Gość Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Brda w Bydgoszczy, czyli wędkarstwo w sercu miasta Piękna rzeka i jej otoczenie sprzyjają wędkarzom, chętnie poznam Wasze doświadczenia, pomysły i uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Znajomy łowił niedaleko mostu kolejowego. Czesał dno ciężkimi gumami i kilka okoni wyciągnął 5 dni temu, między innymi tego 1,30kg. Ja urywam tak dużo przynęt, ale on już świetnie zma swoje miejsca i wie gdzie rzucać i co omijać. Do tego dobra plecionka robi swoje. Jak złapie zaczep, to w 99% rozgina po prostu haki. Wczoraj znowu łowił w tamtym miejscu i zero okoni, natomiast przypadkowy przyłów w postaci życiówki szczupaka go zaskoczył (92cm ! ). Zazdroszczę mu, bo ja czesałem dno bezskutecznie. No ale on już swoje tam wychodził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Szczupak oczywiście wrócił do wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sonet Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 jak najbardziej szczupaka mozna dostac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darks86 Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 No i wyszły faktycznie szczupaki. Nawet jesienią miałem problem aby choć jednego na Brdzie utrafić, a dzisiaj 4 sztuki i to na 3 cm twisterki (czerwone, złote, pomarańcz). Za każdą, niestety, obcinką odchodziłem kawał dalej wierząc święcie, że to był przypadek. Po 3cim przypadku i przejściu od mostu do mostu założyłem stalkę. Czwarty przypadek odczepiony w wodzie szczypcami. Co ciekawe pierwsze trzy sztuki w pełni wymiarowe (pomiędzy 60 a 75 cm). Nie miałem brania żadnego okonka. Nie wiem jak podejść kolczaste. Po styczniowych przygodach nad Jezuickim, gdzie w 3 dni padło 9 szczupaków i 1 okoń na kopytka 5cm, przeniosłem się na jeszcze mniejsze przynęty. Efekty jak powyżej. Co się z przyrodą porąbało, że szczupak tłucze w każde gówno z prędkością większą niż okonki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Dzisiaj po 3 godzinnym spacerku ze spinningiem po odcinku miejskim i chwilę na górskim jedna ucinka i nic poza tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tyczkasport1 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Pasiaki na Brdzie w trakcie tarła jeszcze. Mam namierzone jedno tarlisko pręgowanych zbujników i nadal tam są :-) oczywiście odwiedzam jedynie bez wędki i nigdy nie zatrzymuje się zbyt długo, bo im mniej ludzi wie o tym miejscu tym lepiej a na całe szczęście nie spotkałem nikogo tam z wedką mimo że kilka metrów dalej już całkiem sporo ludzi się kręci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) Niech się mnożą w spokoju Później wygłodniałe nam to wynagrodzą Edytowane 19 Marca 2015 przez Marcin1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 diabel Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Hej witam. Trochę od tematu, ale Brda tyle tylko, że w rezerwacie.Byłem tam wczoraj o świcie na Świcie, fajnie było jako pierwszy wypad w te rejony w tym roku.Zaliczyłem jedno odprowadzenie przynęty i jedno nieudolne podejście do stanowiska co skutkowało ucieczką kropa i jedno wielkie rozczarowanie i złość. Przygotowując się do wędkowania na postoju obok mnie 7 gości czyniło to samo. Myślę sobie kurcze będzie tłok ,ale może pstrągi są aktywne.Niestety po zapytaniu na co panowie liczą usłyszałem ze zmieszaniem ,że na płoć ,klenia i zamiast spinningu w ich dłoniach zobaczyłem wiadra i gruntówy. Chłopy miejscowe i w przewadze liczebnej więc tylko ślinę przełknąłem i poszedłem w swoim kierunku (przecież trzeba mieć czym do domu wrócić jak już kiedyś usłyszałem nad inna wodą).Wydawali się pewni swego i w ogóle nie skrępowani, a przecież dozwolone metody to spinning i mucha. Czy coś może się zmieniło w regulaminie? czy może ja czegoś nie doczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Hej witam. Trochę od tematu, ale Brda tyle tylko, że w rezerwacie.Byłem tam wczoraj o świcie na Świcie, fajnie było jako pierwszy wypad w te rejony w tym roku.Zaliczyłem jedno odprowadzenie przynęty i jedno nieudolne podejście do stanowiska co skutkowało ucieczką kropa i jedno wielkie rozczarowanie i złość. Przygotowując się do wędkowania na postoju obok mnie 7 gości czyniło to samo. Myślę sobie kurcze będzie tłok ,ale może pstrągi są aktywne.Niestety po zapytaniu na co panowie liczą usłyszałem ze zmieszaniem ,że na płoć ,klenia i zamiast spinningu w ich dłoniach zobaczyłem wiadra i gruntówy. Chłopy miejscowe i w przewadze liczebnej więc tylko ślinę przełknąłem i poszedłem w swoim kierunku (przecież trzeba mieć czym do domu wrócić jak już kiedyś usłyszałem nad inna wodą).Wydawali się pewni swego i w ogóle nie skrępowani, a przecież dozwolone metody to spinning i mucha. Czy coś może się zmieniło w regulaminie? czy może ja czegoś nie doczytałem. W informatorze wędkarskim na rok 2015, który każdy otrzymuje przy wykupieniu składki jest wyraźnie napisane, że dozwolone metody połowu w rezerwacie, to spinning i metoda muchowa, więc panowie jawnie łamali prawo, na dodatek w rezerwacie. Szkoda, że nie wezwałeś policji/straży wodnej. Panowie pozbawieni sprzętu i z mandatami może by się następnym razem zastanowili lub 2 razy przeczytali regulamin (choć pewnie jeszcze tego ani razu nie robili), zanim znowu udaliby się na ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Ktoś wie, czy okonie się ruszyły na Brdzie? Czy nadal na tarle siedzą? Ja dziś miałem się wybrać przed pracą, ale jedno zerknięcie na termometr o 4:30 skutecznie mnie zniechęciło -4 stopnie, to dla mnie odrobinę za zimno, jeśli miałbym potem bezpośrednio do roboty uderzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cwaniak Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Niestety gruntówki to chyba utrapienie górskich odcinków Brdy,ale jak nikt tego nie pilnuje to dziady robią co im się podoba. Dopóki nie zaczną się kontrole z prawdziwego zdarzenia to niestety tak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomibdg Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Po przeczytaniu wątku w tym roku spróbuję swoich sił na Brdzie, wydaje mi się że to "trudniejsza" rzeka niż Wisła ale fotki okoni i kleni z Brdy są kuszące.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Ktoś już widział może klenia na Brdzie po tych cieplejszych dniach? Ręce świerzbią i chyba sam się wybiorę wieczorem po pracy obadać co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cwaniak Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Kilka dni temu byłem na górskim odcinku jednak nie widziałem żadnego klenia.Jedynie jazia który odprowadził woblera pod same nogi i prysnąl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Na chwilę wczoraj byłem pod wieczór na trochę na odcinku między Tesco i Łuczniczką i muszę przyznać, że zaczyna to wyglądać obiecująco. W końcu widać życie w Brdzie, chwilę przed zmrokiem kilka całkiem ładnych rybek się spławiło na środku rzeki, do tego jedno małe branko, co prawda nie do zacięcia, ale w końcu coś się ruszyło Jeszcze tydzień, może dwa i klenie/jazie powinny zacząć być aktywne i dawać się już regularnie łowić na tym naszym ciurku miejskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cwaniak Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udało mi się wyskoczyć na miejski odcinek Brdy i ewidentnie rybka się ruszyła.Trafiłem jazie i klenie, Nawet przyłów w postaci ok 70 cm szczupaka się trafił. Pomiędzy tymi rybkami co jakiś czas trafiały się te trocio-pstragi z zarybień PZW. Wedlug mnie z tymi rybami jest coś nie tak.Wszystkie jakie złowiłem miały niewykształcone płetwy piersiowe,a niektóre także brzuszne. Czy te ryby mają wogóle szanse na przetrwanie? I kto dopuszcza wpuszczanie takiego bubla do wody. Jak dla mnie pieniądze wywalane w błoto. Tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomibdg Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Trotki z podobnymi defektami brały również na fordońskim odcinku Wisły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cwaniak Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Bo to pewnie z tego samego baniaka wylane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość DAWIDspinn Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Brak wykształconych płetw i braki np. w pokrywach skrzelowych, występują w hodowlach gdzie jest za dużo sztuk narybku w jednym basenie. Wiadomo hodowcy liczą pieniądze a później wychodzi jak widać na załączonej wyżej fotce. Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez DAWIDspinn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomibdg Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 A nie wiecie czy one w ogóle do Brdy wracają na tarło? Bo zarybienia są już od dobrych kilku lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) One w większości w ogóle z Brdy nie wychodzą przez niepełnosprawną przepławkę poniżej miasta. Normalnie już nie powinno tych trotek być w Brdzie, tylko w Bałtyku. Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez Marcin1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomibdg Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 fajnie jeśliby wchodziły na tarło ale skoro jest jak mówicie to szkoda na to kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 I jak tam Panowie na zawodach?Ktoś brał udział?Jakieś ciekawe rybki się trafiły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Ktoś może jest chętny na wspólne wieczorne/nocne łowienie jutro?W nocy jeszcze nie łowiłem na Brdzie, a ponoć są niezłe wyniki.Dziś za dnia oprócz mnóstwa okonków koło wymiaru i kilku 20+ (w tym jeden sprinter na wobka boleniowego ściąganego w ekspresowym tempie) nic ciekawego złowić się nie udało. Nie licząc szczupłego koło 80 cm, który wystartował do twisterka 2cm i wiadomo co było dalej...Woda jest tak czysta, że rybka chyba za dnia za bardzo żerować nie chce i z zielska się nie wyłania. Koło mostu na Ludwikowie z samego rana bolki kilka razy się pokazywały, ale zanim się przezbroiłem z zestawu kleniowego, już było po ich żerowaniu. Po pracy przejdę się obadać co i jak po ściemnieniu i może to przyniesie jakieś wymierne wyniki. Za dnia, jak już wspomniałem, kleniowe wobki atakowały tylko okoniowe mikrusy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 diabel Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Przypominam ,że od tego mostu w górę odcinek nizinny, co się wiąże z zakazem łowienia w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Gość
Brda w Bydgoszczy, czyli wędkarstwo w sercu miasta
Piękna rzeka i jej otoczenie sprzyjają wędkarzom, chętnie poznam Wasze doświadczenia, pomysły i uwagi.
Top użytkownicy dla tego pytania
110
65
64
52
Popularne dni
21 Kwi
28
30 Maj
17
5 Lis
16
20 Maj
14
Top użytkownicy dla tego pytania
Marcin1 110 odpowiedzi
Taps 65 odpowiedzi
Cwaniak 64 odpowiedzi
rav_id 52 odpowiedzi
Popularne dni
21 Kwi 2016
28 odpowiedzi
30 Maj 2018
17 odpowiedzi
5 Lis 2015
16 odpowiedzi
20 Maj 2018
14 odpowiedzi
Popularne posty
spinn76
Serce Borów Tucholskich. Woda podwyższona mocno. Praktycznie brzegi , zakręty rzeki gdzie są łąki wszystko pozalewane. A wiatr taki że chce mi łeb urwać. Ale miłość do pstrągów przezwyciężą wszystko.
Cwaniak
W końcu wybrałem się nad nasza Brdę.Głównym celem były klenie toteż zacząłem od smużaków. W trzeciej miejscówce po przeciwległym brzegu mam ładne branie i od razu widać że nie jest to mała ryba.Przy p
Taps
Odwiedziłem dziś kilka miejscówek.Woda niska,mętna,ryby aktywne.Były dwa klenie i sporo okoni.Największy na foto.
Opublikowane grafiki
884 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi