SlawekNikt Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 Ja jako amator za bardzo się nie znam, ale wiem, że np. przy ciętym musisz co nie co dociążyć zwłaszcza przy zmianie kierunku jazdy i w "mientkich" butach będzie to na pewno o wiele trudniejsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 Niższego flexa niż 100 nie brałem pod uwagę, ponieważ ważę w kole 90 kg i nie zanosi się żebym zszedł dużo niżej ????W tym roku jeździłem na Atomic Hawx 90 ale modelu z 2013 roku. Buty już mocno używane więc ciężko je ocenić, ale trochę brakowało mi kontroli przy wyższych prędkościach.Zaraz zerknę na te fishery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 Niższego flexa niż 100 nie brałem pod uwagę, ponieważ ważę w kole 90 kg i nie zanosi się żebym zszedł dużo niżej W tym roku jeździłem na Atomic Hawx 90 ale modelu z 2013 roku. Buty już mocno używane więc ciężko je ocenić, ale trochę brakowało mi kontroli przy wyższych prędkościach.Zaraz zerknę na te fishery Trzeba mierzyć różne modele. Innej drogi nie ma. A flex flexowi nie równy. Mierzyłem Hawx 110 i były dużo bardziej miękkie od moich Rossignoli 110 które dodatkowo mają system walk/ski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 Jeździłem w 90 i 120 w jednym dniu to bez porównania. Wygodniej w miękkich ale ostre, cięte zakręty to moim zdaniem im bardziej twarde tym łatwiej sterować.Miałem na nogach 140 ale to już za dużo. Może źle dopasowane ale po 3 km musiałem odpiąć bo sztywne takie i nogi zdrętwiały. Artech wstawiłeś fotkę po ratrakowaniu. Przypomniał mi się film salomona. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) Moim zdaniem dobór twardości buta do umiejętności to uproszczenie którym posługują się producenci sprzętu. Zdecydowanie tak nie jest i zdecydowanie producenci tak nie upraszczają Dlatego macie w każdej firmie różne modele o tym samym flexie, żeby dobrać buty do szerokości stopy, do podbicia,różnych wad czy kontuzji. Jak się kupuje buty w szczycie sezonu,gdzie są tłumy ludzi, to sprzedawca nigdy nie pomoże dobrać odpowiednich butów i będzie to na zasadzie takiej jak opisujesz. Flex flexowi nawet u tego samego producenta będzie nierówny, bo to zależy od konstrukcji buta,od materiału, technologi czyli znów wracamy do tego, że nie ma tego uproszczenia Jak zaczyna się jeździć i kupuje się buta o twardości np. 90 to przeważnie mają to być buty wygodne, z dużą ilością miejsca na stopę, gdzie po włożeniu stopy ma się czuć komfort. Później narciarz nabiera trochę wprawy, stopa i pięta zaczyna latać i niby za miękki but A to nie za miękki but tylko źle dobrany.Buty rentalowe mają różne szerokości w zależności od modelu, a że wypożyczalnie mają najwięcej szerokich butów, bo narciarz świadomy zakupi sobie buty Edytowane 17 Lutego 2020 przez radek_u 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 Tu się zgodzę. W wypożyczalni znalezienie butów poniżej 100 mm szerokości i flexem powyżej 90 jest praktycznie nierealne.Dlatego postanowiłem kupić sobie własne buty... Narty pewnie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 Tu się zgodzę. W wypożyczalni znalezienie butów poniżej 100 mm szerokości i flexem powyżej 90 jest praktycznie nierealne.Dlatego postanowiłem kupić sobie własne buty...Narty pewnie też.Jak masz na buty 3500 złociszów to pod Twoją nogę niech wyklepią. Znajomy ma i nie narzeka. Jak się jeździ dużo to warto zainwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 Jak masz na buty 3500 złociszów to pod Twoją nogę niech wyklepią. Znajomy ma i nie narzeka. Jak się jeździ dużo to warto zainwestować.Aż tak dużo nie jeżdżę i tak zaawansowanym narciarzem nie jestem. Myślę, że na tydzień w roku buty z około 1000 pln wystarczą ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 Aż tak dużo nie jeżdżę i tak zaawansowanym narciarzem nie jestem. Myślę, że na tydzień w roku buty z około 1000 pln wystarczą Obecnie za tysiaka też możesz mieć buta pełni spersonalizowanego pod Twoje stopy i nie trzeba mieć znajomego z butami za 3500 złociszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 Zdecydowanie tak nie jest i zdecydowanie producenci tak nie upraszczają Dlatego macie w każdej firmie różne modele o tym samym flexie, żeby dobrać buty do szerokości stopy, do podbicia,różnych wad czy kontuzji. Jak się kupuje buty w szczycie sezonu,gdzie są tłumy ludzi, to sprzedawca nigdy nie pomoże dobrać odpowiednich butów i będzie to na zasadzie takiej jak opisujesz. Flex flexowi nawet u tego samego producenta będzie nierówny, bo to zależy od konstrukcji buta,od materiału, technologi czyli znów wracamy do tego, że nie ma tego uproszczenia Jak zaczyna się jeździć i kupuje się buta o twardości np. 90 to przeważnie mają to być buty wygodne, z dużą ilością miejsca na stopę, gdzie po włożeniu stopy ma się czuć komfort. Później narciarz nabiera trochę wprawy, stopa i pięta zaczyna latać i niby za miękki but A to nie za miękki but tylko źle dobrany.Buty rentalowe mają różne szerokości w zależności od modelu, a że wypożyczalnie mają najwięcej szerokich butów, bo narciarz świadomy zakupi sobie buty Do konkluzji doszliśmy takiej samej że warto kupować w specjalistycznym sklepie bo zmiennych jest za wiele. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 Panowie czy w narciarstwie jest też dwójka liderów jak Shimano i Daiwa w wędkarstwie lub Canon i Nikon w fotografii?I drugie pytanie, jak postrzegacie produkty marki Head? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 Chyba jest więcej graczy na rynku. Poza dużymi firmami jak Atomic czy wspomniany Head w przypadku butów masz firmy które chyba tylko butami się zajmują jak Dalbello czy Lange. W kwestii doboru sprzętu polecam obejrzeć filmy z panem Tomaszem: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) Jak kupowałem buty to przedtem spędziłem kilka ładnych godzin w necie ... I napiszę krótko. Nic nie zastąpi wizyty w sklepie w przypadku butów nawet jak masz teoretycznie upatrzonego faworyta. Jak powyżej zostało napisane nawet buty tej samej firmy o zbliżonym flexie albo nawet takim samym mogą się od siebie bardzo różnić, a buty różnych firm przy tym samym flexie dzieli przepaść. Co do nart to jest podobnie. I tutaj tak jak wszędzie obowiązuje zasada, że to co podpasuje mi wcale nie musi pasować komuś innemu. Nie sugeruj się markami tylko idź do sklepu w przypadku butów, a narty to jeśli masz czas najlepiej wypożyczyć kilka upatrzonych modeli i kupować te, w których najlepiej się jeździło. Edytowane 17 Lutego 2020 przez Sławek Nikt 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 No to jeszcze jedno. Jak to jest z butami w sieciowych sklepach z cyklu Intersport czy Gosport? Mają tylko buty robione dla nich? I czy zna ktoś w Szczecinie jakiś dobry sklep ze sprzętem narciarskim? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 No to jeszcze jedno. Jak to jest z butami w sieciowych sklepach z cyklu Intersport czy Gosport? Mają tylko buty robione dla nich? I czy zna ktoś w Szczecinie jakiś dobry sklep ze sprzętem narciarskim?Ze sklepami jest kicha. Chyba największy wybór będzie miał Intersport. W Gosport raczej mały asortyment. Przychodzi mi do głowy jeszcze Cetus choć i tam nie będzie dużego wyboru. Jakbyś chciał przejechać się do Berlina to jest kilka fajnych miejsc np. taki sklep na Kreutzberguhttps://www.bergruft.de/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 No to jeszcze jedno. Jak to jest z butami w sieciowych sklepach z cyklu Intersport czy Gosport? Mają tylko buty robione dla nich? I czy zna ktoś w Szczecinie jakiś dobry sklep ze sprzętem narciarskim?Intersport nie ma robionych butów tylko dla nich, ewentualnie jakieś pojedyncze modele, które niby są na sprzedaż w Intersportach, ale inne sklepy też to sprzedają.Go Sport jak został sprzedany to nie wiem teraz jak jest.Generalnie w takich sklepach jest rotacja pracowników i nie zawsze te doradzanie jest takie jak powinno.Możesz się śmiać, ale najbliżej masz albo Niemcy albo Poznań 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) W tym cholera nie ma nic śmiesznego...W Niemczech średnio z dogadaniem się z doradzającymChyba pozostanie mi mały sklepik w Outlet Szczenin (wychodzi na to że jedyny) albo intersport, bo w gosporcie dzieci pracująAlbo podróż do Poznania. Edytowane 17 Lutego 2020 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 W tym cholera nie ma nic śmiesznego...W Niemczech średnio z dogadaniem się z doradzającymChyba pozostanie mi mały sklepik w Outlet Szczenin (wychodzi na to że jedyny) albo intersport, bo w gosporcie dzieci pracująAlbo podróż do Poznania.Dogadasz się po angielsku bez problemu. W razie co mogę służyć za tlumacza a po wszystkim zawsze można skoczyć do Nauen i po Stradicu sobie kupić ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 Radek też bym nie kupił butów za 3,5 klocka. Wolałbym przez 3 lata co roku nowe za tą kasę Pisałem tylko że jest taka możliwość. Artur jak będziesz kiedy w Lublinie to sklep Irmak. Tam mieli trochę sprzętu. Butów full. Co do firmy Head to mam buty 105 flexa i całkiem dobrze się w nich jeździ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Kol. @biturbo czy w lato w Irmarku nadal na pólkach maja sprzęt narciarski, czy tylko sezonowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Jeżeli chce ktoś kupić narty to warto to teraz zrobić w SkiTimie. Normalnie jest to drogi sklep, ale obecnie mają ceny na narty pod kreską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Ceny niezłe ale wspomniane rc4 WC SC można nabyć na eBay jeszcze taniej. Przed chwilą skończyła się licytacja i nowe poszły za 310 Euro.Ja poczekam i po sezonie coś ustrzelę bo teraz ludzie najarani podbiją ceny. W zeszłym roku w maju kupiłem tak dla żony nowe Elan Delight Za 110 euro ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 (edytowane) Na yebayu jak rozumiem ? Edytowane 18 Lutego 2020 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Na yebayu jak rozumiem ? Dokładnie tak. Szczególnie z Austrii można kupić w super cenach. Tam nabyłem kaski - mój Giro Nine za 40 Euro nówka a dla żony Bolle Juliet Visior z dwoma szybami za 100 Euro Przesyłka oczywiście do Niemiec ale pewnie i do Polski wysyłają choć np wspomniane narty Fischera z licytacji miały tylko opcje wysyłki do Austrii i Niemiec. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Ceny niezłe ale wspomniane rc4 WC SC można nabyć na eBay jeszcze taniej. Przed chwilą skończyła się licytacja i nowe poszły za 310 Euro.Ja poczekam i po sezonie coś ustrzelę bo teraz ludzie najarani podbiją ceny. W zeszłym roku w maju kupiłem tak dla żony nowe Elan Delight Za 110 euro To faktyczne dobra cena, jeśli oczywiście to była ta katalogowa 2019/20 i jeśli w pierwszym gatunku Można jeszcze poszukać w czeskich sklepach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi