Skocz do zawartości

Na narty - czyli zimowa odskocznia od ryb!

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Nikt, nic nie jezdzi? :) Ja tradycyjnie rozpoczalem sezon w Bialce. Mialo byc Chopok ale team sie wykruszyl zaraz przed wyjazdem. Pogoda dopisala w pierwszy dzien. Maly mrozik i slonce. Niestety organizator zawalil i bylo czynne tylko 3 stoki a trzeba bylo placic pelna cene! To jakby pozostawilo niesmak.

Sesje z instruktorem jak i wlasny wysilek poplacicly i moge sobie teraz ladnie smigac smigiem a przeciez trzy lata temu wywracalem sie na oslej laczce :)

Moja "Białka" czyli Bałtów na razie nieczynny, więc ja rozgrzewki nie miałem jeszcze w tym sezonie, ale właśnie są i mają być coraz większe mrozki w nocy, więc mam nadzieję, że przed Kasprowym rozgrzewkę w Bałtowie zaliczę.

Jak komuś dopieram sprzęt to zawsze takie "ładnie" dzielę na pół i nie zdarzyło się jeszcze żebym przestrzelił

Niestety nie da sie tu wkleic filmiku wiec wyglada na to, ze kazdy zostanie przy swoim zdaniu :) ja sie jescze moge posilkowac opinia mojego instruktora "jest dobrze, jest bardzo dobrze" :)

• 2 tygodnie później...

W ten weekend na Jawozynie jest kolejna edycja darmowyvh testów narciarskichSnow Expo i będzie między innymi Fischer to zapraszam

Znaczy bywasz na otwarcie sezonu w Bialce? Moj brat jezdzi wymieniac narty a mi sie nie chcialo. Chyba blad. Jesli odpowiedz na powyzsze pytanie jest tak to chetnie sie pojawie na Twoim stanowisku w nastepnym roku.

Nikt, nic nie jezdzi? :) Ja tradycyjnie rozpoczalem sezon w Bialce. Mialo byc Chopok ale team sie wykruszyl zaraz przed wyjazdem. Pogoda dopisala w pierwszy dzien. Maly mrozik i slonce. Niestety organizator zawalil i bylo czynne tylko 3 stoki a trzeba bylo placic pelna cene! To jakby pozostawilo niesmak.

Sesje z instruktorem jak i wlasny wysilek poplacicly i moge sobie teraz ladnie smigac smigiem a przeciez trzy lata temu wywracalem sie na oslej laczce :)

Jak nie jeździ?

Cyklicznie już 26.12 rodzinny dwutygodniowy wypad do Jämtland.

Mało ludzi ,pogoda zawsze dopisuje ,czasem poświeci zorza,czego chcieć wiecej .

post-57619-0-86489200-1736879044_thumb.jpg

Edytowane przez Z Olsztyna
  • Like 1

Jak nie jeździ?

Cyklicznie już 26.12 rodzinny dwutygodniowy wypad do Jämtland.

Mało ludzi ,pogoda zawsze dopisuje ,czasem poświeci zorza,czego chcieć wiecej .

Myslalem kiedys nad Finlandia wlasnie z powodu tego ze mroz i snieg jest zapewniony. Wrzuc po powrocie pare fotek oraz reportarz. 

Ja pierwszy raz w życiu w Zieleńcu na nartach. Piękna sprawa chodź dość bolesny pierwszy upadek. Później z górki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Z perspektywy uczacego sie zalecam nie szczedzic pieniedzy na dobrego instruktora.

Oczywiście zalecane i wskazane jest z instruktora korzystać, ale nawet najlepszy instruktor nie zrobi w tydzień z początkującego narciarza chyba, że ten początkujący jeździ albo jeździł wcześniej na rolkach albo łyżwach. Wtedy jest dużo łatwiej. Dlatego z tym nie szczędzeniem kasy to bym nie szalał ???? lepiej mieć własne buty i narty jak już wiemy, że ten sport jest dla nas. Choć jak już napisałem instruktora co jakiś czas wziąć po prostu trzeba.

Edytowane przez S.N.

Znaczy bywasz na otwarcie sezonu w Bialce? Moj brat jezdzi wymieniac narty a mi sie nie chcialo. Chyba blad. Jesli odpowiedz na powyzsze pytanie jest tak to chetnie sie pojawie na Twoim stanowisku w nastepnym roku.

Niekoniecznie, jeżdżę tylko z doskoku na takie otwarte testy z "kowalskimi". I to nie moje stanowisko, bo tylko jestem pracownikiem ;) Ale warto korzystać z takich testów, bo ma się możliwość przetestowania całego przekroju nart, rozmiarów, szerokości pod butem. 

• Like 2

Drugi dzień bez wpadek. Jeździłem w sumie po jednym upadku. Od razu, ale rolki uskuteczniam w lato a jak byłem dużo młodszy na desce popylałem. Więc musi być coś na rzeczy. A instruktor, zdecydowanie nie warto szczędzić kasy. Ja będę chciał skorzystać jak się rozjeżdżę amatorsko. Chcę aby pokazał mi jak jeździć lekko i swobodnie. Bo teraz to jednak spina spora. Ale naprawdę polecam dla osób z trudnymi zawodami. Narty absorbują głowę całkowicie. W czasie jazdy nie ma czasu na myślenie o niczym innym.

Pozdro ze stoku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Frogerset
  • Like 1

Ale naprawdę polecam dla osób z trudnymi zawodami. Narty absorbują głowę całkowicie. W czasie jazdy nie ma czasu na myślenie o niczym innym.

Pozdro ze stoku.

To prawda że nie ma czasu o niczym innym myśleć zwłaszcza dla początkującego narciarza bo jedyna myśl to jak tu się nie wyp......  :D

Byłem już dwa razy w Białce w tym roku ale takie szybkie wyjazdy 3-4 godziny i do domu, warunki super ludzi w tygodniu mało zwłaszcza w godzinach wieczornych  ;)  

• Like 2

Od paru lat zaraz po Świetach Bożonarodzeniowych pakujemy się i jedziemy na narty do Hammarstrand.

Dom leży 1800m od wyciągu narciarskiego i nad rzeką :) co dla wédkarza ma znaczenie.

Śniegu jak zawsze po pachy i temperatury minusowe rzędu -15 -24 Przy tej wilgotności nie jest to temperatura

"zostaje w domu".

Ludzi niewiele także kolejek nie ma co jest mi wielkim.plusem

Wieczorem kominek ,czerwone wino i odpoczynek dla kolan.

Dwa tygodnie białego szaleństwa mija dosyć szybko chociaż w połowie lutego wracamy na trochę ponad tydzień na stoki w Hammarstrand. Tylko śnieg mróz i szum lasu

post-57619-0-14434500-1737023558_thumb.jpg

post-57619-0-55603500-1737023573_thumb.jpg

post-57619-0-04547300-1737023591_thumb.jpg

post-57619-0-78559600-1737023604_thumb.jpg

post-57619-0-94837800-1737023706_thumb.jpg

post-57619-0-65897600-1737023723_thumb.jpg

post-57619-0-10266500-1737023739_thumb.jpg

• Like 4

I ja sezon zacząłem, nawet w końcówce 2024. Oczywiście w Bałtowie, a oczywiście dlatego, że jak dla mnie w miarę blisko i można wyskoczyć nawet na kilka godzin.   

post-65395-0-78645300-1737312640_thumb.jpg       post-65395-0-76502400-1737312652_thumb.jpg

Dziś powtórzyłem wycieczkę do Bałtowa. To był udany wyjazd. Potrenowałem jazdę po odsypach, których po 11 było już sporo, dlatego lewa strona pod kanapą była dość luźna.

post-65395-0-89825600-1737312666_thumb.jpg       post-65395-0-27150400-1737312679_thumb.jpg

• Like 2

Taki drobny offtop...

Rodzina nalega na zimowy wyjazd na narty, a ponieważ ja nie szusuję i raczej już nie będę, to jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy, to połączyć ich narty, z moim wędkarstwem...

Czy podrzuci ktoś jakieś lokalizacje w pobliżu stoków, gdzie jest sens pospininngować za pstrągiem?

Na szybko google pokazuje okolice Nowego Sącza i Dunajec / Poprad, ewentualnie Ropa i okolice Gorlic, tyle że kompletnie nie znam tych rejonów i nie wiem czy np. dany odcinek nie jest wyłączony z wędkowania, ewentualnie tylko mucha...

Za wszelkie tipy, z góry dziękuję.