Skocz do zawartości

Czarnoprochowiec.

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Gwoli wyjaśnienia nie chodzi mi o płaszcz typu prochowiec w kolorze czarnym tylko o replikę starej broni bez zezwolenia. Ciekawe.

Czy ktoś z W-wy lub okolic mógłby wyjaśnić face to face o co chodzi? Chodzi o znawcę tematu i praktyka.

Proszę nie kasować tematu. Jej posiadanie jest legalne. 

Cafe to miejsce gdzie rozmawiamy nie tylko o tematach wędkarskich.

Edytowane przez godski

Zapraszam na forum http://bron.iweb.pl/index.php tam jest dział poświęcony broni czarnoprochowej sporo kolegów strzela z Warszawy i okolic to było pierwsze i najwieksze forum poświęcone strzelectwu sportowemu jestem tam od 12 lat tylko pod innym nickiem  :)

ja akurat strzelam z takiej zabawki  :)

ipo8if.jpg

• Like 2

Mnie się temat podoba,sprzęt rozp....ala zombiaki :D. No i ten cały proces ładowana-miodzio. Natomiast gorzej z dostępnością prochu i kapiszonów-na krzywy ryj się podobno nie da kupić,trzeba wyrobić Europejską Kartę Broni,albo szukać osób,które sprzedają puste opakowania po prochu ;) .

Edytowane przez CM Punk

Kolego Januszu z Bielska, wielkie dzieki za filmik. Znakomity.

Z komentarzem narratora zgadzam się w całej rozciągłości.

Zawsze byłem miłosnikiem broni palnej, i zwolennikiem powszechnego do niej dostępu, może z wyjątkiem osobników mających sądowy zakaz posiadania.

Czarnoprochowca nie posiadam, natomiast miałem przyjemność strzelać z repliki rewolwera Colt, wykonanego przez włoską firmę Pieta, chyba.

Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony jakością wykonania, nigdy bym nie przypuszczał, że włosiska zrobią tak dobrą robotę :) To żart oczywiście. Włosi produkują znakomite strzeladła, te współczesne.

Wrażenia ze strzelania? Niebanalne przeżycie, czarny proch daje piękny dźwięk, taki niski ton huku, przyjemny dla ucha.

W prochu tym drzemie wielka siła, w końcu wygrywano wojny z jego użyciem, a nawet Powstanie Styczniowe było realizowane z pomocą czarnoprochowców właśnie.

Jedną z wad jednak jest straszne brudzenie się broni pozostałościami, niespalonymi frakcjami czarnego prochu. W egzemplarzu, który miałem w rękach, po wystrzeleniu trzech bębnów, a zatem po oddaniu 18 strzałów, zabrudzenie blokowało obrót bębna. Co prawda łatwo umyć w ciepłej wodzie, ale na strzelnicy to kłopotliwe, wymaga czasu i rozebrania kolta. Proch nie był przy tym najgorszy, czeski wesuwit, czy jakoś tak...

Drugim problemem jest dopuszczone strzelanie tylko na strzelnicach, aby być w zgodzie z prawem. Inna sprawa, że trudno, aby każdy walił gdzie popadnie, na przykład na wiślanym międzywalu. Nie mam pomysłu jak to rozwiązać. Ja strzelałem w rozległej piwnicy dużego domu jednorodzinnego kolegi, posiadacza sporej kolekcji czarnoprochowców. Podejrzewam, że zbudował tę piwnicę właśnie pod kątem strzelectwa, bo entuzjasta, jakich mało.

No, nie każdy jednak dysponuje takim lokalem.

Reasumując, kapitalna sprawa z tymi replikami, świetna zabawa, bezpieczna raczej, bo wbrew temu, co się powszechnie sądzi, nie tak łatwo spowodować zapłon czarnego prochu.

Edytowane przez sierżant
  • Like 1

jak już mówimy o broni :) broń DEKO podziurawiona jak ser szwajcarski. Jak dla mnie to jest bandyctwo niszczyć zabytki. Ale mamy takie chore prawo... 

Nie każda strzelnica wpuszcza czarnoprochowe pukawki 

http://okop.com.pl/ProductList.aspx?Group=6

• Like 1

Panowie, cały czas poszukuję osoby do której mógłbym zawitać z moim czarnoprochowcem...

Na stronie FBI lub  Policji znajdziesz paru takich, tylko czy czarnoprochowiec wystarczy ? ;)  :unsure: Moze  ten:

THUMB_ayman__al_zawahiri_02.jpg

Wybacz @Godski, ale nie mogłem się powstrzymać :)

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 2

Być może coś zmieni się w kwestii dostępu do broni palnej w Polsce. Odbyła się konwencja programowa ROMB(ruch obywatelki Miłośnikow Broni)  na ktorej głos zabrał przewodniczący Sejmowej Komisji Spraw Wewnętrznych i administracji poseł A. Czartoryski  

Edytowane przez Marcin Rafalski

• 2 tygodnie później...

No i nie przejdzie,ludzie widzą,co robią myśliwi i protestują:

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/pis-wycofuje-sie-z-projektu-nowelizacji-prawa-lowieckiego/6dbt05

A przy okazji zapytam:

godski,bawiłeś się już czarnoprochowcem?

Jakie wrażenia?

Edytowane przez CM Punk