Skocz do zawartości

Na narty - czyli zimowa odskocznia od ryb!

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zacząłem przyglądać się Szwajcarii i wygląda to całkiem nieźle jeśli patrzymy na wyjazd do nie tych topowych ośrodków. Przykładowo w terminie który mnie interesuje tj 30.01-06.02 znalazłem nocleg dla 5 osób za 560 euro. Okolice ośrodka narciarskiego Obersaxen Mundaun. 6 dniowy Skipass dla dorosłych to 290 CHF a dzieci do 13 roku 145 CHF. Do dyspozycji 120 km tras. Przykładowo Skipass na leżący obok Laax to już bagatelka 490 CHF ????

• 1 miesiąc temu...

zakaz byl ale na zjazdowe ;) U mnie od poczatku stycznia biegówki nie stygną.

I ja przyznam, że moje biegówki jeszcze nigdy tyle razy nie były użyte co w tym sezonie  :D Jutro mam nadzieję, że też uda się wyskoczyć na nocne człapanie  :) 

A co do zakazu na narty zjazdowe to takiego nie było i jak niektóre stoki otworzyli, to policja do jeżdżących się nie czepiała ,ale właściciele stoków musieli zejść podziemia  :ph34r: 

https://www.youtube.com/watch?v=xyTrFCzBVI8

• Like 1

I ja przyznam, że moje biegówki jeszcze nigdy tyle razy nie były użyte co w tym sezonie  :D Jutro mam nadzieję, że też uda się wyskoczyć na nocne człapanie  :) 

A co do zakazu na narty zjazdowe to takiego nie było i jak niektóre stoki otworzyli, to policja do jeżdżących się nie czepiała ,ale właściciele stoków musieli zejść podziemia  :ph34r: 

https://www.youtube.com/watch?v=xyTrFCzBVI8

Jacek Ciszak teraz w Turcji na nartach. A tu dechy z którymi wejdziesz do gondoli

Co by wątek nie umarł to może podejmę temat serwisu nart. W tym roku zakupiłem sporo gadżetów do samodzielnego serwisu. Trochę to kosztowało w sumie ale mam radochę, że sam całej rodzince narty przed wyjazdem przygotowałem. W nowych Elanach SLX nie ruszałem krawędzi i tylko 5 krotnie smarowałem ślizgi na gorąco tak żeby wchłonęły smaru. Pierwsze 3 razy poszedł twardy smar Holmenkol Beta Mix (czerwony) a potem 2 razy żółty Alpha mix. Trzeba będzie zająć się jeszcze krawędziami, ponieważ fabrycznie narty są bardzo tępe w dziobach i piętkach. Nie inicjowały przez to skrętu tak dynamicznie jakbym tego oczekiwał. Temperatury w Zieleńcu mieliśmy w większości dodatnie i narty pięknie szły na mokrym śniegu. Potem trochę przymroziło i napadło świeżego puchu więc nie jechały tak dobrze.  Teraz suszę narty w piwnicy bo są jeszcze całe w lodzie. Potem oddam wszystkie na planowanie ślizgów i strukturę - ostrzenie i smarowanie zrobię sam. Ciekawe czy jakiś serwis zrobi mi taką niepełną usługę? Muszę jeszcze dokupić jeden pilnik o średniej gradacji i kątownik do podcinania krawędzi dolnej. Czy jest tu ktoś kto też się bawi w samodzielny serwis? 

• 8 miesięcy temu...

Obym się mylił ale coś czuję że będzie jak poprzednio i zamkną w pizdu wszystko. Patrzę na ceny kwater na Air Bnb i poszło wszystko solidnie w górę. Marzy mi się ponoworoczny wypad do Południowego Tyrolu. Alpe di Siusi plus Vall Gardena byłoby pyszne. Narty naostrzone i nasmarowane stoją w gotowości ????

Od niedzieli Jacek Ciszak zacznie mi podnosić ciśnienie relacjami z lodowców. Ehhh

Edytowane przez Pawgas
  • Like 3

• 4 tygodnie później...

Biegówki Uprawiałem zawodowo. Polecam wszystkim spróbować kto nie miał okazji. Szkoda tylko że w Naszym Kraju nie ma tras z prawdziwego zdarzenia i całej infrastuktury z tym związanej, pieniądze jakie są przeznaczane w większości idą na skoki a resztkami dzielą inne dyspliny. No ale nie o tym temat.

• Like 2