Skocz do zawartości

Materiały muchowe - czego się wystrzegać i co warto wiedzieć.

Kacper.K

Rekomendowane odpowiedzi

No niestety. Ja już jak u Gawlika online robię zakupy to sprawdzam kto jest producentem .

Do much z materiałów "naturalnych" już nic sygnowanego przez BG nie wezmę bo ilość się często nie zgadza, a jakość też bywa fatalna.

W sumie taniej wychodzi kupić teoretycznie droższy odpowiednik innego producenta.

Czasem pióra do kogutów jeszcze kupię i tu bywa różnie. Fajne pióra się trafiają, ale to loteria.

Dotarło do mnie towar zamówiony u Gawlika, wszystko niby ok, poza jednym. Paw promienie, w/g deklaracji na stronie ma być w opakowaniu ok 250-300, policzyłem - zaledwie 150 szt nie wspominając o tym, ze 30% to ... nie ważne, nie chodzi o te 5 zł, ale o fakt zgodności z deklaracją :angry:

attachicon.gifGawlik_paw_promienie_1.jpg

attachicon.gifGawlik_paw_promienie_2.jpg

A ja to chciałem zamówić [emoji20]

Koledzy a ja mam takie pytanie z innej beczki. Kilka dni temu, jadąc samochodem miałem kolizję z samcem kosa. Zatrzymałem się, aby potwierdzić jego zgon, bo gdyby okazał się żywy, zabrałbym go do lokalnego speca od awifauny. Niestety, biedak poległ na miejscu. Po pewnym czasie uświadomiłem sobie, że jego pióra byłyby świetnym materiałem na mokre muchy. Skubanie zwłok wydało mi się bez sensu, wolałbym mieć całą skórkę z ogonem i skrzydłami. Pytanie moje brzmi, czym i jak spreparować taki materiał, aby nie zasmrodzić całego mieszkania? Nie chcę wystawiać po raz kolejny na próbę cierpliwości mojej kobiety ;)

Edytowane przez Lukasz_

Co do jakości i ilości Gawlika to różnie z tym jest to prawda, trzeba pisać i zwracać im uwagę na takie rzeczy aby poprawili jakość. Natomiast w taimeniu jest całkiem nieźle w stosunku ceny do jakości i ilości. Brałem ostatnio pióra szyjne koguta na jeżynki do much trociowych i powiem, że jestem zadowolony. 

Z tymi piórami to właściwie przez przypadek, że je policzyłem, przesyłka przyszła pobieżnie sprawdziłem i w kąt, bo nie ma czasu. A wczoraj, chyba, obejrzałem film na YT no i coś mnie tknęło na tyle, że poszedłem policzyć. Na filmie widać paczkę promieni pawia, co prawda Wapsi, ale tu nie tyle o jakość chodzi co o ilość.

zobaczcie 1:59

Edytowane przez janusz.walaszewski
  • Like 1

Koledzy a ja mam takie pytanie z innej beczki. Kilka dni temu, jadąc samochodem miałem kolizję z samcem kosa. Zatrzymałem się, aby potwierdzić jego zgon, bo gdyby okazał się żywy, zabrałbym go do lokalnego speca od awifauny. Niestety, biedak poległ na miejscu. Po pewnym czasie uświadomiłem sobie, że jego pióra byłyby świetnym materiałem na mokre muchy. Skubanie zwłok wydało mi się bez sensu, wolałbym mieć całą skórkę z ogonem i skrzydłami. Pytanie moje brzmi, czym i jak spreparować taki materiał, aby nie zasmrodzić całego mieszkania? Nie chcę wystawiać po raz kolejny na próbę cierpliwości mojej kobiety ;)

Zerwij skórę z piórami / wrrr/ oczyść/oskrob nożem  resztki mięcha i tłuszczu i daj to na kaloryfer. Wyschnie na wiór to smrodu nie powinno dawać.

• Like 1

Skoro zacząłem o pawich piórkach to wypada napisać jak sprawa się zakończyła. Napisałem maila do sklepu Pana Gawlika, oczywiście bez awanturowania się itd. ...

dzisiaj dostałem odpowiedź, w której stwierdzono, że sprawdzono - Paw promienie znajdujące się na stanie - i ilości się zgadzają. Jednak - "paczka, którą Pan otrzymał ,musiała przypadkowo nie liczyć tyle sztuk ile powinna, dlatego zwróciliśmy Panu kwotę - 4,99 zł"

To tyle 

• Like 2

Zerwij skórę z piórami / wrrr/ oczyść/oskrob nożem  resztki mięcha i tłuszczu i daj to na kaloryfer. Wyschnie na wiór to smrodu nie powinno dawać.

posyp jeszcze solą, najlepiej gruboziarnistą, wyciągnie resztkę wilgoci, po wysuszeniu spróbowałbym delikatnie wyprać w mydle "biały jeleń" z letnią wodą i ponownie wysuszyć

• Like 1

Skoro zacząłem o pawich piórkach to wypada napisać jak sprawa się zakończyła. Napisałem maila do sklepu Pana Gawlika, oczywiście bez awanturowania się itd. ...

dzisiaj dostałem odpowiedź, w której stwierdzono, że sprawdzono - Paw promienie znajdujące się na stanie - i ilości się zgadzają. Jednak - "paczka, którą Pan otrzymał ,musiała przypadkowo nie liczyć tyle sztuk ile powinna, dlatego zwróciliśmy Panu kwotę - 4,99 zł"

To tyle 

Kilka razy "nadziałem się" u Gawlika na towar kiepskiej jakości, lub niezgodny ilościowo, ale tu muszę przyznać, że nigdy nie robili problemów ze zwrotem czy wymianą pomimo tego, że jest to ich obowiązek.

• Like 1

Widać zadanie liczenia tych piórek i pakowanie ich musi przypadać w poniedziałek z samego rana. Ja miałem 177.

post-55964-0-14648100-1481879015_thumb.jpg

Wczoraj przyszła mi paczka, zamówiłem kilka pierdół. Przy okazji chciałem kapkę czarnej kury i taką sobie zamówiłem ... a dostałem to:

post-55964-0-82900300-1481879678_thumb.jpg

Dobra, taki kolor tez mi się przyda, najwyżej kolejnym razem zamówię farbowaną na czarno. Jeśli wtedy dostanę np. żółtą albo zieloną, to będę interweniował.

Teraz pozostaje mi nic innego, jak parafrazować Oberleutnanta von Nogay'a:

Niby tak, ale dwie strony wcześniej @dzepetto napisał

"Przy okazji ostatnich zakupów u Gawlika kupiłem pawie oczko- końcówkę pióra- 30 cm. Poniżej oczka...... co drugi promień chamsko wycięty. Pewnie można kupić w paczce jako już gotowe do użycia promienie albo quile. Złodziejstwo i dziadostwo to jedyne co mi się na usta ciśnie. To ostatnie moje zakupy w tym "sklepie". 

• 1 miesiąc temu...

Będę zamawiał w tym sklepie porcję piór

http://www.flytying.eu/category/saddles-and-flatwings-70/

Propozycja dla JEDNEGO ochotnika na dopisanie się do zamówienia i rozłożenia kosztów wysyłki wedle wartości zamówienia ( będę miał pewnie towaru za ok 200 E).

Jeśli ktoś zainteresowany ofertą to zapraszam na priv.

Kto pierwszy ten lepszy .

Potem wyśle kurierem ups zakupy z Warszawy.

Reszta do ustalenia na priv .

Pozdrawiam

Będę zamawiał w tym sklepie porcję piór

http://www.flytying.eu/category/saddles-and-flatwings-70/

Propozycja dla JEDNEGO ochotnika na dopisanie się do zamówienia i rozłożenia kosztów wysyłki wedle wartości zamówienia ( będę miał pewnie towaru za ok 200 E).

Jeśli ktoś zainteresowany ofertą to zapraszam na priv.

Kto pierwszy ten lepszy .

Potem wyśle kurierem ups zakupy z Warszawy.

Reszta do ustalenia na priv .

Pozdrawiam

Propozycja nieaktualna :)

• 1 rok później...

Planuje zakup materiałów typu body glass i body stretch. Nigdy nie miałem do czynienia z tego typu rzeczami. Czy możecie mi polecić konkretny wyrób albo najlepiej sklep gdzie można coś takiego zamówić? W niektórych sklepach internetowych nie podają nawet jaka ilość materiału jest zawarta w cenie więc to trochę kupowanie po omacku.

• 3 tygodnie później...