Skocz do zawartości

Na narty - czyli zimowa odskocznia od ryb!

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w tym roku planuje zakup kompletu biegowek typu back country. Na stok nie zawsze da się wyskoczyć - a jeszcze jak pozamykają wszystko jak w zeszłym roku :(

A na BC to i na okoliczne górki, i do lasu i bez tras i trochę w dziewiczy teren, trochę po leśnych drogach.

W zeszłym roku na lockdownie trochę biegałem na pożyczonych kalsycznych biegówkach, ale widziałem co chłopaki robili na BC  i jak z nimi rozmawiałem - to wydaje mi się że to może być cos odpowiedniego dla mnie. (pogórze, Beskidy, bieszczadzkie doliny)

Tylko u nas to mało popularny typ biegówek, a i ceny .. używek prawie w ogóle, a za komplet nowych średniej klasy BC z butami można mieć wypasione zjazdówki z butami w niemal idealnym stanie ...

Tak ze gdyby ktoś miał jakis komplet BC .. 195cm + buty 280mm stopy to poproszę info na PW :)

A w weekend  - trochę w ciemno - drogą wymiany za sprzęt wędkarski nabyłem Blizzardy Quattro RS. Właściciel chciał mieć narty z górnej półki - tylko umiejętności nie były z górnej półki i po dniu męczenia się na stoku - poszedł do wypożyczalni po narty dla początkujących i jak on to powiedział "dopiero wtedy zaczął jeździć". A za blizzardy kupił by 3 pary tego na czym się mu dobrze jeździło.

Zobaczymy tylko czy mi starczy do nich umiejętności, w interntach recenzje i opisy spoko. Na Blizzardach nigdy nie jeździłem - zawsze Atomic i Head - zobaczymy jak będzie. Chyba że ktoś miał okazje jeździć i może się podzielić swoimi subiektywnymi odczuciami.

I obym trafił jak w zeszłym roku 3x Krynica Jaworzyna - 3 razy super warunki, ludzi jak na lekarstwo, śniegu masa i trasy fantastycznie przygotowane. Jazda w kółko przez cały dzień, bez tłou i w zasadzie jeszcze koło koło południa można było trafić kawałkami na sztruks.

• Like 1

W okresie 26.12 a 02.01 mam rezerwację w Val Gardenie ale patrząc na to co się dzieje chyba będzie trzeba znowu odwołać. Słowacja lockdown, Austria też. Chyba cała nadzieja znów tylko w Szwajcarii. Można jeszcze względnie tanie noclegi tam znaleźć ale ja jeszcze czekam bo Val Gardena wraz z Seiser Alm to moje marzenie narciarskie.

• Like 1

Quattro RS 70 model   - po opisie i szacie wychodzi że sezon 19/20, długość 165, wiązanie Marker Xcell 12 GW

Taliowanie 121-70-102, promień 13,5m

Dobre narty…. Nie wymagające jakiejś końskiej siły żeby na nich jeździć ale jeśli taką posiadasz sporo można z nich wycisnąć. Konstrukcja dość zaawansowana - stąd cena.

• Like 1

Ja w tym roku planuje zakup kompletu biegowek typu back country. Na stok nie zawsze da się wyskoczyć - a jeszcze jak pozamykają wszystko jak w zeszłym roku :(

A na BC to i na okoliczne górki, i do lasu i bez tras i trochę w dziewiczy teren, trochę po leśnych drogach.

W zeszłym roku na lockdownie trochę biegałem na pożyczonych kalsycznych biegówkach, ale widziałem co chłopaki robili na BC  i jak z nimi rozmawiałem - to wydaje mi się że to może być cos odpowiedniego dla mnie. (pogórze, Beskidy, bieszczadzkie doliny)

Tylko u nas to mało popularny typ biegówek, a i ceny .. używek prawie w ogóle, a za komplet nowych średniej klasy BC z butami można mieć wypasione zjazdówki z butami w niemal idealnym stanie ...

Tak ze gdyby ktoś miał jakis komplet BC .. 195cm + buty 280mm stopy to poproszę info na PW :)

W tym sezonie nie będzie ani tanio ani nie będzie dostępności. Jak ktoś będzie coś miał to będzie od razu schodziło  :P I to się tyczy całej biegówki  :ph34r:  I nie jakiś komplet tylko pod wagę   ;) 

Mepps u nas w Pl największe ograniczenie to brak śniegu. Gdyby co zimę były sprzyjające warunki na terenie całego kraju to i spostrzeganie i finansowanie biegów narciarskich byłoby inne, a tak ładują kasę w to co ładują  :angry:

Może skitury? Spróbowałem w zeszłym sezonie = motywacja ta sama: zamknięte stoki. 

Skitury to chyba ten sam problem co BC

I dostępność i cena.

Na ten rok mam plan na kilku km trasę torami wąskotorówki w Bieszczadach + nieczynne zwykłe torowisko. Oby tylko ilość śniegu pozwoliła zrealizować plan i udało się sprzęt kupić.

@radek_u tak, wiem że pod wagę, trochę poczytałem. 

• Like 1

Szukam dla mojego 10 letniego syna nowych butów. Mierzył w Intersport Head Raptor o Flex 60. Bardzo mu się spodobały i nie chce innych. Znalazłem na eBay takie same tylko o Flex 70. Typowy sportowy but juniorski. Zastanawiam się czy nie za twardy będzie. Mały jeździ już skrętem ciętym na niebieskich i szuranym gdy stromiej. Boję się żeby twarde buty nie obiły mu zbyt piszczeli na muldach. Co sądzicie?

Edytowane przez Pawgas

• 1 miesiąc temu...

Szukam dla mojego 10 letniego syna nowych butów. Mierzył w Intersport Head Raptor o Flex 60. Bardzo mu się spodobały i nie chce innych. Znalazłem na eBay takie same tylko o Flex 70. Typowy sportowy but juniorski. Zastanawiam się czy nie za twardy będzie. Mały jeździ już skrętem ciętym na niebieskich i szuranym gdy stromiej. Boję się żeby twarde buty nie obiły mu zbyt piszczeli na muldach. Co sądzicie?

Przy 10 latku możesz olać flex. Mają być wygodne, trzymać nogę (piętę) bez dociągania klamrami (delikatne zamknięcie jednym palcem = zobacz na yt), nie za duże (pamiętaj o pozycji narciarskiej = stopa delikatnie cofa się) i ciepłe.

• 2 tygodnie później...

Jak tam narciarze? Pojeżdżone coś? Ja w okresie między świętami a sylwestrem pojeździłem nieco na Podhalu. Zaliczyliśmy z synem Jurgów, Rusiński i Białkę. Generalnie ludzi masa. Moim faworytem jest z tych 3 Jurgów. Bardzo fajna górka a mniejsza ilość ludzi niż w Białce powodowała, że naprawdę szło pośmigać. Nie rozumiem w ogóle fenomenu Białki. Trasy nudne i poza dwiema czerwonymi bardzo płaskie. Oczywiście do szurania dobre ale ja wolę coś nieco bardziej ambitnego choć żaden ze mnie Hirschner. Zauważyłem, że naprawdę masa ludzi jeździ na za krótkich nartach. Nie rozumiem jak chłop o mniej więcej mojej posturze i masie 185 cm 90 kg plus, może jeździć na nartach 155 cm? I nie mówimy tu o pojedynczym przypadku i sportowej slalomce ale o rentalowym Allrounderze. Zakupiłem ostatecznie Raptory 60 dla mojego 10 latka. Wraz z nowymi nartami fajnie mu się śmigało. Prawdziwą przyjemnością było za to obserwowanie nastoletnich zawodników i zawodniczek na treningu w Jurgowie. Co ja bym nie dał by tak ładnie jeździć jak te dzieciaki.

Kilka fotek i filmików (proszę nie komentować mojego pokracznego stylu  :lol: ):

https://www.instagram.com/p/CYEm1OxIYCKZf2WMz1UYVaZF8bydPe4VCW88nE0/

• Like 1

Przyjechałem 2 stycznia na Podhale i trafiłem niestety na ocieplenie, więc jazdę sobie odpuściłem.Za to pospacerowałem, obkupiłem się na Krupówkach. Na nartach pojeżdżę może luty/marzec. Jak będą warunki wybiorę się na 3 dni.

Jurgów bardzo lubię, chyba najbardziej tu w okolicy. Białka też fajna ale od 18 do 22. Ewentualnie 9-11.

Jak tam narciarze? Pojeżdżone coś? Ja w okresie między świętami a sylwestrem pojeździłem nieco na Podhalu. Zaliczyliśmy z synem Jurgów, Rusiński i Białkę. Generalnie ludzi masa. Moim faworytem jest z tych 3 Jurgów. Bardzo fajna górka a mniejsza ilość ludzi niż w Białce powodowała, że naprawdę szło pośmigać. Nie rozumiem w ogóle fenomenu Białki. Trasy nudne i poza dwiema czerwonymi bardzo płaskie. Oczywiście do szurania dobre ale ja wolę coś nieco bardziej ambitnego choć żaden ze mnie Hirschner. Zauważyłem, że naprawdę masa ludzi jeździ na za krótkich nartach. Nie rozumiem jak chłop o mniej więcej mojej posturze i masie 185 cm 90 kg plus, może jeździć na nartach 155 cm? I nie mówimy tu o pojedynczym przypadku i sportowej slalomce ale o rentalowym Allrounderze. Zakupiłem ostatecznie Raptory 60 dla mojego 10 latka. Wraz z nowymi nartami fajnie mu się śmigało. Prawdziwą przyjemnością było za to obserwowanie nastoletnich zawodników i zawodniczek na treningu w Jurgowie. Co ja bym nie dał by tak ładnie jeździć jak te dzieciaki.

Kilka fotek i filmików (proszę nie komentować mojego pokracznego stylu :lol: ):

https://www.instagram.com/p/CYEm1OxIYCKZf2WMz1UYVaZF8bydPe4VCW88nE0/

Nic nie widać, a nie każdy ma instagrama czy chce go mieć i tę całą resztę dobrobytu ????

• Like 1

Po pewnie prywatne jest czy coś. Nie ogarniam tego Instagrama. Też go nie chciałem ale jak ostatnio skasowałem nie wiem jak zdjęcia z ostatnich 4 lat to zamontowalem.

No i można śledzić Jacka Ciszaka by codziennie podnieść sobie ciśnienie co on tam nie robi zajebistego gdy ja tkwię w robocie. Lepsze od kawy ????

Edytowane przez Pawgas

Zauważyłem, że naprawdę masa ludzi jeździ na za krótkich nartach. Nie rozumiem jak chłop o mniej więcej mojej posturze i masie 185 cm 90 kg plus, może jeździć na nartach 155 cm? I nie mówimy tu o pojedynczym przypadku i sportowej slalomce ale o rentalowym Allrounderze.

Żyjemy w kraju gdzie wszyscy na wszystkim się znają i wszystko najlepiej wiedzą, a w wypożyczalni sztuka to sztuka i liczy się przemiał, a jak jesteś świadomy to poprosisz o konkretne narty i długość. Pojedz do Szklarskiej i zobacz tam na jakim sprzęcie jeżdżą ;) Albo jak w niektórych wypożyczalniach wciskają jeszcze "ołówki"   :D 

I żeby nie było to nie wiem kto Ci powiedział albo gdzie wyczytałeś, że gdyby to była "sportowa slalomka" w takiej długości to byłaby oki(bo tak zrozumiałem Twój wpis)  ;)

Wypożyczalem buty dla córki znajomej to wiem co za sprzęty mają. Masakra jakaś.

Wiadomo że męska Slalomka to tylko 165. Krótszą tylko ewentualnie na gęste tyczki gdy męska długość jest zbyt wymagająca. Nie znam się. Opieram się na opiniach znajomego który obija się na tyczkach.

Jak już przy modelach jesteśmy. Akurat u Atomica, którym to się niedawno zainteresowałem niektóre modele nart z serii s7 i x7 oraz g7 i x7 różnią się tylko szata graficzną. Czy u innych producentów jest tak samo ?

Chodzi Ci o to, że np S7 jest w kilku szatach graficznych? jeśli tak to wszystkie firmy mają taką zasadę, że na nowy sezon wypuszczają modele w odświeżonej szacie przy zachowaniu takiej samej konstrukcji z zaznaczeniem, że często(np w tym sezonie) spora część kolekcji przeszła z poprzedniego sezonu na obecny.