Skocz do zawartości

kto naprawi stradica 3000FE ?

adi203

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem na allegro shimano stradic 3000FE sprzedawca wcisną mi ostro przepracowanego młynka,niestety nie wszyscy są uczciwi, ma 2 problem, śruba od kabłąka po stronie rolki się odkręca, pewnie ma zjechany gwint od ostrego szarpania, i blokada biegu wstecznego nie działa za dobrze, rączka potrafi kręcić się do tyłu, coś z łożyskiem oporowym musi być nie tak, szukam jakiegoś speca który coś pomoże, nie wiecie ile taka naprawa wyniesie w serwisie?

Jeżeli śrubę da się dokręcić bez zrywania gwintu to znaczy, że z gwintem jest wsio OK, tylko spłaszczyła się zębata podkładka zapobiegająca odkręcaniu się śruby.

Łożysko prawdopodobnie wystarczy przeczyścić i wlać do niego odrobinę (przez duże O) rzadkiej oliwki. Wszystkie te usterki nie musza świadczyć o zużyciu sprzętu. Ktoś mógł przygotować kołowrotek do sprzedaży i nieumiejętnie się do niego zabrał.

, ma 2 problem, śruba od kabłąka po stronie rolki się odkręca, pewnie ma zjechany gwint od ostrego szarpania, i blokada biegu wstecznego nie działa za dobrze, rączka potrafi kręcić się do tyłu, coś z łożyskiem oporowym musi być nie tak,

jeżeli to tylko te 2 problemy to jak jak Ci kolega pisał z tą śrubką(ew. można kapnąć kleju), ostatnio miałem tak w jednym młynku że był gwint w środku obrobiony- wystarczyło dać podobną minimalnie grubszą śrubę z jakiegoś starego kołowrotka.

co do łożyska oporowego to szkolny błąd, ktoś je nasmarował lub dostało się tam za dużo smaru czy oleju. wystarczy wyczyścić do zera i ew. przetrzeć delikatnie oliwką i wytrzeć nadmiar.zero smaru.

W jakim my kraju żyjemy...(żyjecie ),. Kilka tygodni temu spotkałem nad wodą kilku Belgów. Łowili sprzętem Shimano. Jako, że byłem na etapie kupna kołowrotka, rozpoczęła się rozmowa o młynkach. Jeden z Belgów łowił Stellą z 2002. Dał mi chwilę połowić, po prostu masełko, kołowrotek chodził jak nówka. Okazało się, że w Belgii funkcjonuje bardzo sprawnie serwis Shimano. I niczym nadzwyczajnym jest oddawanie co roku kołowrotów do wyczyszczenia i przesmarowania.

I wtedy pomyślałem sobie o naszym Normarku...

W jakim my kraju żyjemy...(żyjecie ) I niczym nadzwyczajnym jest oddawanie co roku kołowrotów do wyczyszczenia i przesmarowania.

I wtedy pomyślałem sobie o naszym Normarku...

Też mi się wydaje, że powinienem oddać kręcioł do najbliższego sklepu, żeby raz na rok go przesmarowali w serwisie. Za mało wymagamy od dealerów chyba?!