Skocz do zawartości

Na narty - czyli zimowa odskocznia od ryb!

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

A pewnie że można się dowiedziec i na forum wędkarskim o nartach ???? W sumie to wiedzę o sprzęcie mam marną,raz w zyciu narty kupowalem, jestem też totalnym amatorem jeżdżącym kilka dni w roku.

Filmik w wolnej chwili sobie też popatrze.

To jak są na forum ludzie z dużą wiedzą narciarską to rozwiejcie coś co mnie nurtuje. Mianowicie kijki. No mam, ładne, odpowiedniej dlugości, pod kolor nartek, ale proste. A nieraz widuje (u nas na stokach sporadycznie, raczej w transmisjach TV) takie fajne pokrzywione ???? Czemu one takie są? ????

A pewnie że można się dowiedziec i na forum wędkarskim o nartach ???? W sumie to wiedzę o sprzęcie mam marną,raz w zyciu narty kupowalem, jestem też totalnym amatorem jeżdżącym kilka dni w roku.

Filmik w wolnej chwili sobie też popatrze.

To jak są na forum ludzie z dużą wiedzą narciarską to rozwiejcie coś co mnie nurtuje. Mianowicie kijki. No mam, ładne, odpowiedniej dlugości, pod kolor nartek, ale proste. A nieraz widuje (u nas na stokach sporadycznie, raczej w transmisjach TV) takie fajne pokrzywione ???? Czemu one takie są? ????

Po to aby jak najmniej przeszkadzały przy ostrym cięciu bramek. Przy prostych możnaby końcówką zawadzić o tyczkę. Oczywiście w slalomie kije są proste bo skręt jest dużo ciaśniejszy i zawodnik atakuje tyczkę zewnętrzną ręką.

• Like 1

• 6 miesięcy temu...

Czas odświeżyć wątek z odmentów działu Cafe. Sezon powoli zbliża się. Oby tylko zima dopisała a Koronka pozwoliła jechać. Ja mam na ferie w pierwszym tygodniu lutego już zarezerwowany nocleg w ośrodku Carezza (oczywiście z możliwością bezpłatnego odwołania rezerwacji). Natomiast korci mnie pojechać gdzieś wcześniej. Mam tydzień wolnego w październiku i tak myślę o wypadzie do Austrii na lodowiec. Ma ktoś z Was doświadczenie w takich wypadach jesiennych? Myślałem o Kaprun i lodowcu Kitzsteinhorn. Jest już 60 cm śniegu więc może jeszcze dopadać. 

Narazie karmię oczy takimi filmami:

Edytowane przez Pawgas
  • Like 2

• 2 miesiące temu...

Dla mnie jest to szukanie skwarek i nie wiem po co ci ta wiedza :blink:  Ale jak chcesz wiedzieć to w modelach, gdzie jest dwu i trzy warstwowa pianka

Kupiłem chińskie to avanti, że szkła zabijają od patrzenia niemal (nie zabijają sprawdziłem osobiście co kosztowało mnie konkretnie około 30 zł. i jak sprawdzę te smithy to wrzucę tu obydwa filmiki z tłuczenia :D ), zapytałem o super smithy to szukam skwarek :lol: 

Dziękuję za odpowiedź Radku.

W kwestii nart w tym sezonie to byłem dotychczas optymistą ale coraz mniej wierzę, że uda się wyjechać. A szkoda bo kupiłem okazyjnie Elany SLX pro jako pierwsze slalomki i chciałoby się je przetestować. Warunki śniegowe w Dolomitach poezja. 

Jakie buty do tych SLXów zakładasz? Mocno agresywne nie są ale kontrole już trzeba mieć bo dość szybkie z opinii co czytałem. 

U nas pozamykali ale za miedzą nie sądzę że wyciągów nie puszczą. Wprowadzą limity na stoku. Pakuj narty na te Dolomity.  

Jakie buty do tych SLXów zakładasz? Mocno agresywne nie są ale kontrole już trzeba mieć bo dość szybkie z opinii co czytałem. 

U nas pozamykali ale za miedzą nie sądzę że wyciągów nie puszczą. Wprowadzą limity na stoku. Pakuj narty na te Dolomity.  

Mam takie buty:

https://www.rossignol.com/int-pl/rossignol-alltrack-pro-110-lt-slate-grey-boots-alpine-rbh3030-000-2019-2020.html

Zamysł był by mieć jedne buty i do wiązań alpin i do pinowych w skiturach. Wymagały trochę pracy - prawy z uwagi na rozpłaszczoną stopę wymagał poszerzenia. Dwa razy zmieniałem wkładki. Teraz celem redukcji objętości w górę zakupiłem jeszcze takie podkładki Sidas Volume Reducer i przymiarki w domu wykazują, że można będzie nieco cieńszą skarpetkę zapodać. Teraz szukam jeszcze jakiegoś spoilera do cholewki żeby nieco zmienić kąt nachylenia łydek - buty mają rzep do mocowania spoilera ale nie było go w komplecie. Mam też do nich dokupione podeszwy typu Grip Walk ale narazie nie zmieniam bo co prawda te SLX mają wiązania kompatybilne ale drugie narty (Atomic Redster LT 174) mają już wiązania typu DIN a chciałbym móc jeździć na obu nartach.

Edytowane przez Pawgas

Mam takie buty:

https://www.rossignol.com/int-pl/rossignol-alltrack-pro-110-lt-slate-grey-boots-alpine-rbh3030-000-2019-2020.html

Zamysł był by mieć jedne buty i do wiązań alpin i do pinowych w skiturach. Wymagały trochę pracy - prawy z uwagi na rozpłaszczoną stopę wymagał poszerzenia. Dwa razy zmieniałem wkładki. Teraz celem redukcji objętości w górę zakupiłem jeszcze takie podkładki Sidas Volume Reducer i przymiarki w domu wykazują, że można będzie nieco cieńszą skarpetkę zapodać. Teraz szukam jeszcze jakiegoś spoilera do cholewki żeby nieco zmienić kąt nachylenia łydek - buty mają rzep do mocowania spoilera ale nie było go w komplecie. Mam też do nich dokupione podeszwy typu Grip Walk ale narazie nie zmieniam bo co prawda te SLX mają wiązania kompatybilne ale drugie narty (Atomic Redster LT 174) mają już wiązania typu DIN a chciałbym móc jeździć na obu nartach.

Z nartami i butami to jak z rybami. Nie da się obskoczyć wszystkiego jednym sprzętem.   Mam zaproszenie na 2 metrowy świeży śnieg ale sam sprzęt grubo trzeba zapłacić. Narty z butami nie więcej niż 3 kg. Podobno na stoku to nie jazda. Trzeba wbić się głębiej... 

• Like 1

W kwestii nart w tym sezonie to byłem dotychczas optymistą ale coraz mniej wierzę, że uda się wyjechać. A szkoda bo kupiłem okazyjnie Elany SLX pro jako pierwsze slalomki i chciałoby się je przetestować. Warunki śniegowe w Dolomitach poezja. 

Masz otwartą Szwecję ;) Nigdy tam nie byłem, ale dużo pozytywnych opinii słyszałem.

W Szwajcarii trzeba się testować i chyba kwarantanna też wchodzi w grę.

Czechy, Słowację otwierają 18 i mają podać wytyczne jak to będzie wyglądało. 

Masz otwartą Szwecję ;) Nigdy tam nie byłem, ale dużo pozytywnych opinii słyszałem.

W Szwajcarii trzeba się testować i chyba kwarantanna też wchodzi w grę.

Czechy, Słowację otwierają 18 i mają podać wytyczne jak to będzie wyglądało. 

Oglądam kamerki regularnie i w Szpindlerowym pojawiły się barierki rozdzielające ludzi ew kolejce do krzesła na Sw. Petr tak więc coś jest na rzeczy że chcą otworzyć. Narazie tylko mało śniegu:

https://webtv.feratel.com/webtv/?cam=2104&design=v3&c0=1&c2=1&lg=pl&pg=6EE2DEDE-3FB5-4A59-9F0C-E740A4DEFE39&s=0

Natomiast Carezza gdzie zamierzam jechać wygląda tak:

https://webtv.feratel.com/webtv/?cam=6241&design=v3&c0=1&c2=1&lg=pl&pg=6EE2DEDE-3FB5-4A59-9F0C-E740A4DEFE39&aw=1&s=0&lc=6242

• Like 1

Wygląda na to, że bedziesz tam jako pierwszy, który z tego forum tam pojedzie.

Do Rumunii nie daleko to i samochodem można. Reszta samolot. Ty Sławciu wiesz co masz zrobić to dołączysz. A jak to nie wypali to Bukovel rzut beretem tylko śniegu mało.

• Like 1