy. Dziś gdybym musiał kupic to też bym się sklaniał bardziej do packa za 900 niż np za 1500 zł.

W okresie zimowym widzę czasem ze 2 -3 samochody z samym dołem packa i zastanawiam się jaki jest powód tego? Bo watpie by ktoś demontował pokrywę.

Jeśli do jezdy bliżej 100 niż 200 km/h to myślę że każdy średniej klasy pack starczy. Dziś gdybym musiał kupic to też bym się sklaniał bardziej do packa za 900 niż np za 1500 zł.

W okresie zimowym widzę czasem ze 2 -3 samochody z samym dołem packa i zastanawiam się jaki jest powód tego? Bo watpie by ktoś demontował pokrywę.

Poruszyłeś ważną kwestię. Wiadomo że cena tych markowych produktów to często w dużej mierze opłata za markę. Z drugiej jednak strony nie chciałbym żeby taki box się rozwalił. Widzę że wiele z tych tańszych jest z ABS-u więc materiał dosyć kruchy. Mam złe doświadczenia z walizkami lotniczymi z ABS. Chyba jednak warto dopłacić do czegoś z HDPE. Ciekawe czy i z polipropylenu też się wykonuje boxy bo to nadzwyczaj mocny plastik?

Narazie skłaniam się do Taurusa za 900 zł:

https://www.taurus.info.pl/pl/p/Taurus-Xtreme-400-czarny-karbon/8353

Mam tylko obawy czy przez to wcięcie na belki podłoga boxa nie zawadzi o antenę typu płetwa jaką mam w aucie. Podjadę do ich salonu w Szczecinie i czyba przymierzę.

Ewentualnie jeszcze taki Thule:

https://www.taurus.info.pl/pl/p/Thule-Touring-L-780-Box-dachowy-Czarny-aeroskin/11100

Cena oczywiście z dupy bo w Niemczech kosztuje po 350 Euro. Fajnie jednak że ma obustronne otwieranie.

Niestety nie wiem jak to jest w przypadku boxów, ile się placi za markę a ile za jakość i funkcjonalność. Rok temu w Szwecji mielismy nowiutki fajny, dwóstronnie otwierany Thule. Nie powiem, wygodne to zwłaszcza jak wiesz co gdzie spakowane. W tym roku bylismy z pewnie 20 letnim jakimś niefirmowym chyba i też dał radę ????

Podjedź, przymierz, pogadaj zdecyduj. Nawet jak kupisz droższy Thule to przecież wydatek na lata. Zmienisz samochod to box może zostać. Mój jeździ na drugim już samochodzie.

• Like 1

Ja używam Taurusa od 8 lat. Byliśmy na nartach a Austri, we Włoszech kilka razy. Nie było żadnych problemów. Raz jak wracaliśmy z Austri to porządnie wiało na przełęczy i miałem niezłego pietra, ale po powrocie sprawdziłem i nie zauważyłem żadnych uszkodzeń i zmian. Ja jestem zadowolony. Nie pamiętam jaki to model i czy teraz są takie dostępne, ale uważam , źe na raz lub dwa razy do roku to wytarczy.

• Like 1