Skocz do zawartości

Na narty - czyli zimowa odskocznia od ryb!

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

Niższego flexa niż 100 nie brałem pod uwagę, ponieważ ważę w kole 90 kg i nie zanosi się żebym zszedł dużo niżej ????

W tym roku jeździłem na Atomic Hawx 90 ale modelu z 2013 roku. Buty już mocno używane więc ciężko je ocenić, ale trochę brakowało mi kontroli przy wyższych prędkościach.

Zaraz zerknę na te fishery

Niższego flexa niż 100 nie brałem pod uwagę, ponieważ ważę w kole 90 kg i nie zanosi się żebym zszedł dużo niżej

W tym roku jeździłem na Atomic Hawx 90 ale modelu z 2013 roku. Buty już mocno używane więc ciężko je ocenić, ale trochę brakowało mi kontroli przy wyższych prędkościach.

Zaraz zerknę na te fishery

Trzeba mierzyć różne modele. Innej drogi nie ma. A flex flexowi nie równy. Mierzyłem Hawx 110 i były dużo bardziej miękkie od moich Rossignoli 110 które dodatkowo mają system walk/ski. 

• Like 1

Jeździłem w 90 i 120  w jednym dniu to bez porównania. Wygodniej w miękkich ale ostre, cięte zakręty to moim zdaniem im bardziej twarde tym łatwiej sterować.

Miałem na nogach 140 ale to już za dużo. Może źle dopasowane ale po 3 km musiałem odpiąć bo sztywne takie i nogi zdrętwiały. 

Artech wstawiłeś fotkę po ratrakowaniu. Przypomniał mi się film salomona. 

• Like 2

Moim zdaniem dobór twardości buta do umiejętności to uproszczenie którym posługują się producenci sprzętu. 

Zdecydowanie tak nie jest i zdecydowanie producenci tak nie upraszczają  :) 

Dlatego macie w każdej firmie różne modele o tym samym flexie, żeby dobrać buty do szerokości stopy, do podbicia,różnych wad czy kontuzji.  Jak się kupuje buty w szczycie sezonu,gdzie są tłumy ludzi,  to sprzedawca nigdy nie pomoże dobrać odpowiednich butów i będzie to na zasadzie takiej jak opisujesz. Flex flexowi nawet u tego samego producenta będzie nierówny, bo to zależy od konstrukcji buta,od materiału, technologi czyli znów wracamy do tego, że nie ma tego uproszczenia  ;) 

Jak zaczyna się jeździć i kupuje się buta o twardości np. 90 to przeważnie mają to być buty wygodne, z dużą ilością miejsca na stopę, gdzie po włożeniu stopy ma się czuć komfort. Później narciarz nabiera trochę wprawy, stopa i pięta zaczyna latać i niby za miękki but  :D A to nie za miękki but tylko źle dobrany.

Buty rentalowe mają różne szerokości w zależności od modelu, a że wypożyczalnie mają najwięcej szerokich butów, bo narciarz świadomy zakupi sobie buty  :)

Edytowane przez radek_u
  • Like 1

Tu się zgodzę. W wypożyczalni znalezienie butów poniżej 100 mm szerokości i flexem powyżej 90 jest praktycznie nierealne.

Dlatego postanowiłem kupić sobie własne buty...

Narty pewnie też.

Jak masz na buty 3500 złociszów to pod Twoją nogę niech wyklepią. 

Znajomy ma i nie narzeka. Jak się jeździ dużo to warto zainwestować.

Jak masz na buty 3500 złociszów to pod Twoją nogę niech wyklepią.

Znajomy ma i nie narzeka. Jak się jeździ dużo to warto zainwestować.

Aż tak dużo nie jeżdżę i tak zaawansowanym narciarzem nie jestem. Myślę, że na tydzień w roku buty z około 1000 pln wystarczą ????

Zdecydowanie tak nie jest i zdecydowanie producenci tak nie upraszczają :)

Dlatego macie w każdej firmie różne modele o tym samym flexie, żeby dobrać buty do szerokości stopy, do podbicia,różnych wad czy kontuzji. Jak się kupuje buty w szczycie sezonu,gdzie są tłumy ludzi, to sprzedawca nigdy nie pomoże dobrać odpowiednich butów i będzie to na zasadzie takiej jak opisujesz. Flex flexowi nawet u tego samego producenta będzie nierówny, bo to zależy od konstrukcji buta,od materiału, technologi czyli znów wracamy do tego, że nie ma tego uproszczenia ;)

Jak zaczyna się jeździć i kupuje się buta o twardości np. 90 to przeważnie mają to być buty wygodne, z dużą ilością miejsca na stopę, gdzie po włożeniu stopy ma się czuć komfort. Później narciarz nabiera trochę wprawy, stopa i pięta zaczyna latać i niby za miękki but :D A to nie za miękki but tylko źle dobrany.

Buty rentalowe mają różne szerokości w zależności od modelu, a że wypożyczalnie mają najwięcej szerokich butów, bo narciarz świadomy zakupi sobie buty :)

Do konkluzji doszliśmy takiej samej że warto kupować w specjalistycznym sklepie bo zmiennych jest za wiele.

• Like 1

Jak kupowałem buty to przedtem spędziłem kilka ładnych godzin w necie ... I napiszę krótko. Nic nie zastąpi wizyty w sklepie w przypadku butów nawet jak masz teoretycznie upatrzonego faworyta. Jak powyżej zostało napisane nawet buty tej samej firmy o zbliżonym flexie albo nawet takim samym mogą się od siebie bardzo różnić, a buty różnych firm przy tym samym flexie dzieli przepaść. Co do nart to jest podobnie. I tutaj tak jak wszędzie obowiązuje zasada, że to co podpasuje mi wcale nie musi pasować komuś innemu. Nie sugeruj się markami tylko idź do sklepu w przypadku butów, a narty to jeśli masz czas najlepiej wypożyczyć kilka upatrzonych modeli i kupować te, w których najlepiej się jeździło.

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 3

No to jeszcze jedno. Jak to jest z butami w sieciowych sklepach z cyklu Intersport czy Gosport? Mają tylko buty robione dla nich?

I czy zna ktoś w Szczecinie jakiś dobry sklep ze sprzętem narciarskim?

Ze sklepami jest kicha. Chyba największy wybór będzie miał Intersport. W Gosport raczej mały asortyment. Przychodzi mi do głowy jeszcze Cetus choć i tam nie będzie dużego wyboru. Jakbyś chciał przejechać się do Berlina to jest kilka fajnych miejsc np. taki sklep na Kreutzbergu

https://www.bergruft.de/

• Like 1

No to jeszcze jedno. Jak to jest z butami w sieciowych sklepach z cyklu Intersport czy Gosport? Mają tylko buty robione dla nich?

I czy zna ktoś w Szczecinie jakiś dobry sklep ze sprzętem narciarskim?

Intersport nie ma robionych butów tylko dla nich, ewentualnie jakieś pojedyncze modele, które niby są na sprzedaż w Intersportach, ale inne sklepy też to sprzedają.

Go Sport jak został sprzedany to nie wiem teraz jak jest.

Generalnie w takich sklepach jest rotacja pracowników i nie zawsze te doradzanie jest takie jak powinno.

Możesz się śmiać, ale najbliżej masz albo Niemcy albo Poznań  :D 

• Like 1

W tym cholera nie ma nic śmiesznego...

W Niemczech średnio z dogadaniem się z doradzającym

Chyba pozostanie mi mały sklepik w Outlet Szczenin (wychodzi na to że jedyny) albo intersport, bo w gosporcie dzieci pracują

Albo podróż do Poznania.

Edytowane przez Artech

W tym cholera nie ma nic śmiesznego...

W Niemczech średnio z dogadaniem się z doradzającym

Chyba pozostanie mi mały sklepik w Outlet Szczenin (wychodzi na to że jedyny) albo intersport, bo w gosporcie dzieci pracują

Albo podróż do Poznania.

Dogadasz się po angielsku bez problemu. W razie co mogę służyć za tlumacza a po wszystkim zawsze można skoczyć do Nauen i po Stradicu sobie kupić ????

• Like 1

Radek też bym nie kupił butów za 3,5 klocka. Wolałbym przez 3 lata co roku nowe za tą kasę   :)  Pisałem tylko że jest taka możliwość. 

Artur jak będziesz kiedy w Lublinie to sklep Irmak. Tam mieli trochę sprzętu. Butów full. 

Co do firmy Head to mam buty 105 flexa i całkiem dobrze się w nich jeździ.

• Like 1

Ceny niezłe ale wspomniane rc4 WC SC można nabyć na eBay jeszcze taniej. Przed chwilą skończyła się licytacja i nowe poszły za 310 Euro.Ja poczekam i po sezonie coś ustrzelę bo teraz ludzie najarani podbiją ceny. W zeszłym roku w maju kupiłem tak dla żony nowe Elan Delight Za 110 euro ????

Na yebayu jak rozumiem ?

Dokładnie tak. Szczególnie z Austrii można kupić w super cenach. Tam nabyłem kaski - mój Giro Nine za 40 Euro nówka a dla żony Bolle Juliet Visior z dwoma szybami za 100 Euro  ;)

Przesyłka oczywiście do Niemiec ale pewnie i do Polski wysyłają choć np wspomniane narty Fischera z licytacji miały tylko opcje wysyłki do Austrii i Niemiec.

• Like 1

Ceny niezłe ale wspomniane rc4 WC SC można nabyć na eBay jeszcze taniej. Przed chwilą skończyła się licytacja i nowe poszły za 310 Euro.Ja poczekam i po sezonie coś ustrzelę bo teraz ludzie najarani podbiją ceny. W zeszłym roku w maju kupiłem tak dla żony nowe Elan Delight Za 110 euro

To faktyczne dobra cena, jeśli oczywiście to była ta katalogowa 2019/20 i jeśli w pierwszym gatunku  :ph34r: 

Można jeszcze poszukać w czeskich sklepach  ;)