Skocz do zawartości

Materiały muchowe - czego się wystrzegać i co warto wiedzieć.

Kacper.K

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie możecie podpowiedzieć potrzebuje dubbing z długimi włóknami umożliwiającym formowanie głowę w streamerach. W tych wzorach które chce umotwać polecają hearline laser dub ale nie znalazłem go w Polskich sklepach.

Z góry dzięki za pomoc.

Być może ten z linku poniżej zdałby egzamin

https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/hends-metal-fiber/s/4308

Z ciekawostek, w związku z kolejnym udanym zakupem chciałbym polecić tutaj materiał pod tytułem Whiting Bugger Pack.

post-48419-0-45753000-1542030733_thumb.jpg

Będąc początkującym krętaczem-amatorem, dla wprawy eksperymentuję z nowymi wzorami a ulubione mam jako tako dopracowane. Zaopatrzywszy się w swego czasu w świetnej jakości połówki kogucich kapek Whitinga w kolorach grizzly, brown, dun i golden badger zabezpieczyłem na długo podstawowe potrzeby w tym zakresie, jednak od czasu do czasu pojawia się zapotrzebowanie na jakiś inny kolor. Bugger Pack ma to do siebie, że w cenie niższej od "połówki" zapewnia nawet więcej materiału, w dodatku bardziej zróżnicowanego; oprócz "choinkowatych" piór pomyślanych do palmerowania dużych Woolly Buggerów, zawiera całkiem sporo wąskich i długich, doskonałych na jeżynki suchych much. Dotychczas miałem pozytywne doświadczenia z kolorami grizzly i jasnooliwkowym, ostatnio trafił w moje ręce czarny i jestem bardzo zadowolony.

post-48419-0-36627600-1542030739_thumb.jpg

W razie wątpliwości podkreślam, że Whiting nie płaci mi za reklamowanie jego produktów (choć nie miałbym nic przeciwko temu).

Edytowane przez Marvin
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam. Szukam taniego zamiennika na szczupakowe streamery myślicie że taka czesanka się nada? Opłaca się cenowo waszym zdaniem? Wybór kolorów całkiem zacny pytanie jak sam materiał.

http://www.hobby-welna.pl/category/filcowanie-welna-czesankowa-merynos-australijski-kolor-50-g

Te włókna jedwabiu też mi się wydają ciekawe

http://www.hobby-welna.pl/category/filcowanie-jedwab-jedwab-tussah

Edytowane przez speku3

• 4 tygodnie później...

Skórę martwego zwierzęcia w charakterze prezentu gwiazdkowego skojarzyć można najprędzej z damą piszczącą na widok przepysznych nutrii czy karakułów. Jednak i mężczyźnie, jeśli tylko pozostaje on ze św. Mikołajem w odpowiednio zażyłych stosunkach, prezent taki może sprawić radość. Jako że spełniam podstawowy warunek, a moją wiarą w Mikołaja nic nie jest w stanie zachwiać, pod skromną choinką znalazłem dokładnie to, o co grzecznie prosiłem: kapkę z niewielkiej kurki...

post-48419-0-94309900-1545908703_thumb.jpg

Niedawno, podczas myszkowania po tutejszej giełdzie, stałem się mimowolnym świadkiem zabawnej sytuacji: oto ktoś wystawił na sprzedaż kurze kapki, inny zaś zgłosił chęć zakupu "pod warunkiem, że jest to oczywiście kogut". Kogucie pióra, najlepiej siodłowe w efektownie jarzębiatym ubarwieniu grizzly, nasuwają się jako oczywiste skojarzenie, gdy myślimy o materiałach muchowych. Tymczasem - często w naturze tak bywa - to kurze zawdzięczamy bardziej wszechstronne zaopatrzenie w materiały na skrzydełka suchych much, miękkie ogonki, jeżynki i bródki mokrych much oraz nimf, kształtne pióra na matuki... A uroczo filigranowe kurki rasy Brahma mają jeszcze to do siebie, że spora część ich nakrapianego upierzenia doskonale zastępuje kuropatwę (ale z dłuższą i bardziej trwałą stosiną), pod ogonkiem zaś znajdziemy chickabou, czyli miniaturowego marabuta klasy premium...

post-48419-0-55418400-1545908717_thumb.jpg

Trudno się było pohamować, imadło wjechało na chwilę na świąteczny (jedyny w domu) stół. Gdyby tylko przy wiązaniu much człowiek spalał trochę więcej kalorii, Święta mogłyby sobie trwać cały rok!

post-48419-0-01903700-1545908712_thumb.jpg

• Like 14

• 2 lata później...
  • 3 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...

Mam pytanko.

Jest jakiś zamiennik/substytut materiału Hends Body Quills (link niżej)? Może jakieś sklepy z pasmanterią czy artystyczne? Ktoś coś takiego już kombinował?

https://bogdangawlik.pl/product-pol-5871-Hends-Body-Quills.html

Dzięki z góry za podpowiedzi.

Pozdrawiam z nad malutkiego ostatnio Sanu.

Mam pytanko.

Jest jakiś zamiennik/substytut materiału Hends Body Quills (link niżej)? Może jakieś sklepy z pasmanterią czy artystyczne? Ktoś coś takiego już kombinował?

https://bogdangawlik.pl/product-pol-5871-Hends-Body-Quills.html

Dzięki z góry za podpowiedzi.

Pozdrawiam z nad malutkiego ostatnio Sanu.

Jeżeli nie przejadasz kilku szpulek tego materiału tygodniowo to szkoda czasu bawić się w szukanie zamiennika.

Można kupić takie nici bezpośrednio od producenta, ale sprzedawane ilości są bardzo duże. O ile jeszcze flashy do much szczupakowych zużywa się dużo i można się zaopatrzyć to w przypadku takiego body quilla szkoda zaprzątać sobie głowę.

"Z ciekawosci zapytam, dlaczegoszukasz zamiennika czegos co kosztuje 5zl i jest dostepne od reki?

___

5zł jeden kolor. Do tego przesył. Do dużych nimf, nie jest aż tak dużo. S trafić w dobry kolor nie mając w ręku. Chyba że w sklepie stacjonarnym u Skrechoty znajdę.

Pzdr.

• Like 1

W Lesku masz ten materiał , przynajmniej kiedyś był.

To raz a dwa jeśli chodzi o większe haki .

To podkład z grubszej nici i wtedy body quill .

Dobre kolory to kod 35 , 34, 02,

11,12,13.

Poza tym z owego materiału wychodzą kapitalne jeteczki jak i mikro nimfy(jeśli chodzi o pedałki, najlepiej na wychodzące łowić)

Materiał który darzy mnie od kilku dobrych lat świetnymi rybami na mięsnym jak i OS.

• Like 1