Skocz do zawartości

Na narty - czyli zimowa odskocznia od ryb!

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

Akademia Carvingu, ale ona to na 100% tylko Włochy.

Nie chce Cię martwić, ale Białka to zły pomysł na naukę :D Tam masz zjazd i 40-50 min w kolejce i w ten sposób to ani się nie nauczysz ani nie wyjeździsz godzin ;)

Zależy, który wyciąg wybierzesz. Cwaniaki spod hotelu zawsze ciągną na IV albo V. A jak z dobrym instruktorem pojedziesz na II to można spokojnie pojeździć.

Witam amatorów białego szaleństwa. Za tydzień wybieram się na Słowację na Chopok i tu moje pytanie odnośnie wskazówek odnośnie zakwaterowania, skipasów czy ogólnie miejsca - co polecacie co omijać szerokim łukiem ? Nie byłem jeszcze nigdy w słowackich Tarach i będę wdzięczny za wszelkie info smile.png

Na szczycie potrafi wywiać śnieg i zostaje lodowisko - jak masz ostre narty i umiejętności to dasz radę ale w innym przypadku może być "niekomfortowo". Spałem w CHATA ZÁHRADKY - lokalizacja blisko wyciągu ale warunki kiepskie. Jedzenie specyficzne = tłusto i mało zieleniny, Góra fajna - da się pojeździć.

• Like 1

Nie chce Cię martwić, ale Białka to zły pomysł na naukę  :D Tam masz zjazd i 40-50 min w kolejce i w ten sposób to ani się nie nauczysz ani nie wyjeździsz godzin  ;)

40-50 min przed sezonem swiatecznym? To bylby jakis dramat. Widze na stronce, ze maja otworzyc osrodek 9 grudnia a ja tam wyladuje 18ego i mam cicha nadzieje ze nie bedzie tlumow.

A mialbys jakas inna propozycje w poludniowej lub poludniowo wschodniej Polsce? 

Nie chce Cię martwić, ale Białka to zły pomysł na naukę  :D Tam masz zjazd i 40-50 min w kolejce i w ten sposób to ani się nie nauczysz ani nie wyjeździsz godzin  ;)

Kurcze czytam opinie ludzi na FB i rzeczywiscie 40 min kolejki. To mi nie wyglada dobrze. A co z Tyliczem? Tez zapchane bedzie? 

Edytowane przez Luckyguliver

Kurcze czytam opinie ludzi na FB i rzeczywiscie 40 min kolejki.

Tak jest w czasie ferii, szczególnie jak ferie ma Mazowieckie, Zachodniopomorskie i Dolnośląskie, i na głównych 6 osobowych kanapach. Na mniejszych, starszych wyciągach tak źle nie jest.

post-45734-0-01356400-1670672360_thumb.jpg

Edytowane przez Artech
  • Like 1

Planuje wyjazd do Val di Sole/Włochy. Szukam w okolicach Mezzany która jest dobrym miejscem wypadowym na Marillevę. Jedziemy w 9 osób, dorośli + dzieci i szukam jakiegoś domu lub apartamentów. Coś tam znalazłem ale może coś polecicie fajnego? Jak tam wygląda teraz ze skipassami? Kiedyś były dostępne w opcjach z apartamentem/hotelem a dawno nie byłem wróć nie wiem jak to wygląda.

• 2 tygodnie później...

Wypad do Bialki byl co najmniej udany. Dopisala pogoda. Fajna opcja jak ktos ma 3/4dni wolnego. Latwy dojazd rowniez transportem publicznym. Tlumow nie bylo zwlaszcza poza weekendem oraz po zmroku. Przelatywalo sie przez bramki ekspresowo. W szczycie czekalem moze 10 min max? Polecam wypozyczalnie sprzetu ASIA-SKI II kolo parkingu. Dobrze dobrali mi nie zajechany sprzet dzieki czemu nic mnie nie uwieralo i nie obgryzlo. Maja tez lepsze ceny niz konkurencja. Mialem dobrego instruktora wiec po 3 dniach jazdy jestem o lata swietlne do przodu :) Gotowy do wyjazdu w Alpy!

Ps No i termy oraz sauna jesli ktos jest fanem. Tylko troszke drogo bo ok 100pln za 3h wieczorna sesje. 

post-58460-0-79317400-1671716011_thumb.jpg

post-58460-0-94868900-1671716035_thumb.jpg

post-58460-0-53082100-1671716051_thumb.jpg

post-58460-0-31553900-1671716070_thumb.jpg

post-58460-0-85345400-1671716083_thumb.jpg

post-58460-0-58935800-1671716097_thumb.jpg

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 3

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

La Plagne (FR) poczatek marca. Tak w kilku zdaniach. Warunki sniegowe raczej kiepskie. Jezdzilismy na dwu miesiecznym sniegu, ktory mozna bylo zobaczyc gdzies dopiero od 1900 mnpm. W nizszych partiach stokow juz przypominal ciape. Wiele stokow dobrze oblodzonych lub pokrytych twardym sniegiem. Nie brakowalo muld. Bylo to wyzwaniem, czesto ponad sily, dla poczatkujacych narciarzy gdzie niebieskie trasy w takich warunkach robily sie co najmniej jedno oczko trudniejsze. Pech chcial, ze na slabe warunki sniegowe nalozyly sie problemy ze zdroweim. Zapalenie zatok z bolem zeba  :ph34r: W rezultacie wiekszosc wyjazdu przesiedzialem w domu. Pod koniec tygodniowego pobytu zmienila sie pogoda (oprocz temperatury ktora nadal byla na plusie) i spadlo prawie metr sniegu w dwa dni. Powrot zajal nam duzo, duzo czasu. Krotko mowiac nie tak mialo byc!  :D Moj pierwszy wyjazd w Alpy...k mac

Ps bardzo podobalo mi sie fakt, ze wystarczylo wyjsc za prog hotelu zeby moc zjechac do wyciagu. 

post-58460-0-40132900-1679089863_thumb.jpg

post-58460-0-72438400-1679089872_thumb.jpg

post-58460-0-96896500-1679089880_thumb.jpg

post-58460-0-05763600-1679089910_thumb.jpg

post-58460-0-55366600-1679089917_thumb.jpg

• Like 3

• 8 miesięcy temu...